Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ötvenéves a soproni Állami Szanatórium

Ötvenéves fennállását ünnepli Sopron egyik legismertebb és legfontosabb intézménye, az Állami Szanatórium. Az évfordulóról ma tudományos programmal emlékeznek meg.
Az elmúlt időszakban az érdeklődés középpontjába került a soproni Állami Szanatórium, mert ellentmondó hírek jelentek meg jövőjéről. Miközben tart a huzavona, hogy maradjon önálló állami intézmény, vagy kerüljön önkormányzati tulajdonba és vonják össze a kórházzal, ötevenéves évfordulójuk megünneplésére készülnek.

1943-ban kezdték építeni

A szanatórium jelenlegi szervezete több lépcsőben alakult ki. A Lövérekben lévő központi épületét eredetileg a Magyar Újságírók Nyugdíjintézete kezdte el építeni, még 1943-ban. A háború azonban közbeszólt, a bombázások pedig jelentős károkat okoztak az építményben. Az Egészségügyi Minisztérium 1954-ben úgy döntött, helyreállíttatja és tüdőszanatóriumot létesít a szálloda helyén. Az akkori városi tanács azonban ellenállt, megtagadta az építési engedély kiadását, arra hivatkozva, hogy ellentétes a városrendezési tervvel és az üdülőhely rendeltetésével. Ne feledjük, történt mindez a Rákosi-korszak tetőpontján. Talán a város vezetői maguk sem hitték, de a minisztérium meghátrált és nem sokkal később szívszanatórium építését kezdeményezte. Egyúttal 1655 négyszögöl területet kért a várostól elképzelései megvalósításához. A tanács, illetve a végrehajtó bizottság azonban szigorú feltételekhez kötötte az erd őterület átadását. Nevezetesen: a szállónak tervezett épületből nem lehet TBC-szanatórium, az építését két éven belül be kell fejezni, a területen fákat csak az új épület helyén lehet kivágni.

Legszebb és legkorszerűbb

Az első betegeket 1956. május elsején fogadta az ország akkor legszebb és legkorszerűbb szívszanatóriuma. Először egy 36 ágyas belosztály nyílt meg dr. Nagy László igazgató és osztályvezető irányításával. Ezzel egy időben röntgenosztály és laboratórium is létesült. Az építkezés folytatódott és 1957-ben, majd egy év múlva újabb belosztályok nyíltak, végül pedig a neurovegetatív osztályt is átadták. 1971-ben elkészült az új szárny és ezzel 360-ra emelkedett az ágyszám. Négy évvel később pedig elkészült a gyógyuszoda. Az intézet irányítását 1984-ben dr. Varga László vette át, ekkor kezdődött a korai kardiológiai rehabilitáció története, amelyet 1987-től dr. Sándori Klára fejlesztett tovább. Egy év múlva került a szanatórium élére dr. Szatmári György, aki jelenleg is betölti a főigazgatói posztot. Az ő nevéhez köthető annak a felismerése, hogy a lakosság legnagyobb egészségügyi problémájának megoldása rejlik a k ardiológiai rehabilitációban.
Önálló intézményként működött 1962-től 1975-ig a gyermek-szívszanatórium, amelyet az 1930-as évek végén épült Gruber Szálló helyreállítása után nyitottak meg. Első igazgatója dr. Marcsek Zoltán volt. A hetvenes évek közepén vonták össze az Állami Szanatóriummal, és mint gyermekosztály működött tovább 1995-ig, amikor bezárták az épületet és 20 ágyat kaptak a központi épületben. Dr. Szatmári György 1978-tól 1988-ig vezette az osztályt, ezt követően lett főigazgató.
A legnagyobb múltú intézmény a balfi gyógyfürdőkórház. Elődjét Sopron városától dr. Wosinszky István vásárolta meg, a család a háború után 1951-ig gondozta a fürdőt. A soproni tanács mindent elkövetett, hogy a háborúban elpusztult fürdőházat újjáépítse. 1958-ban bányászüdülőként nyitották meg ismét, 12 káddal, amelyet később 20-ra növeltek. Dr. Nagy László erőfeszítéseinek eredményeként végül 1971-ben hozzáláttak a húszholdas park felújításához, új, modern fürdőt és gyógyszállót építettek, felújították a volt bányászüdülőt, az 1772-ből származó barokk vendégfogadót és kápolnát. 1975-ben nyílt meg az intézmény. Tíz év múlva elkészült a fedett uszoda, amely jelentősen hozzájárult a reumatológiai rehabilitációs osztályként működő intézmény eredményeihez.

Hármas szakmai profil

Az Állami Szanatórium, amely korábban elsősorban az üdülést és a rekreációt szolgálta, a kilencvenes évek elejére alakította ki jelenlegi hármas szakmai profilját, a kardiológiai, a neurológiai és mozgásszervi rehabilitációt.

Jubileumi évkönyv

Fenti összeállításunkban a dr. Sándori Klára és Takács Gergely szerkesztésében megjelent Az 50 éves Soproni Állami Szanatórium című kötetből tallóztunk. A jubileumi évkönyv alapos áttekintést ad nemcsak az egyes részlegekről, hanem a klinikai osztályokról éppúgy, mint a szakdolgozói ellátás történetéről, a gyógyszertárról, a diagnosztikai háttérről, és mindazokról a kiegészítő tevékenységekről, amelyek elengedhetetlenek a gyógyító, rehabilitációs munkához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom