Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ötven kalandos esztendő a Fertő tavon

Idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség. A jelenleg öt egyesületet magában foglaló szövetség több nemzetközi versenyt is szervez a jubileum tiszteletére.
A február 24-i bállal veszi kezdetét az idén ötvenéves Fertő Tavi Vitorlás Szövetség jubileumi rendezvénysorozta. Ebből az alkalomból a fél évszázadot bemutató fotókiállítás is nyílik. Az év során pedig további három rangos versenyt szerveznek majd. Elsőként júniusban Cadett Közép-Európa-bajnokságot, majd a következő hónapban Kalóz-bajnokságot. S legvégül augusztusban a Fertő-bajnokság–Mediterráno-kupa, Schrantz Má tyás-emlékverseny kerül sorra.
– A magyar vitorlásélet talán legrendkívülibb és legellentmondásosabb időszaka a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség megalakulását követő néhány év volt. A határvédelmi hatóságok fokozottan őrzött területein, a külvilágtól teljesen elzárva egyik napról a másikra hatalmas vitorlásélet alakult ki a hatvanas években – magyarázza a kezdetekről Schneider István, a szövetség elnöke. – A hatóságok a vízi telepre a belépési engedélyt a hajólétszám függvényében adták ki. Hajónként előbb öt, majd hét fő kaphatott engedélyt. Ezzel egyidejűleg elkezdődött az akkori vitorlástelep kiépítése is. A fejlődést azonban nagyban hátráltatta, hogy a tavat a szárazulattal összekötő út még nem létezett, így minden eszközt, illetve építőanyagot csónakkal kellett a nádas-mocsaras területeken átszállítani. A sportolók télen jégről építkeztek, a határ közelsége miatt éber ellenőrzés mellett. Szintén érdekesség, hogy mielőtt a vitorlástelepet este vagy késő délután elhagyták az építők, hajóikat el kellett süllyeszteniük, nehogy valaki kint maradhasson a tavon és átszökjön Ausztriába. Így a különben is nagy súlyú hajók szinte tengeralattjárókká váltak. Pedig már az 1960-as évek elején közel 100 hajó szerepelt a szövetség nyilvántartásában és nem volt ritka az olyan verseny, ahol osztályonként harmincon felül volt az indulók száma. Schneider István végezetül hozzátette, az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül a Fertő tavi vitorlásélet. Jelenleg öt egyesület működik a szövetség tagjaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom