Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Öttevénynek végre közösségi ház kell

Útfelújításra, kerékpárútra, közösségi térre és egy szép, helyreállított sportcsarnokra van a legégetőbb szüksége Öttevénynek. A 2800 lakosú községben nincs művelődési ház: ez a falu egyik legfőbb gondja.
A megyei pályázati forrásból idén százezer, jövőre két és fél millió, 2008-ban pedig kétszázezer forint jut a nyílászárók cseréjére Öttevényen. Király Péter polgármester elmondta: az egyik legsürgősebb feladat a nyolcszáz méter hosszú Táncsics Mihály utca felújítása. Ennek a szakasznak a legfőbb praktikus funkciója, hogy párhuzamos a Kunszigetre vezető úttal, így azt tehermentesíteni tudja. Kunszigetet ugyanis eddig minden nagyobb havazás, útlezárás elzárta a forgalomtól, a kocsik ilyenkor a töltésen közlekedtek, már ha az időjárás ezt megengedte. Az önkormányzat hétmillió forintot kapott a felújításra, s ugyanekkora önrész hozzátételével július elejéig elvégezteti a munkálatokat – tudatta a polgármester.
A sportcsarnok tizennégy éve épült, ma már ráfér a felújítás, főként a külső lépcsők, a lelátók és a vizesblokkok állapota miatt. Az ötszáz – de a felső lelátóval együtt ezer – nézőt befogadó épület felújításáért ötmillió forintra pályázott Öttevény a Mobilitásnál, amely most bírálja el az igényeket. Ennél is égetőbb azonban – és pillanatnyilag távoli célnak tűnik – a közösségi ház létrehozása. Szokatlan, de a 2800 lakosú községben nincs művelődési ház, nincs semmi, ahol a civil szervezetek találkozhatnak, és amely rendezvényeiknek otthont adhatna. A hat szervezet jobb híján a már említett sportcsarnokban éli az életét. A tízezer kötetes könyvtárnak sincs méltó helye, a tűzoltószertárral közös, százéves, rossz épületben őrzi Öttevény a könyveket, s még vízellátás sincs a házban. Az elképzelés szerint a könyvtár is megférne a közösségi térben, aminek terveit már elkészíttette és engedélyeztette is az önkormányzat. Az épület a Kunszigeti út sarkán állna, már ha sikerülne előteremteni rá a szükséges százmillió forintot, amire

egyelőre nem akadt megfelelő pályázati forrás.
Hasonlóan a jövő – remélhetőleg a közeljövő – zenéje a kunszigeti bicikliút. Legalább tíz éve vár a mintegy száz ingázó öttevényi arra, hogy ne a forgalmas, veszélyes és meglehetősen kátyús úton kelljen munkába menniük. Egyelőre azonban erre sincs megfelelő forrás: a jelenleg erre alkalmas pályázaton ötvenszázalékos, azaz negyvenmillió forintos önrészt kellene vállalnia az önkormányzatnak, amely ehhez képest éppen ekkora forráshiánnyal küszködik.
Beszéltünk a problémákról épp eleget, de láthatjuk, hogy a tipikusan mai, falusi gondok nem szegik kedvét a betelepülőknek. Király Péter elmondta: tavaly öt építési telket sikerült értékesíteni, idén pedig tizenöt, ezerkétszáz négyzetméteres terület vár gazdára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom