Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ötszáznál is több embert bocsát el Dorogon a Panasonic

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják.
A Panasonic cégcsoport tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. több mint ötszáz dolgozót bocsát el dorogi gyárából, mivel a céget 2014 márciusáig felszámolják, a gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át - közölte a magyar vállalat igazgatója az MTI-vel pénteken.

Horváth Csaba elmondta, a szeptemberig megtörténő leépítést közölték az üzemi tanáccsal és a helyi munkaügyi szervekkel. Az elbocsátott dolgozók minden törvényes járandóságot megkapnak, az ezen felüli juttatásokról azonban csak a munkavállalók képviselőivel jövő héten megkezdődő tárgyalások után születhet döntés - tette hozzá.

A Sanyo Hungary Kft. által kiadott közlemény megemlíti, hogy Európa több országában csökkent a napenergiával előállított áramtermelés támogatása és ez a kereslet visszaeséséhez vezetett.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisa szerint a társaság a 2011-es üzleti évben 364,2 millió euró (mintegy 109 milliárd forint) árbevételt ért el, az elszámolt nyereség nem érte el a 200 ezer eurót. A cégnek a fejlesztési adókedvezmény miatt 18 ezer forint adófizetési kötelezettsége volt ebben az évben. A Dorogon összeszerelt napelemeket szinte kizárólag Németországban értékesítették.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelem-termelésének 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemet legutóbb 2011-ben bővítették. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta, azonban a németországi kereslet visszaesése miatt 2012 nyarán már 400 embert elbocsátottak az akkor 1041 főt foglalkoztató üzemből.

Horváth Csaba tájékoztatásai szerint a támogatás összegét kamatokkal együtt visszafizették, amikor a cég számára nyilvánvalóvá vált, hogy a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják teljesíteni.

Korábban:

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják - közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic az MTI-vel pénteken.

A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani.

A dolgozók elbocsátása szeptemberben a "magyar jogszabályoknak megfelelően" fog megtörténni - mondták az MTI kérdésére a Panasonic oszakai központjában.

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilap számolt be. A lap pénteki cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható.

Tokió a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelempiacává.

A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt - írta a Nikkei.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelemtermelésének mintegy 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsájtásokra került sor Dorogon.

A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

Olvasóink írták

 • 6. oxana 2013. július 08. 19:15
  „5. LAZA

  Valahogy nem egészen értem. Az általad említett hazai vállalkozóknak nincs lehetösége életben maradni. OV idehozza a gaz külföldi kapitalistákat (majdnem minden hónapra jut egy stratégiai megegyezés), aztán gyalázzák öket, megakarják szabni, mennyi nyereségük lehet, a kormány tehetetlenségét is rájuk hárítják. Ez való igaz. De ha annyira szükség van rájuk (különben a magyar gazdaság ott se lenne, ahol ma van), akkor miért üldözik el öket? Meddig lehet még velük játszani? Meddig engedik meg, hogy játszanak velük? Vagy már ök látják Magyarország kiléptetését az unióból? Ami katasztrófa lenne. Nem értem Orbán észforgását.”
 • 5. LAZA 2013. július 06. 15:18
  „Nos ez a kapitalizmus.
  Erről beszéltek nekünk negyven évig.Mi pedig csak mosolyogtunk és mondogattuk:
  Jó jó az igaz lehet,hogy kirúgdossák az embereket de azért opelokkal furikáznak aztán elmennek más városokba országokba és találnak maguknak új jól fízető helyeket.
  Csomagokat is a kinti rokonoktól kaptuk(meg a százast a levélborítékban.
  Tessék itt van 23 éve a mi vadkapitalizmusunk.
  Aztán miért? Azért mert balfékek vagyunk és mindig arra szavazunk aki a legnagyobbat tudja hazudni.
  A legrosszabb az,hogy amikor már századszor vernek át bennünket még akkor is a tolvajokra esküszünk.
  Szóval a gaz külföldi kapitalista megint kirugott ötszáz embert.
  Nem ez a legnagyobb baj hanem az,hogy a kirugottaknak esélyük sincs új helyet találni mert a másik a harmadik a negyedik is csak kirúg és nem fejleszt.
  Mert minek?
  Azért mert a "hazafiak folyamatosan őket gyalázzák,a kormány minden tehetetlenségét rájuk veri.
  Aztán a kiszámíthatatlanság.
  Mire ébred viktor?
  Mit álmodoptt meg az előző éjszaka.
  Vagy a megszorítás mentes "agytröszt éppen milyen behajtási módszert talál ki.
  Menni és menekülni innént mennél gyorsabban.
  Aztán a szerencsétlen hazai vállalkozások(természetesen nem simicska és bandájára gondolok)Lekopaszítani őket az utolsó petákig,még a lehetőséget is kizárni az életben maradásra(lásd pl.cigi)
  Mit tehetnek előszőr elküldik sorban az alkalmazottakat aztán bedobják a törülközöt!Évente most már tízezer szám.”
 • 4. oxana 2013. július 05. 15:32
  „3. oPTiKa

  Ugy látszik, nem csak az számít.”
 • 3. oPTiKa 2013. július 05. 08:57
  „Pedig mintha Japánban kicsit drágább lenne a munkaerö... Vagy nem csak az számít?”
 • 2. Madarász 2013. július 05. 07:55
  „Hajrá! Már nem sok kell, hogy tényleg csak egymillió munkahely maradjon...”
 • 1. dödike 2013. július 05. 07:20
  „Mindez a" munkahelyteremtés és védelem" érdekében.Magyarország jobban teljesít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolja az almásfűzítői tározók szivárgását a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

Mérések egész sora, 14 hatóság 62 vizsgálata bizonyítja, hogy az almásfüzitői vörösiszap tározók… Tovább olvasom