Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Ötnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten

Ötnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten, többek között szavaznak a megyei önkormányzatok konszolidációjáról és az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatról.
Ötnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten, többek között szavaznak a megyei önkormányzatok konszolidációjáról és az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatról, tárgyalják a köznevelési és a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot is, foglalkoznak az MSZP-ből kivált képviselők ügyével, a kormány pedig benyújtja a felsőoktatási törvényjavaslatot - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-vel csütörtökön a házbizottsági tanácskozást követően.

A jövő hétfőn az interpellációk után a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a szabálysértésekről szóló törvényjavaslatról, az egyes büntető tárgyú törvényekről, az Alkotmánybíróságról, valamint az állatok védelméről szóló törvényjavaslatról szavaznak.

Hétfőn az Országgyűlés foglalkozik majd az MSZP-ből kivált képviselők ügyével is. Egyrészt Molnár Csaba - a kivált képviselők által alapított Demokratikus Koalíció alelnöke - és függetlenné vált képviselőtársai kérésére szavazni fognak az alkotmányügyi bizottság most hétfőn meghozott állásfoglalásáról, amelyben a kormánypárti többség és a Jobbik szavazataival arról döntöttek, hogy a kivált képviselők nem alakíthatnak frakciót, hanem hat hónapig független képviselőként kell dolgozniuk. Molnár Csaba azt kéri, hogy ezt az állásfoglalást utasítsa el a Ház.

Emellett a kivált képviselők bizottsági helyeiről is szavaz a parlament. Az MSZP frakciójának javaslata szerint a függetlenné vált képviselők megtarthatják bizottság helyeiket, egy változás történik, Baracskai József az emberi jogi bizottság tagja helyet cserél Varju Lászlóval, aki eddig az egészségügyi bizottságban dolgozott.

Vadai Ágnes, szintén MSZP-ből kivált képviselő nemzetbiztonsági bizottsági helye ügyében ugyanakkor a Fidesz, a KDNP és a Jobbik is kifogást emelt, ezért Kövér László, az Országgyűlés elnöke felkérte az MSZP frakciót, hogy egyeztessen a képviselőcsoportokkal, és amennyiben tudják, a hétfőig szavazásig jelöljék meg azt a bizottsági helyet, amit felajánlanak Vadai Ágnesnek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor csak a többi 8 bizottsági helyről szavaznak hétfőn. Azért nyolcról, mert Gyurcsány Ferenc nem jelezte részvételi szándékát egyik bizottság munkájában sem. A független képviselők az ülésteremben az MSZP frakció mögötti utolsó sorban foglalnak helyet, ezzel kapcsolatban a házbizottságon nem érkezett észrevétel.

Az Országgyűlés jövő héten kedden első napirendi pontként a nemzeti köznevelési törvényt tárgyalja meg 8 órás időkeretben, ezt a november 21-i üléshéten folytatja és zárja majd le a Ház. Kedden részletes viták után megtárgyalják még az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló javaslatot is.

Szerdán tárgyalja a Ház a közigazgatási hatósági eljárásról, valamint a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, ekkor kezdődik meg az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája is.

Csütörtökön reggel kezdődik a hitelszerződésekből eredő kötelezettségek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló javaslat vitája, majd körülbelül délelőtt 11 órától a képviselők a 2012-es költségvetés részletes vitáját folytatják le 10 órás időkeretben, este 9-tól pedig folytatják az első napirendi pont vitáját.

A pénteki ülésnap a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat vitájával kezdődik, amelyet 10 órás időkeretben tárgyalhatnak meg a képviselők, majd a szabálysértésekről és szabálysértési eljárásokról szabálysértési nyilvántartási rendről szóló javaslat hatórás vitája következik. Ennek a két javaslatnak azt általános vitáját a november 21-i héten folytatja és zárja le az Országgyűlés.

A kormány a házbizottság csütörtöki ülésén tájékoztatott arról, hogy a jövő hét közepén várhatóan benyújtja a felsőoktatási törvényjavaslatot. A jövő hét vége felé pedig még további 15 törvényjavaslatot nyújt be a kabinet, ennek részleteit később ismertetik.

A házbizottsági tanácskozáson elhangzott az is, hogy idén várhatóan december 23-án tartja utolsó ülésnapját az Országgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddisznó sebesítette meg a zalai férfit

Kórházba kellett szállítani egy férfit, akit egy hurokba szorult vaddisznó sebesített meg a Zala… Tovább olvasom