Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ötmilliós fogyasztóvédelmi bírság az Allianz Banknak

Ötmillió forint bírsággal sújtotta az Allianz Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és azonnali hatállyal kötelezte a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására.

A felügyelet fogyasztóvédelmi vizsgálata során megállapította: az Allianz Bank ügynökei tavaly augusztusban egy főiskolai gólyatáborban az ott táborozó fiatalokkal - játékos vetélkedő egyik feladatának beállítva - lakossági bankszámlanyitási, bankkártya és telebank szolgáltatási szerződési igénylőlapot töltettek ki. Ennek alapján a hitelintézet több mint száz esetben ténylegesen meg is nyitotta a bankszámlákat - ismerteti a PSZÁF közleménye.

Az Allianz Bank ügynökei félrevezető, nem megfelelő tájékoztatást nyújtottak a banki szolgáltatás kondícióiról és a kapcsolódó szolgáltatásokról, rontva ezzel a fogyasztók lehetőségét a szükséges információ birtokában való döntésre.

Az ügynökök nyereménysorsoláson való részvételi lehetőséget is ígértek a fiataloknak, holott valójában nem volt semmiféle nyeremény. Egyértelműen az agresszív kereskedelmi gyakorlat tényét bizonyította, hogy az üzletkötésekre a fiatalok szabadidejében, mintegy rábeszélő jelleggel került sor.

A szerződéskötések olyan helyzetben valósultak meg, amely jelentősen korlátozta a fogyasztóknak az áruval kapcsolatos választási, magatartási szabadságát. Ez az eljárás alkalmas volt arra, hogy olyan ügyleti döntésekre késztesse a gólyatábor résztvevőit, amelyeket egyébként nem hoztak volna meg - állapította meg a felügyelet.

A PSZÁF a bírság összegének megállapításakor súlyosbító körülményként értékelte többek közt, hogy a jogszabálysértés nagyszámú fiatal, pénzügyekben alapvetően nem jártas, saját jövedelemmel nem rendelkező személyt érintett, akiket szabadidős tevékenységük során késztettek döntésre. Enyhítő körülménynek számított viszont, hogy a bank együttműködött a felügyeleti vizsgálat során, illetve megtette a belső intézkedéseket a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 30. 05:49
    „Mutyiznak? No és a többi bank tisztességes?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros gyereket gázolt el egy autóbusz Jakabszálláson

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett Jakabszálláson az a fiú, akit egy autóbusz ütött el kerékpározás közben csütörtökön. Tovább olvasom