Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Ötmilliárdhoz közelít a fürdőváros adóssága

Az évi másfél milliárd forintból gazdálkodó Harkány hitelállománya 4,5 milliárd, ha ehhez hozzáadjuk a bérelmaradásokat, meg a beszállítók követeléseit, akkor az adósság megközelíti az ötmilliárdot - írja a Népszabadság keddi száma.

A város gazdálkodását most világítja át egy cég, ám azt máris tudni lehet, hogy Harkánynál aligha van ma eladósodottabb település.

Harkány 2006-ban kezdett eladósodni, a város abban az évben vette 100 százalékos tulajdonba gyógyfürdőjét. Addig a fürdőrészvények fele Harkány, fele a megye kezében volt – az utóbbi csomagot vásárolta meg a város 1,65 milliárdért. Ennek fedezetéül, illetve fejlesztésekre svájcifrank-alapú kötvényt bocsátott ki Harkány.

A frank–forint árfolyamváltozás miatt az akkor még 2,5 milliárdos adósság mostanra 3,5 milliárdra nőtt. A kötvénynek eddig a kamatát fizette a város, de 2011-től startol a 2027-ben lejáró törlesztés, évi 320 millió forinttal. Hogy a kötvényadósság feletti hitelek miből keletkeztek, és hogy az egész tartozásállomány miképp kezelhető, arra keresi majd a választ a már említett átvilágítás.

Az októberben megválasztott független polgármester Imri Sándor nem titkolja: a város ebben a helyzetben arra kényszerül, hogy leépítse az önkormányzati dolgozók 15 százalékát.

Elképzelhető, hogy a fürdőrészvényeket értékesítjük – mondja a városvezető. "A többségi részünket meg akarjuk őrizni, de ha jó ajánlatot kapunk, akkor esetleg a többségi részről is lemondunk. Az pedig többmilliárdos érték. Amúgy Harkánynak 4-5 milliárd forint értékű ingatlanvagyona van, s az fedezetet nyújt a tartozásokra" - fogalmazott Imri Sándor.

Olvasóink írták

  • 2. qeu 2010. december 07. 13:20
    „Lásd: Esztergom adósságrendezését!”
  • 1. makacs 2010. december 07. 09:28
    „Basszus ,4 év alatt 4,5 milliárd adósságot csinálni, és azzal nyugtatni a népet, hogy majd eladjuk mindenünket, akkor ki tudjuk fizetni az adósságot! Ez egy szép mai magyar történet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polt Péter a legfőbb ügyész 2019-ig

Legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert az Országgyűlés hétfőn. Tovább olvasom