Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Ötezernél is több a halott Jáván

Három tábori kórházat, gyógyászati segédeszközöket és sátrakat kért sürgősen az ENSZ hétfőn az indonéziai földrengés áldozatának megsegítésére. A legújabb hivatalos adat szerint 5136-ra emelkedett a halottak száma.
A Richter-skála szerinti 6,3 erősségű földrengés miatt mintegy 200 ezren maradtak fedél nélkül a Nemzetközi Vöröskereszt, 130 ezren pedig az UNESCO becslése szerint. A legújabb hivatalos adat szerint 5136-ra emelkedett a halálos áldozatok a száma. A szociális ügyek minisztériumának adatai és becslések szerint húszezer sérült van és négyezer épület omlott össze Jáva szigetén a szombati földmozgás következtében.
A katasztrófa sújtotta térségbe megkezdődött a külföldi humanitárius segély beáramlása.
A segélymunkások elsődleges feladata a természeti katasztrófa miatt nincstelenné vált lakosok megsegítése. A munkát nehezíti, hogy a földrengés színhelyén szakad az eső. A második feladat a sérültek ellátása. A kórházak teljesen megteltek – közölte Carlos Afonso, az Európai Unió humanitárius irodájának (ECHO) koordinátora, aki szerint hatalmas szükség van orvosokra, ápolókra, orvosi és sebészeti eszközökre.
John Budd, az UNICEF, az ENSZ-gyermekalap szóvivője elmondta, hogy az egészségügyi ellátásra, a higiéniára és a vízellátásra összpontosítják erőfeszítéseinek. Az UNICEF által bérelt első repülőgépek hétfőn érkeztek Jávára összecsukható víztartályokkal, sátrakkal, ponyvákkal, konyhafelszerelésekkel.
Vincent Cauche, a Világ Orvosai civil szervezet indonéziai koordinátora elmondta, hogy sokan a sérüléseik miatt nem tudnak eljutni a kórházakba. A katasztrófa áldozatai közül többen, akik a Yogyakarta környéki utakon kényszerültek kéregetni, a hatóságokat vádolták tehetetlenséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom