Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Öt ügyvéd közül három nem adott számlát az adóellenőröknek

Az öt ellenőrzött fővárosi ügyvéd és ügyvédi iroda közül három nem adott számlát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőreinek

A fővárosban szúrópróbaszerűen vizsgálat alá vont öt ügyvédnél, illetve ügyvédi irodánál igénybe vett próbaszolgáltatások során a "jog doktorainak" 60 százaléka nem adott nyugtát, holott tőlük joggal várható el, hogy - már csak hivatásukra tekintettel is - betartsák a jogszabályokat, és ezzel maguk is erősítsék az adózási morált - ismertette az adóhatóság friss ellenőrzési tapasztalatait.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a Kelet-budapesti Adóigazgatóság revizorai - az idei ellenőrzési irányokkal összhangban - a közelmúltban a fővárosban ügyvédi praxist folytatók adózási hajlandóságát tették próbára. Többek között ügyvédi irodák honlapjairól és a tárgykörrel foglalkozó internetes blogokból informálódtak adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés céljából. Az adatok alapján öt, az adójog területét mélységeiben ismerő fővárosi ügyvéddel egyeztettek telefonon időpontot személyes konzultációra, amelynek során az egyik ügyvéd még figyelmeztette is az inkognitóban lévő ellenőrt, hogy a "pénzt nehogy otthon hagyja".

A fővárosi revizorok által előadott, jogi segítséget igénylő kérdés megválaszolása, illetve a felvetett probléma megoldására tett lépések megbeszélését követően az ellenőrzött ügyvédek közül hárman bizonylat nélkül vették át a konzultációs díjat, illetve az ügyintézéshez szükséges előleget. Ezek összege tízezer és egymillió forint között volt.

Bár az ellenőrzöttek meglepődtek, amikor a revizorok felfedték kilétüket, jellemzően elismerték mulasztásukat és együttműködtek az adóhatósággal. Akadt azonban olyan ügyvéd is, aki eljárásjogi hibát próbált keresni az ellenőrök munkájában, sikertelenül.

A mulasztáson ért fővárosi ügyvédek a kiszabott bírságon felül bevallásaik utólagos ellenőrzésére is számíthatnak - közölte a NAV.

Olvasóink írták

  • 2. xverax 2012. május 23. 10:31
    „sikerült megtalálni azt a 3-at aki becsületes....:D”
  • 1. Csetneky 2012. május 23. 10:25
    „Ez még úgyis jó arány. Pedig ha mindenki rendesen befizetné az adót, lényegesen kisebb lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az evangélikus egyház ellenzi az abortusztabletta engedélyezését

A Magyarországi Evangélikus Egyház ellenzi az orvosilag indokolatlan terhesség-megszakítást Tovább olvasom