Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Öt százalékkal esett vissza a termelés a megyében

Míg országosan 6,1 százalékkal bővült az ipari termelés az év első hat hónapjában az előző esztendő azonos időszakához képest, addig a Dél-Alföldön egy százalékkal csökkent az ipar teljesítménye – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal dél-alföldi igazgatóságának jelentéséből. Ennek eredményeként a régió az utolsó helyen áll az egy főre jutó ipari termelést tekintve, bár az ide tartozó Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye közül még mindig az utóbbi áll a legjobban.
A Csongrád megyei székhelyű, 49 főnél többet foglalkoztató ipari társaságok első félévi termelése 5,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A KSH jelentése szerint a csaknem 118 milliárd forint értékű produktum közel nyolctizedét adó feldolgozóipar teljesítménye több mint 6 százalékkal esett vissza, de az energiaiparé is csökkent csekély mértékben. Számottevően, mintegy 16 százalékkal csökkent a termelés az élelmiszeriparban is. Tovább gyengült (16 százalékkal esett vissza) a textíliát, bőrterméket, lábbelit gyártó ágazat, amely egyre kevésbé tud a távol-keleti konkurenciával lépést tartani. Ugyanakkor a gépipar teljesítménye 36, a vegyiparé 11 százalékkal nőtt a megyében.

Ha a kisebb vállalkozások teljesítményét is figyelembe vesszük, akkor valamivel jobb a helyzet. A 4 fő feletti Csongrád megyei társaságok ipari termelése ugyanis összességében egy százalékkal bővült az első félévben az előző esztendő azonos időszakához képest, és csaknem elérte a 191 milliárd forintos értéket. A régió másik két megyéjében viszont csökkent a termelés értéke: Békésben közel 5, Bács-Kiskunban fél százalékkal.
Csongrád megyében az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozások körében 2005 első félévében közel 450 ezer forint volt, amely nem éri el az országos átlag hattizedét sem. A régiók között pedig a Dél-Alföld az utolsó helyen áll: a 402 ezer forintos igen alacsony ipari termelési érték majdnem fele az országosnak. A régiós átlagnál Csongrádban 12, Bács-Kiskunban 3 százalékkal nagyobb, míg Békésben közel ötödével kisebb az egy főre jutó ipari termelési érték.

A megyei székhelyű, 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál az első félévben folytatódott a létszámcsökkenés, az előző év azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebben voltak alkalmazásban. A fizikai dolgozók aránya jobban (7 százalékkal), a szellemieké kevésbé (2 százalékkal) csökkent. A havi bruttó átlagkereset 6, a nettó 8 százalékkal emelkedett, s legjobban az energiaipari keresetek növekedtek.


Bővülő építőipar

Jó évkezdet után átlagos volt a folytatás: a Csongrád megyei építőipar első negyedévi lendülete emelte hat havi teljesítményét is a tavalyi szint fölé. A 4 fő feletti kivitelezők első félévi teljesítménye 7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés egy főre jutó értéke az ország megyéi közül Csongrádban volt a legnagyobb, másfélszerese a Bács-Kiskun és közel két és félszerese a Békés megyeinek. A 23,3 milliárd forintot csaknem elérő első féléves teljesítmény bő héttizede épületek, háromtizede egyéb építmények építéséből származott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sass Sylvia: ''Sorsunkhoz alakítsuk az életünket''

Évek óta nem énekel operaszínpadokon, de ma is hatalmas rajongótábora van Sass Sylviának. Amikor… Tovább olvasom