Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Öt pályázatra 1,2 milliárdos támogatás

Több mint háromszáz pályázatot nyújtottak be országszerte az önkormányzatok a jövő évi címzett támogatásra, ebből a kormány a múlt heti ülésén hetvennégynek adott zöld utat. A megye tizenöt pályázatából öt valósulhat meg. A fejlesztésekről a parlament dönt.
A kormány a múlt heti ülésén a jövő évi címzett támogatásokra benyújtott pályázatok közül hetvennégy megvalósítását támogatta. A megyéből tizenöt pályázatot nyújtottak be az önkormányzatok, öt megvalósítása válhat lehetővé. A fejlesztéseket december 15-ig kell véglegesen kimunkálni és a címzett támogatás odaítéléséről a parlament még idén szavaz.

A támogatásokról tartott hétfőn sajtótájékoztatót a Magyar Szocialista Párt megyei szervezete. Kun András megyei elnök, Pap József, a szocia- listák megyei országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője és Szabó János, az MSZP országos választmányának tagja, a megye legnagyobb vidéki szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón közölték, hogy a rendelkezésre álló támogatási forrás többszörösét igényelték. Noha támogatásra érdemes volt a megyében például az Enesén építendő sportcsarnok, a csornai és a mosonmagyaróvári kórházak fejlesztése, a Győrszemere–Tét vagy a bősárkányi szennyvízhálózatok megépítése, többre mégsem futotta.

A támogatott fejlesztések hosszú távú, általában kulturális célokat szolgálnak. A kormány a csornai Hunyadi-gimnázium és szakközépiskola, valamint a Szilágyi Erzsébet Leánykollégium rekonstrukciójára több mint 261 millió forintot hagyott jóvá, s az összeg megegyezik a beruházás összköltségével. A jövő évben 40 millió használható fel az előbbiből. Ikrényben a Rábcatorok Kulturális és Sportközpont építéséhez szavazott meg a kormány több mint 341 millió forintot (a beruházás összköltsége 379 millió forint). A fejlesztés jövőre igénybe vehető összege 50 millió. Győrújbaráton megépülhet a művelődési otthon és faluház. A beruházás 229 millió forintos összköltségéhez a központi büdzsé 206 millió forinttal járul hozzá, a jövő évi keret ebből 45 millió.

Teljesülhet Nyúl régóta dédelgetett terve, megépülhet az ötfoglalkoztatós óvoda, a napközi otthonos általános iskolai étterem és a négyszáz adagos főzőkonyha. A negyedmilliárd forintot meghaladó beruházást a kormány 133,3 millió forinttal t ámogatja, ebből a jövő évi költségvetésből 53 millió vehető igénybe. Zöld utat kapott a megyei önkormányzat pályázata is, a kormány 321 millió forinttal kívánja támogatni a pásztori felnőttkorú-fogyatékosotthon fejlesztését. A beruházás összköltsége csupán kétmillióval több az előbbinél, s jövőre 65 milliót fordíthatnak a megvalósításra.

A címzett támogatásra benyújtott pályázatok a tárcák közti egyeztetés után kerültek a kormány elé, döntése után a benyújtókkal újra egyeztetnek, és a pályázatok végső kimunkálása után dönt még az idén a jövő évi címzett támogatásokról a T. Ház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk az Audinál

A győri Audi Hungaria Motor Kft.-t is meglepte az a nagy érdeklődés, amely a hétvégi nyitott napja… Tovább olvasom