Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Öt kérdés a paksi takarítással kapcsolatban

Öt kérdést nyújtott be az Európai Bizottsághoz Rebecca Harms, a zöldek európai parlamenti képviselőe, a környezetvédők energiaügyi szóvivője azzal kapcsolatban, hogy október elején megkezdik a paksi atomerőműnél három évvel ezelőtt történt baleset nyomainak eltakarítását, a megsérült fűtőelemek eltávolítását.
A környezetvédők aggódnak, hogy a folyamat nem biztonságos, szerintük még katasztrófa is bekövetkezhet. A magyar illetékesek azonnal és határozottan cáfolták a feltételezéseket.

A Zöldek által kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy három évvel ezelőtt a Csernobil óta legsúlyosabb európai atomerőmű-baleset történt Pakson: néhány használt fűtőelem összetört egy tisztítótartályban, amelynek alján így 3,6 tonnányi urániumgolyócska halmozódott fel.

Ugyancsak jelzik a zöldek a kommünikében, hogy a kérdések benyújtása egybeesett azzal a budapesti bírósági döntéssel, amely halasztást rendelt el a tisztítási folyamat és az ehhez kapcsolódó kockázatok dokumentációjának közzétételéről szóló perben. A Magyar Energiaklub emelt panaszt a Magyar Atomenergia Ügynökség ellen másfél évvel ezelőtt, azt kérve, hogy hozzák nyilvánosságra a helyreállítási folyamatra és annak lehetséges kockázataira vonatkozó dokumentációt.

"Komoly kérdések merülnek fel a precedens nélküli tisztítási munkálatok biztonságát illetően. A rendkívül radioaktív üzemanyagelemeket a baleset lehetőségének kizárásával kell eltávolítani, ellenkező esetben a korábbinál is nagyobb katasztrófa következhet be. Meglehet, hogy sokkal biztonságosabb lenne a radioaktív hulladékot otthagyni, ahol jelenleg van" - nyilatkozta Rebecca Harms, aki szerint semmiféle munkálatot nem kellene végezni mindaddig, amíg bizonyossá nem válik, hogy további veszély nem leselkedik a környék lakosságára.

A képviselő azt reméli, hogy levele nyomán az Európai Bizottság intézkedik "az európai lakosság egészségének megóvása érdekében".

Rebecca Harms kérdései a következők:

A Bizottságot tájékoztatták-e a tisztítási munkálatok kockázatairól?

Lehet-e bármilyan hatása az esetleges fejleményeknek Magyarország határain túl is?

Milyen intézkedéseket foganatosít Magyarország abban az esetben, ha komoly baleset történik?

A Bizottságot informálták-e a tisztítási eljárásra vonatkozó döntés tudományos alapjairól?

A Bizottságnak szándékában áll-e beavatkozni, amennyiben kiderül, hogy a tisztításnál biztonságosabb a felhasznált fűtőelemeket a tartályokban hagyni?

Magyar részről példás gyorsasággal megszületett a reagálás: az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján Rónaky József főigazgató válaszolt a Zöldek aggályaira. Mint fogalmaz, az eltávolítási műveletek körül az OAH semmilyen bizonytalanságot, vagy nem kellően feltárt veszélyforrást nem lát. Ellenkezőleg, a nukleáris biztonsági hatóság meggyőződött arról, hogy az eltávolítási lépések tervezői és majdani végrehajtói a tőlük elvárható és az elvégzendő tevékenységek veszélyessége által megkívánt gondossággal jártak el és minden belátható lehetőséget gondosan mérlegelve az eltávolítás végrehajtását úgy tervezték meg, hogy emberi számítás szerint kizárt bármilyen a környezetet károsító hatás fellépte - így természetesen "még nagyobb nukleáris katasztrófa" sem fenyeget.

Közvetlen veszélyforrást a sérült fűtőelemek jelenlegi állapota nem jelent, viszont radioaktív anyag hosszú idejű tárolása a nem arra a célra létrehozott aknában potenciális veszélyeket is hordoz, s az erőmű üzemeltetése szempontjából akadályozó tényező. Ezért a jelenlegi állapot fenntartása egyértelműen előnytelenebb, annak megszüntetésénél.

Az OAH tájékoztatása szerint a hazai zöld szervezetek rendszeresen (de nem megalapozottan) azt kifogásolták, hogy "a tartály mélyén ellenőrizetlenül heverő 3,5 tonna urán hatalmas veszélyforrás", aminek eltávolításával már eddig is sokat késlekedtek a hatóságok és az erőmű.

A hatóság számára a Paksi Atomerőmű egyértelműen igazolta, hogy az eltávolítási munkálatok nem növelik a lakosság veszélyeztetettségét.

A Brüsszelben feltett kérdések közül a második és a harmadik megválaszolására tartja magát illetékesnek az OAH.

Eszerint: a műveleteknek országhatáron túlnyúló hatása elképzelhetetlen.

Súlyos baleset bekövetkezése teljesen kizárt. Súlyos üzemzavar bekövetkezése olyan kicsiny valószínűségű, hogy arra számítani és ellene intézkedésekkel készülni értelmetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom