Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Öt jelölt egy asztalnál Győr jövőjéről

A győri polgármesterjelölteknek szervezett nyílt vitát a Sikeres Győrért Társaság egyesület. Borkai Zsolt, Kovacsics Imre, Kun András, Schmidt Péter és Szabó József tegnap este közvetlenül a választók előtt, a Pálffy-középiskola aulájában fejtette ki álláspontját a városfejlesztés irányáról, Győrről mint az élhető városról, majd a jelöltek egymás kérdéseire válaszoltak.
Előre meghatározott időkeret és sorsolt megszólalási sorrend szerint zajló, hangulatos vitán vehettek részt azok az érdeklődők, akik kíváncsiak voltak a versenyben maradt győri polgármesterjelöltek gondolataira. A vitát vezető Ozsvárt Tamás először a városfejlesztés irányairól kérdezte a politikusokat.
Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP) válaszában hangsúlyozta, hogy először meg kell teremteni a lendületes fejlődéshez szükséges környezetet. Meg kell oldani, hogy Győr digitális város legyen. Hatékony marketinggel kell ajánlani a megyeszékhelyt Európának, hatékony önkormányzati ügyintézést kell biztosítani az ajánlkozó vállalkozásoknak.
Schmidt Péter (független) szerint át kell strukturálni a város közlekedését, a védett belváros életét meg kell újítani, de nem szabad megfeledkezni a peremkerületek fejlesztéséről sem. Komoly hangsúlyt kell fektetni a turizmusra, információs pontokkal segíteni a városban élők és érkezők tájékozódását.
Szabó József (MDF) kiemelte a város gazdaságának (járműipar, logisztika, beszállítás) fejlesztését, a gazdasági struktúra átalakításának jelentőségét. Győr lehetőségeként említette a kultúrát, az oktatást és a kereskedelmet. Megemlítette, hogy át kell alakítani a település arculatát, jobban kell hasznosítani a város vizeit.
Kovacsics Imre (független) elmondta, hogy ő olyan városfejlesztést szeretne, amit a polgárok véleménye alapján, javaslataik meghallgatása után alakítanak ki. Olyan gazdálkodást, aminek eredményeként az emberek elégedettek és „ki tudják fizetni számláikat”. Olyat, ahol nem „pártalapon” dőlnek el a támogatások.
Kun András (MSZP– SZDSZ) hangsúlyozta: egészségesen növekvő, kiegyensúlyozottan fejlődő városban gondolkodik, ahol egyforma figyelmet kap a centrum és a periféria. Szerinte Győrben az oktatás és a kultúra (ebbe a gazdaságot is beleérti) az igazi „húzóágazat”. Szólt még a városrészenkénti többfunkciós decentrumok létrehozásáról is.
A következő kérdés Győrre mint élhető városra vonatkozott. Vagyis: mennyire vonzó az itt lakóknak és a turistáknak?
Schmidt Péter a mindenki által „szerethető város”-ról beszélt, illetve arról, hogy Győrnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a közeljövőben kedvelt,

Európa-hírű fesztiválváros legyen. Megemlítette a Radó-sziget és környékének újraélesztését is.
Szabó József szerint az életminőséget kell javítani. Egészség- és kulturális centrumokat kell létrehozni, a helyi gasztronómiára, sportra kell építeni nagyrendezvényeket és a termálvíz adta lehetőségeket jobban ki kell használni a jövőben.
Kovacsics Imre hangsúlyozta: nem mindegy, hogy Bécshez vagy Bukaresthez viszonyítják az élhetőséget. Minden győri véleményét, gondját figyelembe kell venni, ezekhez kell alakítani a négyéves megoldási javaslatot.
Kun András szerint Győrnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy gondoskodó, az itt élő nemzedékek, az összefogás városa legyen. Szolgáltató város, ahol az önkormányzat minden polgárt egyformán szolgál.
Borkai Zsolt válaszában a tiszta és ápolt környezetet hangsúlyozta. Szerinte az élhetőséghez fontos, hogy a városnak mielőbb tömegközlekedési koncepciója legyen, amely kiszámítható és felgyorsított forgalmat eredményez.
A vitát követően a polgármesterjelöltek egymáshoz intéztek a programokkal kapcsolatos szakmai kérdéseket a mintegy kétórás fórum zárásaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom