Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Öt félárva gyermek otthont keres

A rokonok az örökségüket akarják, öt félárva gyermek pedig lakni szeretne valahol az édesanyjával Börcsön, az Ady Endre utca egyik szélső házában. Megegyezni képtelenek, így pedig előbb-utóbb a gyerekek akár állami gondozásba is kerülhetnek.
A konyha összes ékessége a hamvas porcukorral megszórt, hűlőfélben lévő fánk, amivel Bognár Józsefné Szilvia a gyerekeit várja. Itt a vendég sem maradhat fánk nélkül, így mire a süti kihűl, addigra mi is próbáljuk „összerakni” az apa nélkül maradt család történetét.
– Tizenhat évnyi házasság után vesztettem el a férjem – sorolja az özvegy. – Másfél évig volt rákos beteg, iszonyú szenvedéseken ment keresztül ő is, mi is. Eddig is a börcsi szülői házban laktunk a gyerekekkel, a férjem halálát követően pedig az anyósom, a rokonok is pénzzé szeretnék tenni a házat. Ez nekem sincs ellenemre, csakhogy nincs hova mennünk.
„ Vigyázz a gyerekeinkre!” – ez volt a néhai édesapa utolsó mondata a feleségéhez, aki jóban-rosszban kitartott párja mellett, s nevelte a csemetéket. A szülői házon nélkülözhetetlen javításokat, az ablakcserét valahogy még kiszorították, de a családfő betegsége, ápolása, a gyógyszerek sokba kerültek. Bognárné Szilvia tartotta a kicsikben is a lelket, s ha sírt, csak éjszaka, a párnája alatt tette. Az elmúlt hónapokban azonban az anya is több műtéten átesett, magas vérnyomása folyamatos orvosi kezelésre szorul. Emellett kénytelen bíróságra járni, egyezkedni a rokonokkal – amíg lehet.
– Tizenhat évig senkinek nem szúrt szemet, hogy itt lakunk – fakad ki az asszony. – Most a segítség helyett egyből mindenki a „jussát” akarja, de hogy mi lesz a gyerekekkel, senkit nem érdekel. Felajánlottak egy ingatlant Sikátoron, innen jó messze. Azt nem fogadtam el. Ide, meg Győrbe járnak az enyémek iskolába, óvodába, ott ugyan mi lenne velünk?
Özvegy Bognár Józsefnének ötmillió forintot kellene letennie azért, ha a gyermekeit nyolcadrészben megillető örökségben maradni szeretne. Ennyi pénzt azonban sem ő, sem más nem tud előteremteni, hitelt nem kap, az idő pedig sürget. Rácz Róbert, Börcs polgármestere arról tájékoztatott, bérlakás híján rendkívül korlátozottak a helyi lehetőségek, ettől függetlenül azonban próbálnak jobbot nyújtani a családnak.
Lapunk megpróbálta felkeresni a házeladást sürgető rokonokat, ám a bemutatkozást követően csak annyit közöltek az újságíróval, semmilyen felvilágosítással nem szolgálnak, ez nem tartozik a Kisalföldre. Az ötgyermekes család mellé kirendelt, ám neve elhallgatását kérő pártfogó ügyvéd azért lát némi reményt a peren kívüli megegyezésre. Igaz, ehhez mindkét fél: a bajban lévő család és a ház eladását sürgető rokonok megegyezésére is nagy szükség lenne. Bognárék roppant szerényen élnek. Egyetlen cél, az együtt maradás vágya hajtja őket, no meg az, hogy egyszer talán a saját ágyukban, a saját otthonukban ébredhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom