Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Öt éven belül megoldható lesz a láthatatlanság

A Der Spiegel című német hetilap internetes kiadása szerint tudósok várhatóan öt éven belül valóban elkészítik a láthatatlanná tevő eszköz prototípusát.
Az amerikai hadsereg igen nagy érdeklődést mutat azon kísérletek után, amelyeket az amerikai Észak-Karolina állam egyik egyetemén folytattak. Az ottani kutatók olyan rézgyűrűt állítottak elő, amely képes volt láthatatlanná tenni egy kétdimenziós tárgyat. A kísérlet azonban csak mikrohullámú eszközöknél működött, nappali fénynél nem. Ugyanakkor a kutatók szerint ezzel bizonyítékot szereztek arra, hogy a láthatatlanság nem a tudományos-fantasztikus irodalom, vagy a varázslás birodalmába tartozik.

A működési elv hasonló, mint a vízfolyásé; a folyó kikerüli az útjába levő követ, majd mögötte ismét eggyé válnak a hullámok. Hasonlóképpen akarják elterelni a fénysugarakat is, hiszen annak idején már Albert Einstein is kimutatta, hogy a fénysugarakat a gravitáció segítségével el lehet téríteni.

A technológia így jelentősen különbözik a mostani "lopakodó repülőgépek technológiájától, amely olyan speciális felületeket használ, ahonnan minimális a radarhullámok visszatükröződése. Ahhoz, hogy a fény megkerüljön egy tárgyat úgy, hogy az minden szögből rejtve maradjon, a kutatók újfajta anyagokat akarnak felhasználni. Ez azt jelenti, hogy a meglévő anyagokat kell úgy strukturálni, hogy úgynevezett negatív törési faktoruk legyen.

A víz fénytörési tulajdonságai adnak magyarázatot arra, hogyan gondolkodnak a tudósok. Ha egy fénysugár a vizet éri, ott folytatja az útját, de egy megváltozott szögben. Ha egy botot a vízbe tartunk, úgy látszik, mintha törés lenne benne. A különlegesen strukturált, úgynevezett metaanyagok esetében a bot víz alatt lévő része nem jelenne meg az ember szeme, - hangoztatta Frédéric Zolla a Marseille-i Fresnell Intézet kutatója a Der Spiegel Online kiadásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom