Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Öt éve vezették be az eurót

Öt éve áldják a nevét a gazdasági szakemberek, és gondolnak nosztalgiával a régi nemzeti valutára az egyszerű európai uniós állampolgárok. Fél évtizede annak, hogy készpénzként bevezették az EU közös valutáját, a nemzeti valuták helyébe lépő eurót.
A közös fizetési eszköz gondolata hosszú évekre nyúlik vissza az unió történetében, és az Európai Közösséget „gatyába rázó" Jacques Delors bizottsági elnök regnálása alatt került minden addiginál komolyabban a tárgyalóasztalra. Az 1986-ban elfogadott Egységes Európai Okmány már a belső piac továbbfejlesztése mellet foglalt állást, az 1992-es maastricthi szerződésbe pedig már a közös pénz bevezetéséről szóló első rendelkezések is bekerültek.

A „gyermeknek" az Európai Tanács 1995-ös madridi értekezletén lett neve, a többek által támogatott forintot végül legyőzte a sokak által fantáziátlannak tűnő euró név. A név mellé szimbólum is került, a jel alapja a görög epszilon, amely utal az európai civilizáció gyökereire, és természetesen az öreg kontinens nevének kezdőbetűjére. A jelben látható két párhuzamos vonal az egyenlőség jele, és azt a reményt fejezi ki, hogy az euró értékálló pénznem lesz.

1998-ra véglegessé vált azon tagállamok listája, amelyek számlapénzként egy évvel később bevezethették az eurót: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország. 2000-ben Görögország csatlakozott az euróklubhoz, Dánia népszavazáson elutasította az eurót, és távol maradt Nagy-Britannia és Svédország is.

A bűvös nap, amikor az uniós állampolgárok kezükbe foghatták az uniós közösségi szellem építésének céljából is bevezetett eurócenteket és bankókat, 2002. január 1-jén jött el. Rövid ideig egymás mellett volt forgalomban az euró és a nemzeti valuta, ám február 28-ára befejeződött a régi pénzek kivonása. így búcsút kellett inteni a belga franknak, a finn márkának, a francia franknak, a görög drachmának, a holland forintnak, az ír fontnak, a luxemburgi franknak, a német márkának, az olasz lírának, az osztrák schilingnek, a portugál escudónak és a spanyol pesetának.

A tagállamok jellegzetességeire ezentúl csak az adott országban előállított euró- és eurócentérmék fejoldali vésete utal, amelyet minden tagállam saját maga alakíthat ki. A fejoldaltól függetlenül mindegyik érme érvényes az egész eurózónában. Pénzérméből találkozhatunk az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes érmével, valamint az 1 és a 2 eurósokkal. Az uniós papírpénzek egyformák, legkisebb az 5 eurós, legnagyobb pedig az 500 eurós bankjegy.

Az Eurobarométer legutóbbi felmérése szerint az euró nem lett túl népszerű a tagállamok lakosságának körében. A megkérdezettek 81 százaléka az eurót okolja a 2002 óta végbement áremelésekért és a drágulásért. Mindezek ellenére a klubnak január 1-jén újabb tagja lett: a 2004-ben csatlakozott országok közül elsőként Szlovénia is áttért az euróra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom