Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Öt éve az EU-ban: visszajött az aranykor

Az Európai Unióhoz csatlakozás tette ismét lehetővé Magyarországon a befektetési célú arany kereskedelmét, ezzel megnyílt az út a magánszemélyek előtt, hogy vagyonukat, megtakarításukat akár befektetési aranyba is fektethessék.

A csatlakozást követően Magyarország az EU jogharmonizáció keretében átvette az unió áfa szabályozását, így a mai hazai jogszabályok alapján a befektetési aranyat sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli - írja elemzésében az aranykereskedelemmel foglalkozó Magyar Aranypiac Kft. A befektetési aranyérmék és rudak jóval kedvezőbb árúak lettek, mint az ékszerarany, mert az ékszereknél meg kell fizetni a megmunkálás díját és az áfát is.

Az elemzés szerint az elmúlt öt évben Magyarországon egyre többen figyeltek fel az új befektetési formára, főleg azt követően, hogy több évtizedes stabil, grammonként 2.300-2.500 forintos aranyár után 2006-ban jelentősen megugrott az arany világpiaci ára, átlépte az addig elképzelhetetlennek tűnt grammonkénti 4.000 forintot. Ezt követően az ár 2007-ben 3.600-3.800 forinton stabilizálódott. Tavaly ősztől ismét látványos felfutást produkált az arany ára, 2008 telén új csúcsot ért el, grammonként 7.500 forintot. Az elmúlt öt hónapban a grammonkénti aranyár 6.000-6.500 forint között mozgott.

Az arany iránti felfokozott érdeklődés oka kétségtelenül a gazdasági világválság. A befektetők a részvénypiacokból és befektetési alapokból kiábrándulva, a bizonytalanság, a súlyosbodó problémák hatására fordulnak az "örök pénz" felé.

A befektetési aranypiacon a legjobbak a 999,9 ezrelék finomságú rudak, tömbök és érmék. Ezeknek van általános, világméretű befektetési piaca - hívja fel a figyelmet a kereskedés "arany" szabályaira a Magyar Aranypiac Kft.

Olvasóink írták

 • 3. ASHER 2009. május 02. 19:05
  „Biztos hogy "ugy legyen"??
  mert akkoriban a nyilasok probaltak a naciknak segitve ellopni a magyar aranykeszletet!!!
  ezt csufoltak ugy "aranyvonat"!!!”
 • 2. Reális 2009. május 01. 12:48
  „Úgy legyen!”
 • 1. ASHER 2009. május 01. 12:33
  „MAJD LESZ MEGINT "ARANYVONAT" NYUGAT FELE MINT 45 BEN!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve az EU-ban: zöldebb ország

A környezetvédő civil szervezetek szintén elismerik a brüsszeli célkitűzések és támogatások… Tovább olvasom