Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Öt év letöltendőt kapott Szima Judit

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát sikkasztás miatt ítélték el.
Jogerősen öt év  letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész  Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát, a sikkasztás  miatt első fokon meghozott döntést súlyosbítva a Zalaegerszegi  Törvényszék kedden.     
   
A TMRSZ főtitkárárára tavaly nyáron első fokon három év  börtönbüntetést szabott ki a Szekszárdi Járásbíróság.    
A Zalaegerszegi Törvényszék kedden folytatólagosan,  üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás,  valamint más bűncselekmények miatt ítélte jogerősen öt év börtönre  Szima Juditot. A másodfokú ítéletben kis mértékben súlyosbították a  másod- és a harmadrendű vádlott ítéletét is, mindkettőjükre  felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.   
   
A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja  között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot  tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely  a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást  végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig,  szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot  utalt át.   
   
A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió  forint volt.    
   
Szima Judit 2011 novemberétől több mint hét hónapot töltött  előzetes letartóztatásban.   
   
Az első fokon még tíz vádlott ellen zajló perben  folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és  hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság  Szima Juditot. Az akkori ítélet alapján 22 millió forint  vagyonelkobzással is sújtották, de a TMRSZ-szel szemben is 1,1  millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.   
   
A vádlottak közül egyet felmentettek a bűnsegédként elkövetett  költségvetési csalás vádja alól, a nyolc további vádlott - akik a  szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai - felfüggesztett  börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást vagy pénzbüntetést  kapott.   
   
Az elsőfokú ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért,  az ügyész súlyosításért fellebbezett, így került az ügy  Zalaegerszegre. A keddi ítélethirdetésen a kilenc vádlott közül  csak Szima Judit vett részt. A határozat kihirdetésekor a bíró -  miként ez a korábbi tárgyaláson is történt - figyelmeztette Szima  Juditot, amiért a szabályokkal szemben a mobiltelefonját használta,  amire a vádlott azzal válaszolt, hogy a bíró sem tiszteli az ő  személyét.   
   
A Zalaegerszegi Törvényszék Szima Judit esetében 22,9 millió  forint vagyonelkobzást is elrendelt. A másodrendű vádlottat egy év,  két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a  harmadrendű büntetését pedig öt hónap, egy évre felfüggesztett  börtönre súlyosította. Három vádlott esetében az ítéletek időközben  jogerőssé váltak, további háromnak pedig a bíróság változatlanul  hagyta az első fokon kiszabott büntetését.   
   
Az ítélet indoklásakor elhangzott az is, hogy Szima Judit  hatályon kívül helyezésért és felmentésért fellebbezett, és egyebek  mellett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárási jogát és  törvényességét is kétségbe vonta, a törvényszék azonban  megalapozatlannak találta a kifogásait.    
   
Bár a másodfokú bíróság a Szekszárdi Járásbíróság ítéletét  megalapozottnak tartotta, néhány ponton módosította. Azt is  megállapította, hogy Szima Judit és két vádlott-társa esetében  indokolatlanul enyhe volt az ítélet, a törvényi középmértéktől is  jelentősen eltérve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb helyszínen találtak a Nemzeti Arcvonalhoz köthető fegyvereket

Újabb helyszínen találtak a Nemzeti Arcvonalhoz köthető fegyvereket
A Jászberényben lefoglalt tárgyakat szakértők vizsgálják, a helyszíni szemle folyamatban van. Tovább olvasom