Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Öt év alatt megszokták az euró használatát az unióban

Öt évvel hivatalos forgalomba helyezése után, az euró-készpénz köszöni szépen, jól van, az emberek megszokták a fizetőeszköz használatát, de azért fontos tapasztalat, hogy több információra lenne szükség a közös valutával kapcsolatban.
Öt évvel forgalomba hozataluk után az euró bankjegyek és érmék mindennapos, megszokott szereplői az eurózóna-lakosok életének. A forgalomban lévő pénz mennyisége lassan, de biztosan nőtt és 2006 végén 600 milliárd euró volt forgalomban készpénz formájában.

Noha az eurózóna polgárai elégedettek a közös pénzzel, sokan az euró megjelenésével kötik össze az áremeléseket, és nem ismerik fel igazi előnyeit - ez a Bizottság értékelése szerint azt mutatja, hogy jobb kommunikációra van szükség minden szinten, de főként a helyi, nemzeti politika szintjén.

„Az euró sok előnyt hozott nekünk. Az egyik legszembeötlőbb, hogy hosszú ideig alacsony szintű inflációt és kamatot biztosított, megkímélt bennünket az árfolyamingadozás kríziseitől, a piac spekulációjától, mivel stabillá és olcsóvá tette az importot - beleértve az olajimportot -, növelte a kereskedelem és a befektetések volumenét az eurózónán belül. Így kevésbé függünk a külvilágtól, könnyebbé és olcsóbbá vált az utazás, nőtt a verseny" - nyilatkozott Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi EU-biztos.

Almunia szerint az emberekben tudatosítani kell ezeket az előnyöket - az alacsony infláció és kamatláb főként a fizetésből élők számára nagy jelentőségű -, hogy ne a közös valutát hibáztassák olyan problémákért amelyek oka másutt keresendő.

A monetáris unió a számlapénz szintjén 1999-ben lett valóság, majd további három év kellett, hogy 12 európai ország (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország) leváltsa nemzeti valutáját az euróbankókra és -érmékre. Az idén Szlovénia is csatlakozott az euróövezethez, így az eurózóna lakosainak száma 316,1 millióra nőtt.

A Bizottság adatai szerint a forgalomban lévő bankjegyek értéke csaknem megháromszorozódott a bevezetés óta: 2002 januárjában 221 milliárd euró volt forgalomban, 2006 októberében viszont már 595 milliárd euró. Az érmék esetében a növekedés visszafogottabb, 13 milliárd euróról 17,9 milliárd euróra.

Az euró-bankjegyeket széles körben használják az eurózónán kívül is, az Európai Központi Bank becslése szerint a forgalomban lévő összes bakjegy 10-20 százaléka forog az euróövezeten kívül. Az euró egyébként Monaco, San Marino és Vatikán hivatalos fizetőeszköze is.

Egy friss Eurobarometer felmérés szerint az emberek fokozatosan váltottak át fejben az euróra. A válaszadók 57 százaléka euróban számolja a mindennapi bevásárlást, 22 százalékuk még mindig a régi valutában gondolkodik, 21 százalékuk pedig mindkettőben.

A felmérés alapján a nagy többség - 68 százalék - elégedett ugyan az euróval, sokuknak azonban az érzése, hogy a közös pénz bevezetése növelte az árakat. A számok viszont azt mutatják, hogy az infláció 2 százalékos volt csupán.

Meglepő, hogy a megkérdezettek nem ismerik az euró előnyeit: csupán egynegyedük tudja, hogy nincs pluszköltség, ha más EU-s országbeli automatából vesznek fel pénzt, ha bankkártyával fizetnek, vagy ha átutalnak pénzt.

Március 25-én minden eurózóna-ország egy 2 eurós emlékpénzt ad ki a római szerződés ötvenedik évfordulójára. Az emlékpénzek rendkívül népszerűek, s ez lesz az első alkalom, hogy minden tagország egyszerre veret és hoz forgalomba ilyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom