Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Öt év alatt hétezer ablakot cseréltek

GyQr után teret nyert Budapesten is az Ablakcentrum Kft., tavaly az energiatakarékossági pályázatok keretében ezerhetvennégy lakásban cserélte ki a régi ablakokat korszerq, mqanyag nyílászárókra. Öt év alatt, 2002 márciusától mostanáig hétezer ablakcserét végzett el a társaság.
A rendszerváltozás óta meghirdetett pályázatok közül a legsikeresebbnek az energiatakarékossági pályázatokat ítélte Prohászka Rajmund, a gyQri központú Ablakcentrum Kft. ügyvezetQ igazgatója minapi sajtótájékoztatóján.

Energiakorszerqsítés

A társaság abból az apropóból találkozott a nyilvánosság képviselQjével, hogy beszámoljon a számukra mindenképpen fontosnak tartott eseményrQl. Öt év alatt, 2002 márciusáig hétezer ablakot cserélt ki az országban a cég az energiatakarékossági pályázatoknak köszönhetQen. GyQrben 2001 és 2006 között a tizennyolc és fél ezer panellakásból tavaly év végéig majdnem ötezer-hétszáz lakás nyílászáróit cserélték ki. A múlt évben Mosonmagyaróvárott 546, Budapesten pedig 1074 lakás energiakorszerqsítését végezte el a kft. Nyomatékkal kell említeni ez utóbbit, azazhogy az energetikai korszerqsítést, amiben az ablakcserén kívül már a külsQ hQszigetelés, esetleg a tetQ-hQszigetelés, valamint a fqtési rendszer szabályozása is benne volt.

Akár húsz lakás naponta

A valamikori háromcellás mqanyag ablakok helyett ma már a jóval hatékonyabb, takarékosabb ötkamrás szerkezeteket alkalmazza a társaság. A valamikori napi három lakás helyett a begyakorolt munkatársak akár húsz lakásban is kicserélik egyetlen nap alatt az ablakokat. Csak az ablakcserékkel is elérhetQ 17–20 százalékos energiatakarékosság, mindezt kombinálva azonban a teljes energetikai felújítással, már 40%-os fqtési energia takarítható meg.

Támogatás vagy hitel

Az Ablakcentrum árbevétele tavaly 46%-kal növekedett és elérte az 1,6 milliárd forintot. Már ma is léteznek olyan hitelkínálatok, amelyeknek köszönhetQen az energiamegtakarításokból kiegyenlíthetQk az arra fordított kiadások. Mint Prohászka Rajmund elmondta, az idén folytatódik a panellakások számára meghirdetendQ energiatakarékossági program és várhatóan áprilisban kiírják a pályázatot a nem panelépületek számára is. Ez utóbbiak esetében még nem eldöntött, hogy 15–20 százalékos állami támogatás várható-e, amelyhez azonban nagyon elQnyösnek ígérkezQ hitellehetQségi feltételeket kínálnak. A háromszorosan Magyar Termék nagydíjas Ablakcentrum, tudtuk meg a sajtótájékoztatón, korszerq ablakaiból Angliába is szállít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom