Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Öt építész érdemelte ki az Ybl-díjat idén

Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.
Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.

Az 1953-ban alapított és 1992-ben újraszabályozott Ybl Miklós-díj átadása március 15-e megünnepléséhez kapcsolódik. Ez a legrangosabb magyar építészeti kitüntetés, amely a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében kifejtett alkotói tevékenységért adományozható.

A bronz emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal járó díjat átvehette Csernyus Lőrinc Zoltán, a Triskell Kft. ügyvezető igazgatója, aki elsősorban a kistelepüléseken a hagyományokhoz igazodva fejti ki tervezői munkáját. "Tevékenységével jelentősen hozzájárult a fejlődésben lemaradt peremvidékek kulturális színvonalának emeléséhez" - értékelt Gerle János Ybl-díjas építész.

Gelesz András, a Gelesz és Lenzsér Kft. vezető tervezője személyiségében tükröződik az építész-alkotó karakter kettőssége, a humán és reálszférában való párhuzamos, egymással szimbiózisban lévő gondolkodás. "Szakmai elhivatottsága és professzionalitása már évek óta méltóvá teszi őt az Ybl-díjra" - írta róla a pályatárs, Zoboki Gábor.

Krizsán András, a Modum Építésziroda Kft. vezető tervezője "azon kevés építészek egyike, akinek a munkásságában példamutató egységben jelenik meg az alkotás magas szintű gyakorlása, művelése, ugyanakkor a környezet iránti érzékenység egyszerre - méltatta munkásságát U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész.

Szabó Tamás János okleveles építészt, a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. vezető építész tervezőjét "kiváló mesterségbeli felkészültség, tájékozottság jellemzi a világ építészetének tendenciáiban... Az épületeket mindenkor azok szűkebb és tágabb környezetébe helyezve tervezi, alakítja, s figyelme fókuszában áll az úgynevezett energiatakarékos és a +zöld+ építészet is" - írta laudációjában Finta József Kossuth-díjas építész, az MTA rendes tagja.

Eleőd Ákos, a Homo Humanus Kft. ügyvezetője, vezető tervezője az építészet szinte minden területén kifejtett munkássága elismeréseként vehette át a kitüntetést. "Lakóházai, belsőépítészeti munkái, térarchitektúrái átgondolt, karakteres építészeti szemléletet tükröznek" - írta róla méltatásában Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kirakatüvegen keresztül hajtott be egy autó az Örs vezéri téri IKEA-ba

A kirakatüvegen keresztül hajtott be egy személyautó az Örs vezér téren található IKEA-ba szerda… Tovább olvasom