Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Osztrák kézbe kerül a nyalkai téesz?

Hírek szerint osztrák érdekeltségű üzletember szőröstül-bőröstül megvásárolná a már csak nevében „Virágzó” nyalkai termelőszövetkezetet. Az emberek félnek, nem nyilatkoznak, mondván, nem tudják, a sorsuk miként alakul.
A lét a tét: A szövetkezeti tagok reménykednek, hogy az üzletrészek kivásárlásával is lesz munkájuk.
Pingiczer Ottó e hónap huszadikáig papíron még bizonyosan a termelőszövetkezet elnöke, nyilatkozás dolgában mégsem áll kötélnek. Szerinte az üzletrészek kivásárlása a holnaputánra összehívott közgyűlésig nem tartozik a nyilvánosságra. Így a 12 éve elnökként tevékenykedő vezetőt hiába faggattuk, aki a nyalkai téesz eladását ugyan nem is cáfolta, de meg sem erősítette.
Útban a gépállomás felé találkozunk Farkas Ferenccel, aki harmincnégy éve dolgozik a szövetkezetben.
– Múlt év óta táppénzen vagyok, így aztán csak innen-onnan hallom a híreket – jegyzi meg egykedvűen. – Mindenesetre valamikor sok családnak, generációknak adott ez munkát, a fiatalok viszont már mind más egzisztenciát teremtettek. A korombeliek közül aki csak tudott, nyugdíjba, előnyugdíjba ment, vagy a betegségénél fogva járadékot kap.

Kinek virágzik?

Az egykor Pannonhalmával közösen működő, majd önállóan tevékenykedő Virágzó szövetkezet jelenéről annyi tény, hogy a holnaputánra összehívott közgyűlésen választanak új tisztségviselőket és ugyancsak itt jelentik be a változást. Az aktív dolgozók többsége nyalkai, de huszonnyolcuk közül néhányan Pannonhalmáról járnak át. A profil ma is a tejtermelő tehenészet és a növénytermesztés, 900 hektáron.

Alkalmazkodni kell

Csengetünk a főutca egyik házába, mert itt az alsó meg a felső szomszédságban is a téeszben dolgoznak. Nagy a bizalmatlanság, igazolványt is kérnek, de azután megenyhül a ház ura és beljebb érve még a kutyát is megfogja.
– Hajnalban ment az asszony, ilyenkor dől le egy kicsit – szól a magyarázat. – Háromkor kelünk, délutánig muszáj egy kicsit pihenni – így az ember. – Az én munkám szezonális, igazából most a nejem tartja a frontot. A gyermekeink tanulnak, az egyik Győrbe jár iskolába, úgyhogy minden forintnak helye van.
– Úgy hallottuk, osztrák kézbe kerül a szövetkezet, minket meg átvesznek – mondja az alkalmazottként dolgozó asszony –, de még semmi sem biztos. Száz körüli a szarvasmarha-állomány. Úgy tudjuk, a jövőben ezt még bővítik és sajtot is készítenek. De hát annyi mindent beszélnek! Mindenesetre reménykedünk, hogy a jelenleginél a helyzet nem lehet rosszabb.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerzőt nem a bosszú vezette

A közelmúltban jelent meg és botrányt kavart Malota László A gyalázatosok szentélye című könyve. A… Tovább olvasom