Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Ösztönző összefogás

A vidékfejlesztési célokat szolgáló Leader-program vissza nem térítendő 270 millió forintos támogatásában részesült tavaly a megye három Leader-akciócsoportja, amelynek keretében 49 település kapott a támogatásból a megye 181 települése közül.
Ez a teljesítmény országos viszonylatban is kiemelkedő, hiszen a támogatás olyan integrált fejlesztési lehetőségekhez való hozzájutást eredményez a nyertes települések részére, amely nemcsak a szűken értelmezett településfejlesztést foglalja magába, hanem a humánerőforrás-erősítést éppúgy, mint a vállalkozási vagy éppen a civil szféra élénkítését. A Pénz Beszél annak járt utána, hol tartanak a nyertesek a „nyeremények" felhasználásában.

A Pannontáj-Sokoró Natúrpark Akciócsoport a három nyertes közül a legtöbb, 27 települést foglal magába. Valamennyien egyúttal tagjai is a natúrparknak. Csatlakoztak az akciócsoporthoz vállalkozók és civil szervezetek is, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a Pannonhalmi-dombság és a Bakonyalja települései láttak – csaknem mindannyian – jó lehetőséget a Leader-program által nyújtott fejlesztési lehetőségekben, hanem a térség civil szervezetei és vállalkozóinak egy része is.

Enyingi Tibor, az akciócsoport gesztorszervezete, a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány vezetője rutinos pályázó, aki már részt vett egy kísérleti Leader-programban is, meg van győződve arról, hogy a Leader-program nemcsak segíti, de generálja is a községi fejlesztéseket, ösztönzi a civil szerveződések megalakulását, a kreativitást és az eredményes cselekvés érdekében az összefogást.

– A Leader-pályázat logikáját követtük a pályázat megnyerését követő folyamatokban is. A Leader-program ugyanis megértette velünk, hogy ha összefogunk, akkor lényegesen könnyebben juthatunk forrásokhoz közös céljaink megvalósítása érdekében. Ez akkor is igaz, ha nem pontosan ugyanazt a célt akarja mindenki, de a közös pályázat révén nyert közös pénzből mindenki meg tudja valósítani saját tervét, amelyek végül is összességében egymásra épülve, egymást kiegészítve eredményezik a mindenki számára fontos fejlődést – véli Enyingi Tibor.

Véleményét alátámasztani látszik az a 21 pályázat, amelyek a nyár elején a helyi bíráló- és monitoringbizottsághoz beérkeztek. A nyertes akciócsoportok ugyanis ahhoz, hogy az elnyert támogatást fel tudják használni, a pályázatban megjelölt célok megvalósítására helyi pályázatokat kell hogy kiírjanak. A pályáztatás rendben megtörtént. Döntő többségében megtörténtek a szerződéskötések is. Már csak néhány pályázó szerződéskötése van hátra. Az egész program befejezése 2008. augusztus vége.

– Számos érdekes pályázat érkezett. Közülük is különleges például a gyurgyalagok fészkelésének bemutatását célzó kajárpéci pályázat. A gyurgyalag gyönyörű madár, nagyon érdekes életmóddal. Erről a megépítendő magaslesről figyelhető meg majd a madarak életmódja. A pályázat szervesen kapcsolható a természetvédelmi idegenforgalomhoz. Pályázat érkezett még a térség történelmi épített örökségének felmérésére, tanösvény létrehozására, történelmi kiadványra, emlékhely felújítására, kézműveshagyományok újjáélesztésére, Leader-szakkollégium létrehozására.

A pályázatok között több konzorciumi is volt, ami az egész térséget érintette. Az egyik egy térinformatikai rendszer létrehozására irányult. A másik a dombvidék egyik súlyos problémáját, a talajeróziót igyekszik megoldani, egy, a térségről készítendő erózióvédelmi program megalkotásával.

A Hogyan tovább? kérdésre válaszolva Enyingi Tibor elmondta: a következő Leader-programban is szeretnének részt venni. Ismét a natúrpark településeivel mennének tovább, hiszen az azt alkotó 27–30 település a közel negyvenezres létszámával Leader-szempontból ideális méret. A fejlesztés fő irányai pedig a gesztorvezető szerint: a turisztika fejlesztése Győr városával és Pannonhalma várossal összefogva, a térség munkahely- és jövedelemtermelő képességének növelése, az őstermelők, kisgazdálkodók, agrárfejlesztések segítése, megújuló energiák hasznosítása révén helyi munkahelyteremtések, helyi termékfeldolgozás fejlesztése, „gyógynövényparadicsom" kialakítása, amelynek révén Győr és térsége vonzó wellnessterület lehetne.

(Még több információ: www.sokoro.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhunyt munkaadóját gyanúsítják

Tovább olvasom