Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Ösztöndíj: másfél milliárd forint a roma fiatalok oktatására

A kormány egy hárommilliárd forintos ösztöndíjprogram forrásainak a felét szeptembertől a tervek szerint roma fiatalok oktatására
Ezt közölte Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Siófokon. Az államtitkár a Napkerék Egyesület által szervezett Nyári polgári cigánytalálkozó rendezvényén diplomás roma fiatalok előtt hangsúlyozta: Magyarországon ekkora összeg még sohasem állt rendelkezésre ilyen célokra.

Az ösztöndíjprogram révén cigány diákokat szeretnének középfokú és felsőfokú tanulmányaikban segíteni - tette hozzá. Balog Zoltán kiemelte, hogy komoly feltételrendszert alakítanak ki azok számára, akik szeretnének ösztöndíjhoz jutni. Annyit a feltételekről elárult, hogy a tanulók semmiképpen sem ronthatnak tanulmányi eredményeiken, amíg a program támogatásával vesznek részt az oktatásban. Az MTI kérdésére a nemrégiben elfogadott uniós romastratégiáról kifejtette, fel akarták hívni valamennyi európai nemzet figyelmét arra, hogy a cigányság integrációja nem magyarországi probléma, hanem összeurópai kérdés. Hozzátette, hogy decemberig minden egyes tagországnak ki kell dolgoznia a saját programját erre vonatkozóan, mert különben nem kaphat forrásokat felzárkóztató programok indítására.

A tervezetben válaszokat kell adni olyan fajsúlyos kérdésekre, mint a romatelepek csökkentése, a munkanélküliség felszámolása a hátrányos helyzetű népcsoportok körében vagy a korai iskolaelhagyás visszaszorítása. Balog Zoltán úgy fogalmazott: ha nem sikerül a cigányságot visszavezetni a munka világába, akkor a magyar nyugdíjrendszer is veszélybe kerülhet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 400 ezer munkahelyet ígért a ciklus végére. Az Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke közötti megállapodás értelmében 100 ezer romát vezetnek vissza a munka világába.

Olvasóink írták

  • 2. Star-Spangled 2011. július 07. 22:56
    „:)))) Csak igy tovabb!!!!”
  • 1. imre1964 2011. július 07. 19:40
    „Ablakon kidobott pénz.
    Sajnos a Magyar oktátásra nem adnak semmit .
    Kösz Viktor a saját hazánkból kell menekülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliós közbeszerzési bírság az BKV-nak

Az indoklás szerint a Baross tér rendezésére kiírt tender több ponton is megsértette a közbeszerzési… Tovább olvasom