Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Ősztől újra indulnak a roma tanulmányi ösztöndíjak

Az egy évvel ezelőtt megszűntetetthez képest ugyan csak a feleannyi pénz lesz rá, de megint lesz roma tanulmányi ösztöndíj. A támogatást ősztől már nem elsősorban származás, hanem jó tanulmányi eredmény és rászorultság alapján ítélik oda.
Újra tanulmányi ösztöndíjat hirdet roma diákoknak a kormány. A roma ösztöndíj tavaly szűnt meg, most új feltételrendszerrel újraszervezik. A régi rendszerben ugyanis gyakran előfordult, hogy a tanulásra kapott támogatást a megélhetésre fordították a szűkölködő családok, és a támogatás nem tett különbséget a hátrányos helyzetű és jobb módban élő romák között.

A cigány ösztöndíjat szeptembertől vezetik be. A hetedikesk és nyolcadikos általános iskolások és a gimnáziumba járók jó tanulmányi eredmény esetén 2007 végéig összesen 15 ezer forint támogatást kaphatnak, a kiemelkedő eredményt felmutatóknak húszezer jár majd. A felsőoktatásban nappali tagozaton tanuló roma diákok ennek a támogatsnak a többszöröséhez juthatnak hozzá. A külföldi felsőoktatási intázmányban tanulók 150 ezer forintot kapnak.

Az ösztöndíjra ugyanakkor a korábbinál képest fele annyi pénzt - 360 millió forintot - szánnak, és más lesz az odaítélés módja is: ha túl sok az ösztöndíjigény, akkor a jobb tanulók és a szociálisan rászorulók előnyt élveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székrekedés mint egészségügyi probléma

A normális székelési szokások különbözőek. Egyes személyeknél a napi 2–3-szori székürítés sem… Tovább olvasom