Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Oszkó: a foglalkoztatás növelése a legfontosabb

Ami pénz van, azt a foglalkoztatás növelésére kell fordítania az országnak, akár adóátrendezés formájában is, mert a gazdaság jövedelemtermelő képességének növelése nélkül nem tudjuk "kinőni" az államadósságot - hangsúlyozta pénzügyminiszter-jelölti meghallgatásán szerdán Oszkó Péter. A költségvetési bizottságban az adószakértő azt is kifejtette, hogy a térségben a legnagyobb lemaradásban a szociális kiadások szintjét illetően van Magyarország. Oszkó elöljáróban kijelentette, hogy konkrét programpontok ismertetése idő előtti lenne, azt majd a kormányprogram fogja tartalmazni. Feladatát szakmai, válságkezelésinek tekinti és tisztában van azzal, hogy nem könnyű munkára vállalkozik. A bizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjai 16-13 arányban alkalmasnak tartották Oszkó Pétert a pénzügyminiszterségre.
Már-már vakmerőségről tesz tanúbizonyságot, amikor elvállalja a pénzügyminiszterséget - mondta Varga Mihály (Fidesz), a parlament költségvetési bizottságának elnöke Oszkó Péter meghallgatása előtt. A Deloitte nemzetközi adótanácsadó cég magyarországi elnök-vezérigazgatója szakmai biztatásnak tekinti az együttérző szavakat.

Hangsúlyozta, hogy feladata nem könnyű, de azt szakmai, válságkezelő munkának tekinti. Ő is egy évig akarja posztját betölteni. A mélyülő recesszió miatt növekvő hiány nem kezelhető egyszerűen fiskális intézkedésekkel - jelentette ki Oszkó Péter. Elmondta, hogy több tekintetben lemaradásban van Magyarország a visegrádi négyek közt. A legnagyobb a szociális kiadásokban van - tette hozzá.

- Az ország jövedelemtermelő képességének növekedése nélkül nem "nőhetjük ki" az adósságot, ezért minden pénzt, ami van, a foglalkoztatottság javítására kell fordítani - szögezte le. - Ennek eszköze adóátrendezés is lehet - mondta, kijelentvén azt is, hogy a szolidaritás elvét fenn kell tartani, a vagyonosok akár nagyobb terheket is vállalhatnak.

A feketegazdaság, az adóeltitkolók ellen küzdeni kell, de látni kell azt a dilemmát is, hogy ha itt szorítanak, akkor azokat is sújthatják, akik valóban csak minimálbért képesek kitermelni - mondta Oszkó Péter.

Meglehetősen határozott koncepciója van, de konkrétumokat nem mondhat, mert ezek kormánydöntés, a kormányprogram részei lesznek. A foglalkoztatás növelése után valószínűleg a kis- és közepes vállalkozások pénzügyi helyzetének, pénzellátottságának javítása lesz a legfontosabb feladat - mondta még Oszkó Péter.

Az eva és az ekho esetleges megszüntetéséről azt mondta, hogy olyan adórendszerre van szükség, ami azonosan kezeli a vállalkozásokat.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült az is, hogy nincs off shore cége és nem szlovák rendszámú autóval jár. Adótanácsadóként mindig felhívta a figyelmet az off shore vállalkozások jogi kereteire és kockázataira - tette hozzá a leendő pénzügyminiszter.

Szóba került a Postabank-per is, Oszkó Péter arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy ezt az ügyet vegyék el a Pénzügyminisztériumtól az összeférhetetlenség miatt. (A Postabanknak a Deloitte volt a könyvvizsgálója, a pénzintézet 12 évvel ezelőtti megingása után az állam nevében a PM 30 milliárd forint értékben kártérítési pert indított a Deloitte ellen is, és első fokon vesztett.)

A költségvetési bizottság MSZP- és SZDSZ-es tagjai 16 igennel 13 ellenében a pénzügyminiszteri posztra alkalmasnak találták Oszkó Pétert.

Varga Mihály bizottsági elnök a Fidesz nevében az ülés után azt mondta, hogy azért szavaztak nemmel, mert szerintük átmeneti és gyenge kormány alakul Bajnai Gordon vezetésével, az ország sodródása, a kínlódás folytatódik, érdemi válságkezelésre a kormány nem lesz alkalmasa. Bajnai Gordon nem választás eredményeképpen, hanem két párt háttéralkuja nyomán alakíthat kormányt, Oszkó Péternek pedig nincs se államigazgatási, sem válságkezelési tapasztalata - mondta Varga.

Olvasóink írták

  • 1. Zaraki_Kenpachi 2009. április 18. 09:10
    „Nem mintha a kis harry troopernek bármennyi is lenne. Az ő 4 éve alatt bebizonyította: ő se ért szarhoz se :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaiser-ügy: ítélet helyett elfogultsági kifogás

Kaiser Ede perújítási ügyében a bíróság által tervezett ítélethirdetés helyett el kellett napolni a… Tovább olvasom