Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Őszi gyümölcsünk, a szőlő

A szőlő táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak napi optimális tápanyagszükségletünk fedezéséhez.
A gyümölcsben található élelmi rost jó hatással van a bélműködésünkre, magas víztartalma pedig segíti a folyadékpótlást. Szőlőszezon idején próbáljunk mindennap fogyasztani ebből az üdítő gyümölcsből. A szőlő szénhidráttartalma természetes szőlő- és gyümölcscukor, amelynek mennyisége – évjárattól, termőhelytől és fajtáról függően – 10 dkg-ban 18 és 22 gramm között változik. Élelmi rosttartalma elsősorban cellulóz és pektin, amely kedvezően hat a tápcsatorna működésére. A vitaminok közül a B1- és a B2-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben, de jó C-vitamin-, folsav- és biotinforrás is.

Az ásványi anyagok közül a szőlő gazdag foszforban és káliumban, valamint jelentős mennyiségben van jelen kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink.

A gyümölcs természetes szőlő- és gyümölcscukortartalma gyorsan felszívódó, egyszerű cukor, mely fáradtság esetén és a koncentrálóképesség csökkenésekor gyorsan biztosítja az energiát szervezetünknek.

Ásványi anyagai jó hatással vannak idegrendszerünk működésére, erősítik fogainkat és csontrendszerünket. A szőlő és frissen préselt leve átmossa bélrendszerünket, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és a bélben kialakuló divertikulózis, vagy- is a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése.

Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szervessav-alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas betegeknek.

A szőlő egyik alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A quercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól és ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől.

A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében és a vörösborban található meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazai ismertség külhoni megbízásokban kamatozik

Bágyogszovát - Calor Sigma Kft. központja Győrben van, korszerű felületkezelő és porfestő üzeme… Tovább olvasom