Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Összeírják a magyarországi gyümölcsösöket

Reprezentatív gyümölcsösültetvény-összeírás kezdődött Magyarország valamennyi megyéjében június 1-jén – közölte Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályának vezetője.
Az összeírásra egy uniós program keretében kerül sor, amelynek részeként reprezentatív módon írják össze a magyar gyümölcsös-ültetvények közül a körte-, az alma-, a kajszi- és az őszibarack-ültetvényeket. Az összeírásban 12 ezer ültetvényt vesznek számba Magyarország 750 településén. Ültetvények minősül az 1.500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsös.

Az összeírást a KSH szegedi igazgatósága koordinálja és végezteti el mintegy 80 összeíróval. Az összeírás költsége mintegy 82 millió forint. Az összeírandó összterület 37 600 hektár.

Laczka Éva szerint ma Magyarországon mintegy 100-105 ezer hektárnyi gyümölcsös-ültetvény van. Ez valamivel nagyobb terület mint a 2001-ben az általános összeírás alkalmával regisztrált 97 ezer hektár.

Magyarországon a legnagyobb területű gyümölcsös-ültetvény az alma, ez teszi ki az összterület 44 százalékát, míg a meggy 16 százalék, a szilva 8 százalék, az őszibarack 6, a dió 4 százaléknyi területű. Az ültetvények mintegy 50 százaléka 0,5 hektár alatti, 3-5 százaléka pedig 10 hektár feletti gyümölcsös-ültetvény. Magyarországon a statisztikai adatok szerint mintegy 50-60 ezer gyümölcsös-ültetvény található jelenleg.

Az összeírás első eredményeit várhatóan a jövő év elején teszik közzé, míg a végleges felmérési összegzés jövő év szeptemberében lesz megismerhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év tömény aggodalom

Életükből több mint öt évet, avagy évente 27 napot töltenek aggódással a britek – ez derül ki… Tovább olvasom