Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Összehasonlíthatóak lesznek az uniós diplomák

Az Európai Képesítési Keretrendszer nevet viseli az Európai Bizottságnak az a terve, amely összehasonlíthatóvá teszi a tagállamokban szerzett képesítéseket, diplomákat. Ez a más tagállamban munkát vállalóknak nyújt majd segítséget, hiszen a munkaadó könnyedén megállapíthatja a papírokból, hogy a jelentkező valóban ért-e az adott munkakörhöz.
Az Európai Unió azt tervezi, hogy olyan rendszert hoz létre, amely pontosan leírja: mit tud, mit képes elvégezni egy ember a gyakorlatban.

A tagállamokban megszerzett képesítések ugyanis egy másik uniós országban nem biztos, hogy sokat mondanak. Az is előfordul, hogy teljesen ismeretlen képzésformák szerepelnek a bizonyítványban, diplomán.

Ezen segítene az Európai Képesítési Keretrendszer nevet viselő tervezet, amelyet az Európai Bizottság szerdán fogadott el.

György Gábor, a budapesti EU-képviselet vezetője elmondta: a nyolc fokozatú skálából megállapítható, hogy egy szakmában ki ismeri csak az alapokat, illetve ki rendelkezik a legtöbb tudással és gyakorlattal.

Az egységes "diplomanyelv" létrehozása elsősorban a másik uniós tagállamban munkát vállalóknak lesz jó, illetve azoknak, akik máshol folytatják tanulmányaikat. Mindez szorosan kapcsolódik a Bolognai-rendszerhez - emelte ki György Gábor.

A tervek szerint a tagállamoknak 2007-ig kellene fölállítaniuk a nemzeti képzési rendszereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gyűlnek a térségfejlesztési ötletek

Folyamatosan érkeznek az érdeklődők lapunk és a Life III. konzorcium által meghirdetett… Tovább olvasom