Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Összehangolt munkaerőpiac-szabályozás

Ötpontos javaslatot terjesztett elő az EU-tagországok munkaügyi minisztereinek pénteki brüsszeli ülésén a magyar tárcát vezető Csizmár Gábor az Európai Unión belüli munkaerő-áramlás szabaddá tétele érdekében – jelentette be a miniszter a találkozót követő sajtótájékoztatón.
A visegrádi országok képvise-

lőivel tartott egyeztetések és más kétoldalú tárgyalásai nyomán kialakított kezdeményezések között felvetette, hogy az EU-n belül az engedélyezési eljárások helyett legyen elegendő a bejelentés típusú regisztráció (az elmaradás erősebb szankcionálása mellett), a foglalkoztatás szabályaira vonatkozóan a fogadó ország szabályai legyenek érvényesek, a tagállamok hangolják össze bejelentési, nyilvántartási, megfigyelési és statisztikai rendszereiket (hogy látható legyen a mozgás az uniós munkaerőpiacon). Ugyancsak hangolják össze a munkaügyi ellenőrző szervezetek tevékenységét, továbbá a tagországoknak legyen beavatkozási lehetőségük arra az esetre, ha a munkapiaci folyamatok egyes szakmákban, ágazatokban vagy térségekben a hazai munkavállalók számára komoly hátrányt okozóvá válnak.
A javaslatokra pozitív reakciók születtek – tette hozzá a miniszter. A régebbi tagállamok az ülésen nyilatkoztak, most hogyan látják az újakkal szemben közel két éve fenntartott munkaerő-áramlási korlátozások meghosszabbításának kérdését – ez ügyben a jövő hónap végéig dönteniük kell. Már csak Görögországban, Olaszországban és Luxemburgban nem született véglegesnek tűnő döntés. Nagy-Britannia, Svédország és Írország mellé a munkaerőpiac teljes megnyitásának tekintetében felsorakozott Finnország, Spanyolország és Portugália, amelyek egyértelműen és hivatalosan bejelentették, hogy ezt a határozatot meghozták. Ausztria és Németország egyértelműen arról nyilatkozott, hogy a következő három esztendőben fenn kívánja tartani az átmeneti korlátozásokat.
Új helyzet az eddigiekhez képest, hogy Dánia, Belgium, Hollandia és Franciaország azt jelentette be: valamilyen mértékben fenntart korlátozásokat, de nem a lehetséges három évre, hanem folyamatos enyhítéssel kivezeti az akadályokat. Franciaország különtalálkozón azt is jelezte, hogy kész kétoldalú egyezmény kötésére Magyarországgal. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom