Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Összefogtunk a környezet tisztaságáért

Sikeresen indult a Kisalföld „Szedjük össze magunk” kampánya. Tucatjával érkeznek a levelek interneten és postán keresztül, vagy SMS-ben egyaránt. Akadnak, akik jelzik, hol van tennivaló, mások felajánlják segítségüket, s már eredményes takarítási akcióról is értesítették lapunkat.
A Kisalföld március elején indított kampánya nyitott fülekre talált. Komolyan vették olvasóink, hogy segíteni akarunk környezetünk tisztábbá, így egészségesebbé tételében. A beérkezett több tucat levél – érkezzen postán, SMS-ben vagy interneten – bizonyítja, hogy igény van a tiszta erdőre, árokpartra, parkra, utcára.
Már a felhívásunk megjelenése után jelezték többen, hogy szerveznének takarítási akciót. Jelentkeztek önkormányzatok, civil csoportok, horgászegyesületek. Igényeiket a területileg illetékes kommunális szolgáltatókhoz továbbítottuk, ahol segíthetik őket kesztyqkkel, takarítóeszközökkel, s az összegyqjtött szemét elszállításával.
Ezt továbbra is vállaljuk, ezért a beérkezett leveleket csokorba rendezve felhívjuk a figyelmet arra, hogy hol találhatók eltakarításra váró szeméthalmok. Amennyiben azok eltakarítását csoportok, lakóközösségek vállalják, kérjük, jelezzék nekünk, s mi összehozzuk őket a területileg illetékes kommunális szolgáltatóval. Időpont-egyeztetés után beszámolunk a takarítási akciók végrehajtásáról.
Mecséren már takarítottak környezetük tisztasága érdekében. A település lakóinak egy csoportja az 1-es főút és Mecsér között, a faluba vezető út környékén összeszedte az oda mások által lerakott szemetet, így csatlakoztak környezetvédő felhívásunkhoz. Munka után jólesett a résztvevőknek a közösen elfogyasztott gulyás.
A soproni Nyugatmajor lakói-

nak egy része Kárpáti Ottó szervezésében gyqjti a lelkiismeretlen szemetelők által szétszórt hulladékot minden év tavaszán. Sajnos az emberek gondoskodnak róla, hogy évről évre megteljen a szervező kisteherautója. Természetesen a gyermekeket is befogják a munkába, érezzék ők is már fiatalon, mennyire fontos a tiszta környezet.
A csoport gondja, hogy mivel utánfutóra gyqjtik a szemetet, nem vihetik be ingyen a szeméttelepre. Lapunk megkereste az illetékes kommunális szolgáltatót, hogy legyen segítségükre a hulladék ingyenes elhelyezésében. A Sopron és Környéke Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. közölte: előzetes bejelentés után ingyen átveszik a takarításból származó szemetet.
Az olvasóink által jelzett illegális hulladéklerakók listája alapján várjuk a jelentkezőket azok összetakarítására:
1. Koroncón a Dózsa György utca végén található ártéri területen építkezési törmelék, szemeteszsákok, azbesztszerq anyagok találhatók, nagy részük faággal van betakarva.
2. Tétszentkút határában a 83-as főútról lekanyarodva, a Csikvánd–Marcaltő felé vezető út jobb oldalán lévő szeméthalom mintegy 30 méter hosszan húzódik.
3. A Győrszentiván, Andrásvári út végén lévő kiserdő alját illegális szeméttelepként használják.
4. Győrben, a Gyepszél utca és az egykori olajgyári vágányok között, az iskola mellett egy illegális szemétlerakó csúfítja a környezetet, s a gyerekek is ezt látják rossz példaként.
5. Koroncóról Tét felé haladva 1–2 kilométerre nagyon sok szemét éktelenkedik.
6. Kismegyer és Szabadhegy városrészek határában több helyen találhatóak illegális szemétlerakó helyek. Többek között a Sági utat a Fehérvári úttal összekötő földút mentén, illetve a Kismegyert Szabadheggyel összekötő Ötház utca mellett.
7. Kapuvár északi részén, a Kis-Rába folyó partján a volt ÉDÁSZ-kapcsolóháztól északra mintegy 150 méteren található illegális lerakó.
8. Mosonmagyaróvárról Győr felé indulva mintegy 2 kilométerre, a régi kamionosparkoló közelében lévő jobb oldali erdősávban van hulladék.
9. Levél előtt 2 kilométerre a jobb oldali erdősáv tele van háztartási hulladékkal.
10. Hegyeshalomtól a határ felé vezető úton, a régi katonai laktanya utáni erdősáv jobb oldalán sok a szemét.
11. Újudvar, magüzem előtt balra, az úttól mintegy 1 kilométerre lévő első fasor jobbra, balra teljesen tele van szeméttel. Ablakok, vakolat, háztartási hulladék, amit visz a szél mindenfelé.
12. A sopron-görbehalmi Fehértó feletti út széle tele van eldobott szeméttel.
13. Sopronban, az Ágfalvi úti lakóparkból kilépő és Ágfalva felé vezető kerékpárút mentén az erdő alján nagyon sok szemét található.
14. Győr-Gyirmót peremrészein sok szemét csúfítja a környezetet.
15. A Rábca partján, Abda közigazgatási területén lévő hétvégi üdülőrészen, a Soproni utca mindkét végére és a 85-ös főúttól a Rábcáig húzódó fasorba idegenek gyakran raknak le többnyire el nem bomló vagy a talajt közvetlenül szennyező hulladékot, feltehetően tömegétkeztetési konyháról származó elhasznált étkezési olajat, valamint akkumulátorokat.
16. Az M1-es autóút mentén lévő erdősávban sok szemét halmozódott fel Levél és Mosonmagyaróvár között.
17. A győri Magvassy Mihály Sportcsarnok mellett lévő kemping körül – csaknem az állatkert bejáratánál – nagyon sok szemét van. Likócson is van (lenne) egy nagyon szép rét, ha a sok szemetet összeszednénk.
18. Mosonmagyaróváron a Lajta–Hanság Rt. területén, az autópálya és a vasút között, valamint a Krisztina-berek felé található sok szemét.
19. A Kapuvár és Osli közötti bekötőút tele van rossz tévékkel, lomokkal.
20. Sopronban elszomorító látvány a Tómalom utca vége, a kerékpárút erdőig kivezető szakasza rendkívül elhanyagolt. A Rákosi út vége is az erdőig szemetes, ami autóval megközelíthető, oda kihordják a lomot az emberek. Az ipari park is nagyon szemetes, az építkezések hulladékát a szél szerteszét hordja. A Fehéregyházi út vége a Zárányi utca sarkától a Pozsonyi útig „senki földje”, ott is rendszeresen sok a szemét.
Az olvasóktól érkezett többi bejelentést, észrevételt a kampány következő írásában közöljük. További észrevételeiket, véleményüket SMS-ben a 30/3030-449-es számra, levélben a 9002 Győr, Pf. 28 címre, illetve e-mailen a takaritas@kisalfold.hu címre várjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom