Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Őssejtügy: a nagykanizsai kórház nem működött együtt

Aggályaik voltak, ezért a nagykanizsai kórház tavaly megtagadta az őssejtbotrányban érintett kaposvári laboratóriumnak azt a korábbi kérését, hogy adjanak át abortumokat kutatási célra - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Gőgös Péter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója.

Tavaly kínálta fel a lehetőséget a kaposvári laboratórium több más intézmény mellett a nagykanizsai kórháznak is, hogy működjenek együtt az őssejt kutatásban. Az együttműködés arról szólt volna, hogy a nagykanizsai kórház az anyák beleegyezésével abortumokat adna át a kaposvári laboratóriumnak. Egy osztályos orvosi értekezleten vitatták meg a kérdést és végül úgy döntöttek, hogy nem működnek együtt a laboratóriummal. Gőgös Péter hangsúlyozta: nem azért döntöttek így, mert kétségeik támadtak volna, hogy mire használnák az abortumokat, hanem azért, mert úgy vélték, hogy ennek a kutatásnak még nem fektették le a jogi, etikai alapjait.

Döntésükben szerepet játszott az is, hogy sem a szakmai kollégium, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács nem foglalt még állást ezzel kapcsolatban. Ahogy Gőgös Péter fogalmazott: nem akartak úttörők lenni ezen a téren. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai július végén Budapesten, egy egészségügyi intézményben lecsaptak egy négy fős illegális őssejt-kezelést végző csoportra. A csoport épp egy beavatkozásra készült. A négy orvost - egy amerikait, egy ukránt, és két magyart - előzetes letartóztatásba helyezték. Ellenük üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indult eljárás.

Olvasóink írták

  • 1. MTT 2009. augusztus 04. 20:23
    „Az ország legszebb, legtisztább kórháza a Nagykanizsai, volt részem benne "vendégeskedni". Ahol, és amikor csak tehetem, mindenütt népszerüsítem. Az -ápolószemélyzet maga a tökély. Nekem, bár az életemet mentették meg, egyetlen negatív pillanat nem volt a 7 nap alatt, amit ott töltöttem, kifogástalan ételek, ellátás, bármelyik szanatórium megirigyelhetné. Munkájukat ezúton is, újra köszönöm, és örök hálával gondolok az ott dolgozó teamra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többem vesznek részt közmunkaprogramban

Egyre többen vesznek részt ebben a tavaly indított "Út a munkához" programban, amelynek az a célja,… Tovább olvasom