Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Őssejt – a jövő lehetősége a gyógyítás jelenében

A legtöbb élő sejtünk előre meghatározott feladatokra „szakosodott" sejt. Például szívsejtek alkotják a szívet és vesesejtek a vesét stb. Ezzel szemben az őssejtek úgynevezett anyasejtek, mert belőlük fejlődnek ki az emberi test összes sejtjei.
Az őssejtek a mai biológiai kutatások forradalmian új és egyik legígéretesebb területét jelentik. A kutatók az őssejtek egyre újabb felhasználási lehetőségeit fedezik fel az őssejtek azon egyedülálló tulajdonsága miatt, hogy képesek különböző funkciójú sejtekké átalakulni, és beépülve képesek új, egészséges növekedésre stimulálni a szöveteket alkotó, „szakosodott" sejteket.

Az őssejtek minden szövetünkben állandóan jelen vannak és felelősek azért, hogy a szervezet kismértékű károsodásait helyreállítsák. Elegendő számban állnak rendelkezésre ahhoz, hogy például egy vágott seb begyógyuljon, de nem elegendő a számuk ahhoz, hogy szívizominfarktus után a károsodott szívizomsejtek funkcióját átvegyék. A köldökzsinórvér őssejtjei képesek az osztódásra és arra, hogy a csontvelőt, a vért, az immunrendszert és egyéb szöveteket alkotó fő komponensekké alakuljanak.

EGÉSZSÉGES SEJT LÉP EGY SÉRÜLT HELYÉBE

A köldökzsinórvérben található nagyszámú őssejt szelektíven a károsodott területre juttatva alkalmas arra, hogy a károsodott szöveteket regenerálja. A jelenlegi őssejtkutatások eredményeként egyre többet tudunk meg arról, hogyan fejlődik ki egy szerv egyetlen sejtből és főként arról, hogy egy egészséges sejt hogyan lép egy sérült sejt helyébe. Ez utóbbi kutatási területet gyakorta nevezik regeneratív vagy reparatív gyógyászatnak.

Az őssejtek segítségével a kutatók képesek lehetnek arra, hogy specifikus sejteket és szöveteket hozzanak létre, illetve fiatalítsanak meg.Ezekkel később különböző szívbetegségeket, idegsérülést, az Alzheimer-kórt, cukorbetegséget és számos egyéb betegséget kezelhetnek.

A KÖLDÖKZSINÓRVÉR

A köldökzsinórvér őssejtjeit hemopoetikus őssejteknek nevezzük. A köldökzsinórvér az őssejtek természetes, vitán felül álló forrása, mely számos előnnyel jár a többi forráshoz képest. A sejtjeink velünk egyidősek, és nem mindegy, hogy már hány osztódáson mentek keresztül és milyen környezeti hatások érték őket (betegségeink, kemikáliák, gyógyszerek). Ha a születési dátumunkat vesszük a kormeghatározás alapjának, akkor a köldökzsinórvér őssejtjei nullanaposnak tekinthetők. Rendkívül frissek, életképesek, és az őssejtkészítmény által a fogadószervezetben kiváltott immunválasz sokkal kisebb, tehát sokkal nagyobb a transzplantátum megtapadásának az esélye.

ÖT PERC ALATT NYERHETŐ KI A SZÜLÉS UTÁN

Mintegy öt perc alatt, teljesen biztonságosan nyerhető ki a baba megszületése után, a baba és a mama számára egyaránt fájdalommentesen. Nem igényel műtéti beavatkozást. Ráadásul a köldökzsinórvér-transzplantátumok esetében jóval kisebb a kilökődés esélye. A köldökzsinórvér őssejtjei 100%-osan megfelelnek a csecsemő számára, valamint potenciálisan felhasználhatók a testvérek és egyéb családtagok számára.

A kismama még a baba megszületése előtt megkapja a banktól a levételi csomagot, amit egyszerűen csak magával kell vinnie a szülésre és átadnia az orvosnak vagy a nővérnek, hogy abba gyűjthessék a levett köldökzsinórvért.

FAGYASZTVA TÁROLJÁK

Amint az őssejteket kinyerik a köldökzsinórvérből, általában kazettába helyezik, melyben előkészítik a hűtésre. Minden egyes kazettán egyértelműen jelzik a baba nevét, születési idejét és a vér feldolgozásának dátumát, valamint az egyedi banki azonosító számát. Ezek után a kazettát egy számítógépes vezérlésű hűtőszerkezetbe helyezik, amely fokozatosan a megfelelő hőmérsékletre viszi le a minta hőmérsékletét. Ezután a mintát folyékony nitrogénnel hűtött tartályba helyezik tartós tárolás céljából. Ez a fokozatos fagyasztási folyamat garantálja, hogy az őssejtek ne kapjanak „hősokkot", amikor bekerülnek a –190 °C-os folyékony nitrogénbe.

GYÓGYÍTÁS ŐSSEJTTEL

A köldökzsinórvér számos rákos eredetű, genetikai, immunológiai és vérbetegség gyógyításában alkalmazható, és ezek köre egyre nő.
Bár a köldökzsinórvér gyógyászati alkalmazhatóságának lehetőségei egyre bővülnek, hozzá kell tennünk, hogy meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy egy ismert örökletes betegséget hordozó szülőpárnak valaha is szüksége lehet gyermekük köldökzsinórvérére. Nem vehetjük biztosra, hogy egy családtag köldökzsinórvére teljes mértékben megfelelő lesz és valóban gyógyulást hoz rokona számára. A saját köldökzsinórvérsejtek nem biztosítanak gyógymódot az összes örökletes genetikai betegségre.

Zelion Kft.

A Zelion Őssejt Kft. évek óta foglalkozik az őssejt levételével és tárolásával. A cég több hazai kórházzal és gyógyá-
szati centrummal áll kapcsolatban, ahol a születéskor több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakorvosok végzik el az őssejtlevételt. A Zelion Őssejt Kft. a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek hosszú távú, biztonságos tárolását vállalja a legkorszerűbb technológia alkalmazásával. Partnerei az Országos Gyógyintézeti Központ és a Humán Biotechnológiai

Kooperációs Kutatási Központ, melyeket az őssejtterápia terén a legnagyobb hazai gyógyítási és kutatási tapasztalattal rendelkező, nemzetközi szinten is elismert szervezetek között tartanak számon.
További információért kérjük, látogassa meg a www.zelion.hu honlapot, vagy hívja a Zelion Őssejt Kft. telefonszámát: 1/240-2554.

Őssejtlevétel

2007. április 12-én 15 órától Győrött, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház Vasvári Pál utcai előadótermében dr. Nagy Sándor, a kórház szülészeti osztályának főorvosa, valamint az Országos Gyógyintézeti Központ szakértője tart előadást az őssejtlevételről és annak jelentőségéről.

A kismama még a baba megszületése előtt megkapja a banktól az őssejtlevételi csomagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó Megyei IV. osztály

Páder Sport Soproni csoport Tovább olvasom