Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Őssejt-ügy: a betegeket nem vonják felelősségre

Nem vonja felelősségre a rendőrség azokat a betegeket, akik illegális őssejtkezelést kaptak itthon - mondta el a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője.

Csütörtök - 6 óra 28 perc

Akár daganatos vagy egyéb súlyos betegségeket is okozhat egy ilyen eljárás, amelyet egy amerikai professzor és ukrán társa hajtott végre a most kirobbant ügyben, magyar és külföldi betegeken egyaránt, pénzért. Nem kizárt, hogy lesznek újabb gyanúsítottak. A rendőrség ugyanakkor más, hasonló illegális beültetést végző szervezetről nem tud Magyarországon a mostani adatok szerint - hangzott el szerdán a Magyar Televízió "Az Este" című műsorában.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) őssejtek tárolására és a sejtek jellemzésére adott engedélyt az érintett cégnek, noha az tárolásra és későbbi alkalmazásra kért engedélyt ezt megelőzően - mondta Sarkadi Balázs akadémikus, őssejtkutató szerdán a műsorban.

Véleménye szerint a legfőbb kifogás az, hogy az ügyben érintetteknek nem ismert komoly szakmai háttere. Hozzátette: fontos nemzetközi szabály, hogy először szakmailag megalapozottan, állatkísérletekben kell végigvinni azokat a módszereket, melyeket megfelelő engedélyek beszerzése után embereken is alkalmazni lehet.

A kutatók egymással szorosan együttműködnek, de ez a társaság szakmai szempontból nem volt ismert - tette hozzá. Sarkadi Balázs elmondta: egyelőre nem tudni, pontosan milyen őssejteket használtak. A beavatkozások rendkívül veszélyesek lehetnek, akár daganatos vagy egyéb betegségeket is okozhatnak.

A szöveti őssejteket széles körben használják, de az úgynevezett magzati őssejtek - veszélyességük miatt - még nem jutottak el a gyógyító alkalmazásig. Ilyen klinikai vizsgálatok még a világon sehol nem engedélyezettek, embereken nem lehet alkalmazni. Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője a műsorban elmondta, hogy a gyanú szerint a beültetést az előzetes letartóztatásban lévő amerikai professzor végezte, társa pedig az ukrán biológus volt.

Hozzátette: a nyomozás mostani állása szerint nyolc hasonló engedély nélküli beavatkozás történt, de a pontos számot még nem tudni. A páciensek között magyarok és külföldiek is vannak. Bucsek Gábor elmondta: nem kizárt, hogy lesznek még újabb gyanúsítottjai az ügynek, de azokat, akiken őssejtbeültetést végeztek, nem vonják felelősségre. A rendőrség más, hasonló illegális beültetést végző szervezetről nem tud Magyarországon.

Az illegális kezelést végzőkre hétfőn csaptak le az Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy budapesti egészségügyi intézményben, miközben épp egy beavatkozásra készültek. A gyanú szerint az ukrán nő volt az, aki abortumokból kinyerte az őssejteket, ezt később ukrán-amerikai állampolgárságú társa adta be a betegeknek.

A gyanúsítottak között van - Seffer István mellett - egy másik magyar férfi is: annak a cégnek a vezetője, amelyik kapcsolatban volt a laborban végzett állítólagos kutatásokkal.

A férfi a betegek és az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített. A gyanúsítottak ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indítottak eljárást. A bíróság szerdán mind a négyüket előzetes letartóztatásba helyezte.

Korábban

Több külföldi állampolgárt is gyanúsítanak, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében pénzért illegális őssejtkezeléseket végzett.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az NNI munkatársai hétfőn elfogták a feltételezett elkövetőket, akik éppen egy újabb beavatkozásra készültek. A kezeléseket egy magánklinika épületében végezték, és alkalmanként 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot kértek.

Az ukrán gyanúsított elhalt magzatokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket amerikai állampolgárságú társa a betegeknek injekciózott vagy fúziós oldatban adagolt be.

A készítményeket korábban nem tesztelték, a terápia alkalmazásához szakhatósági engedélyük nem volt - írja a lap.

Az NNI feltételezése szerint 2007 óta végeztek ilyen beavatkozásokat, és az illegális kezelésekben egy magyar állampolgárságú férfi is közreműködött.

A Blikk úgy tudja, Seffer István plasztikai sebész is a gyanúsítottak között van. Ő egyike annak a négy embernek, akit őrizetbe vettek; közülük többen részleges beismerő vallomást tettek, miután megtudták, hogy több bizonyítékot is találtak ellenük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett az erdő a fővárosban

Körülbelül 21 hektáron lángolt az erdő szerdán, Budapest XV. kerületében. Egy tűzoltó oltás közben… Tovább olvasom