Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Orvosság: a számítógép

Fiatalokról, s idősekről szól három neves szerző – egy szociológus és két pszichológus – tanulmánykötete. Olyan mentálhigiénés problémáikról, melyek társadalmi alapon jöttek létre. S egyáltalán nem biztos, hogy létre
kellett volna jönniük.
Amikor a kisgyerek sír, sokszor az égvilágon semmi baja nincs, csak épp saját maga közelében szeretné tudni az édesanyját – mert ebben az életkorban erre van szüksége. De nem tudhatja maga mellett, mert az anyának vezetnie kell a háztartást, törődnie kell a nagyobb gyerekkel, és így tovább. Miért ne lehetne önkéntes szolgálatot szervezni arra, hogy nyugdíjas nők ellássák a háztartást addig, amíg a kismama a kisgyerekkel van? – teszi föl a kérdést dr. Kígyós Éva, az anya-gyermek problémákkal foglalkozó tanulmány szerzője. Utóbbiak számára sokkal kevesebbe kerülne kifizetni némi tiszteletdíjat, mint gyógyítani a gyermekek későbbi mentálhigiénés betegségeit, melyek a magárahagyottság csecsemőkori élményéből származnak.

Egy idős ember sokkal több egészségügyi problémával küzd, mint a középkorú, mégis rosszabbak a gyógyulási lehetőségei, mint a keresőképeseknek – pusztán azért, mert kevés a nyugdíja. Holott a keresőképes korban, harminc-negyven éven át, annyi értéket hozott létre, amiből több, mint százhúsz évig tudna élni, beleértve ebből a megfelelő egészségügyi ellátást is – hívja föl a figyelmet dr. Popper Péter. A nyugdíjösszeget azonban úgy állapították meg, hogy az idős emberek legtöbbjét ne lehessen megfelelőképpen ápolni; nemcsak nálunk van ez így, hanem az egész európai kultúrában. Olyan ez, mint Fukadzava Hicsiró Zarándokénekében: fölviszik az időseket a hegyre, hogy ott haljanak meg – jut eszébe erről a recenzensnek. A keresőképes családtagokra sok felelősség hárul.

Unokák és nagyszülők egyébként sokszor nem találják a közös hangot, s ez feszültségforráshoz, mentálhigiénés gondokhoz vezet a családban. Az internet összehozhatja őket – mutat rá Csepeli György. „A fiatal tudja az internetet kezelni, a nagyszülő pedig tudja, hogy egyáltalán mit érdemes keresni" – generációkat hozhat össze a számítógép, a világháló, melyet pedig elmagányosodásért szoktak okolni.

(Csepeli György, Kígyós Éva, Popper Péter: Magukra hagyott generációk. Fiatalok és öregek a XXI. században. Az élet dolgai-sorozat. Saxum Kiadó, 2006)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom