Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Orvoshoz kétévente járni kell

Győr-Moson-Sopron - Nemrégiben azért büntetett meg orvosokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mert páciensük hosszabb ideje nem jelent meg vizsgálatokon, pedig ez kétévente kötelező lenne.

A szaktárca azzal érvel: a legfontosabb a takarékoskodáshoz a megelőzés. A gyógyítás ugyanis sokkal költségesebb, mint a szűrés és az egészség megőrzése. Több nyugati megyében a rendelőt régóta kerülő egészséges páciensek után járó kártyapénz visszafizetésére kötelezték az orvosokat. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a büntetés jogos, de megkérdőjelezhető.

– A törvény kötelez ugyan, de olyan jogszabály alapján bírságolnak, amit a szakma soha nem fogadott el – folytatta Éger István kamaraelnök. – Évekig nem követelték a betegek rendszeres felülvizsgálatát. Most azt kérik a doktoroktól, bizonyítsák, invitálásuk ellenére nem jelentek meg a pácienseik a rendelőben. Bizonyítékot kérnek, ami tértivevényes blanketta lenne. Erre nincs pénze egyetlen orvosnak sem. És elfogadhatatlan, hogy őket büntessék a betegek döntése, adott esetben hanyagsága miatt.

Dr. Halmai Kamilló Flórián soproni háziorvos betege, Csizmadia Péter csak akkor megy a rendelőbe, ha beteg, de ha hívnák, eljárna szűrővizsgálatokra is. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Halmai Kamilló Flórián soproni háziorvos betege, Csizmadia Péter csak akkor megy a rendelőbe, ha beteg, de ha hívnák, eljárna szűrővizsgálatokra is. Fotó: Magasi Dávid

– Megyénkben az Irányított Betegellátási Rendszerben dolgozó háziorvosokat – 140 doktor – ellenőriztük, a törzskartonok vezetését vizsgáltuk. Rajtuk kívül Sopronban és Győrben idén 15 háziorvosnál jártunk, 3–5 százalékuknál hiányosak voltak a betegadatok. Azt elfogadtuk, ha telefonon vagy levélben keresték meg a pácienseket, nem kértünk postai igazolást. Utóellenőrzésünk időpontjában már rendben találtuk a dokumentációt, így a megyében pénzbüntetést nem róttunk ki – nyilatkozta Istántsuly Dezső, az OEP megyei kirendeltségvezetője.

– Az OEP törekvése jó lenne, csak nem tartható be – mondta dr. Halmai Kamilló Flórián soproni háziorvos. – Nincs forrás arra, hogy telefonon vagy levélben hívjuk kontrollra a pácienseket. Szerintem kapacitás sincs a szűrővizsgálatokra. 

– Csak akkor megyek orvoshoz, ha beteg vagyok – fogalmazott a 19 éves Csizmadia Péter.

– Ennek ellenére, ha értesítést kapnék, biztosan eljárnék a szűrővizsgálatokra.

Egy megszólaltatott másik beteg, egy  61 éves hölgy bevallotta: csak láz vagy fájdalom esetén megy a doktorhoz. ˝Nem vagyok büszke rá, de a nőgyógyászati szűrésekre és a mammográfiára sem járok el, szemérmes vagyok és reménykedem abban, nem érhet baj. Ez nem változna akkor sem, ha levelet kapnék a háziorvosomtól˝ – mondta el portálunknak.

Olvasóink írták

 • 14. elemér 2009. augusztus 02. 20:18
  „Csizmadia Péter úgy néz ki a képen mint Saddam Hussein, mikor az amcsik vizsgálták alsónadrágjában. Nyisd ki a szád, hagy nézzük a fogaidat !”
 • 13. elemér 2009. augusztus 02. 18:21
  „Óriási a különbség ma kezelésben annak a betegnek akinek van és akinek nincs. Akinek van az évtizedekkel is továb él és jobban él. Tehát nem mindegy az hogy és hol öregszik meg az ember. Én a szerencséssek közé tartozom és ez nem vicc.”
 • 12. G.D 2009. augusztus 02. 15:29
  „Sziasztok, én sem vagyok szerencsére "orvoshozjáró". Nem is fogok odamenni.
  A többi dologról: megelőzés, védőoltás, stb;stb. semmit sem tartok. Nem érdekel a mammográfia sem. Visszautasítottam. Lassan már egy 6-ost írhatok az életéveim első sorába, tökéletes egészségnek örvendek (dohányzásom ellenére), azt eszem-iszom és teszek, amit a gyomorérzésem megenged, illetve amit a testem megkíván. Nem dagasztom sem a gyógyszerészek, sem pedig az orvosok zsebét. Attól sem félek, ha meghalok, egyszer eljön az is.- Az életet még senki nem élte túl.- Nekem teljesen mindegy, hogy mikor jön el. A gyógyszeripar és az orvosok kezében egy nagy fegyver van; az emberek haláltól való félelme. Ezt aztán ki is használják rendesen.
  Az én mottóm: "Életet adj az éveknek, ne pedig éveket az életnek".!!”
 • 11. Truder 2009. augusztus 02. 09:03
  „5. hozzászólás lolita 2009.07.31. 23:47
  Az évente egyszer kivizsgáltatom magam,nem egyenlő azzal,hogy megjelenek a háziorvosnál...

  Akkor lennék körültekintő,ha elvégeztetnék mindenféle labor,röntgen,és ultrahang vizsgálatot.Beleértve a fog,nőgyógyászati-emlő,és férfiaknál 40 felett a prosztata szűrést.Na ez kb fél év procedúra,idegbaj,várakozás.(emiatt már akkor sem megyek,ha igazán beteg vagyok!!mert egy görcs attól az ember,ami a váróban van....)Aminek esetenként semmi értelme,nem gondolom,hogy aki egészségesnek hiszi magát,az ennek nekivág!Ne is várják tőle.Attól,hogy évente elfutok a család orvoshoz,és megméri a vérnyomásom,vércukrom,szán rám 5 percet az ezer beteg közül,semmi nem változik.Ezeket az ellenőrzéseket meg itthon is elvégezhetem...”
 • 10. lolita 2009. augusztus 01. 17:11
  „Köszönöm PrettyWoman tanacsodat,de mivel en sem a fiatalok köze tartozom igy valahol rabja vagyok ,meg öszinten szolva nem is akarok leszokni,mert nekem jol esik.Noha komolyra fordulna a dolog ralennek kenyszerülve akkor biztos eldobnam.Fiamnak komoly baratnöje akadt aki jo hatassal van ra ,nem is dohanyzik tehat mar a fiam neha,neha elsziv egy parat ennek örülök,s ha hozzam jönnek elteszek minden hamust,ha kell meg is allom hogy orakat nem szivok de utana mikor elmennek az elsö amihez nyulok.”
 • 9. PrettyWoman 2009. augusztus 01. 15:29
  „Úgy hogy ez aztán marhára megnyugtató. Azt mondta, ha nem gyógyulok meg, akkor is mellkasröntgent javasol, nem tüdőszűrést. Én - őszintén szólva - eddig azt hittem, hogy a kettő ugyanaz.”
 • 8. PrettyWoman 2009. augusztus 01. 15:28
  „Lolita! Ha cigizel, próbálj leszokni. Tudom, kívülről konnyű pofázni. De gondolj arra, hogy így csinálsz magadnak 13. havi fizetést. Ugyanis irtó drága.
  Habár az egészségtelen életmódot ki lehet bővíteni a végtelenségig. Én pl. nem vagyok rabja a káros szenvedélyeknek, mégis marha egészségtelenül élek. Most próbálok változtatni a rossz szokásosokon, de ennyi idősen marha nehéz. Szóval meg tudom érteni a bagósokat, alkeszokat is valahol.
  Egyébként a megelőzés, szűrés tényleg jó lenne, de nincs rá kapacitás jelenleg.
  A múltkor, mikor egy csúnya nyavalya rám jött, azt mondta a háziorvosom, hogy nem javasolja a tüdőszűrést, mert Győrben olyan szar, elöregedett gépek vannak, hogy többet ártanak, mint használnak.”
 • 7. lolita 2009. augusztus 01. 09:48
  „Hat igen nem kene dohanyozni amit pedig szeretek,de melette nem iszom.Igy is megvagyunk büntetve mert mindig dragabb lessz ugye,na meg aki szivja tisztaban van azzal hogy mivel jarhat.De konkretan nem erre gondoltam.Sokmindent nem szabadna egeszsegünk szempotjabol de ha egyszer van,kaphato akkor miröl beszelünk?”
 • 6. pancser 2009. augusztus 01. 09:18
  „Persze kedves "lolita" persze! Például nem kéne dohányozni, Az életmódváltást hiába mondja az orvos az embernek, soha nem fogadják meg, illetve akkor ha a halál reményével találkozik a beteg, ha nem tartja be az utasítást. Én például mindenféle vizsgálat nélkül a dohányosokkal magasabb eü. hozzájárulást fizettetnék mint a többivel. Jó tudom, hogy ezt nem lehet, mert akkor a zsíros húsokat kedvelőket és még sok mást például a dübörgő diszkókban járókat is kellene büntetni a nyilvánvaló halláskárosodás miatt!”
 • 5. lolita 2009. július 31. 23:47
  „Vannak azert dolgok amit meglehet elözni ha legalabb egyszer egy evben kivizsgaltatom magam,annak ellenere hogy egeszsegesnek erzem magam.Igen nagyon hanyagok vagyunk ezen a teren en is az voltam,föleg nök legalabb egy evben egyszer mindent kivizsgalni az egeszsegünk erdekeben.”
 • 4. pancser 2009. július 31. 21:30
  „Az orvosok büntetése helytelen. Eszem ágában sincs orvoshoz menni ha nem érzem magam betegnek. Mi abban a megelőuzés amit a haáziorvos tenni tud egy egészséges emberrel. Megméri a vérnyomását meghallgatja a mellkasát? Ez lenne a megelőzés? Egy frászt. Nem megyek és kész! Az ellen meg tiltakozom, hogy a háziorvosomat megbüntessék ártatlanul miattam, mert egészségesnek mertem érezni magam. Menjen az szoci eü. miniszter a p....ba!”
 • 3. Túrabakancs 2009. július 31. 13:30
  „javítás: " ... magyarul vesszen a kormány, és talán ezáltal javulnának az egészségügyi mutatók."”
 • 2. Túrabakancs 2009. július 31. 13:27
  „Na akkor kapnának az orvosok frászt, ha mindenkinek el kellene orvoshoz mennie akkor is, ha nincsen baja!
  Így is esetenként rengeteget kell várni a vizsgálatokra, nem kell ezt tetézni. Azokat kellene büntetni,
  akik egészségtelenül élnek / cigi, narkó, pia stb./ és ha ennek következményeként betegszenek meg,
  nagyobb költséget kellene hogy álljanak a gyógyíttatásukért. Igaz nehéz lenne ezt ellenőrizni, de igazságo-
  san csak így lehetne eljárni. Egyébként ha nincsen stressz, akkor a betegségek kialakulása is csökken, magyarul vesszen a kormány, emiatt javulni fognak az egészségügyi mutatók.”
 • 1. Goldmund 2009. július 31. 11:15
  „Eddig azt hittem, az OEP és az eü.-korményzat marhaságai kapcsán már semmin sem fogok meglepődni.
  TÉVEDTEM!

  Először is: minek menjek a háziorvoshoz, ha nem tud segíteni? Utoljára 2004-ben voltam, akkor is jogsi meghosszabbítása miatt. Nem óhajtok 2-3 órát várni egészségesen azért, hogy egy semmitérő 5 perces vizsgálat történjen. Évente megyek üzemorvoshoz, aki megméri a vérnyomásomat, végigolvastatja velem a szemészeti táblát, laborvizsgálatokat végeztet (amiből pl. megtudom, mennyi a vércukrom). Ha hozzá nem mennék el, nem is dolgozhatnék tovább.
  Tegyük fel mégis elmennék a háziorvoshoz és közölném panaszaimat vele: frontok előtt fájni szokott a fejem, sok gyaloglásnál a lábam fáj, meg néha a derekam is. Továbbá néha herpesz alakul ki a szám szélén. (Természetesen ezektől még vígan élem világomat.) Aztán várnám, mit kell tennem, hogy soha többé ne fájjon a lábam, sose legyen herpesz a szám szélén stb. És kiderülne, hogy ezt úgysem érhetem el. Amikor pedig konkrét panaszaim vanna, pontosan tudom, mit tegyek. Ha szökőévben egyszer belázasodom, és a következő munkanapig nem gyógyulnék meg, akkor is kizárólag a táppénz igazolása miatt mennék el.

  Egyébként biztos vagyok benne, hogy ha az orvosokat csesztetni fogják ezzel, akkor majd kialakul az a gakorlat, hogy betelefonál az ember a háziorvosához kétévente, regisztrálják, mintha megjelent volna, az orvos megvizsgálata volna és ki van pipálva a dolog. Adtunk a sz...nak még egy pofont!

  Aminek lenne értelme, azok a szűrővizsgálatok. Ehhez képest pl. tudomásom szerint 40 éves kor alatt a tüdőszűrés nem is ingyenes. És persze ne beutalóval kelljen menni, mert a fene se fog még egy kört futni a háziorvosnál.

  Úgy marhaság ez, ahogy kitalálták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táppénz helyett szabadság

Győr-Moson-Sopron - A dolgozókat számukra is egyértelmű megtévesztésekkel igyekeznek félrevezetni,… Tovább olvasom