Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Orvoshiány Németországban

Több ezer orvosi álláshely betöltetlen Németországban. Ennek oka, a német orvosok a magasabb bérek és a jobb munkakörülmények miatt Svájcba, Nagy Britanniába vándorolnak.
A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) ezért azt javasolja, a keleti uniós tagországokból - például Magyarországról - kellene pótolni a hiányt fiatal, tehetséges orvosok célzott toborzásával - írja a Süddeutsche Zeitung napilap.

Nem csupán Magyarországon, hanem Németországban is sok orvos elégedetlen munkakörülményeivel és fizetésével -áll a Süddeutsche Zeitung írásában. Becslések szerint hatezer német gyógyító távozott külföldre. Egy kezdő kórházi orvos például havi nettó 2000 eurót (520 ezer forintot) tehet zsebre, ráadásul ezért az ügyeletekkel heti 80 órát kell dolgoznia. A bürokrácia is nehezíti a hatékony munkát: munkaidejük 38 százaléka papírmunkával telik - a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) felmérése szerint.

A német orvosok első számú célországa Svájc. A fizetések kantontól függően eltérőek: Luzernben például 3910 és 6220 euró között mozognak segédorvosoknál, a főorvosok 5570 és 7180 euró között keresnek, ráadásul a németnél kedvezőbb adózási feltételek mellett.
Angliában az orvosok éves alapfizetése 36 ezer és 63 ezer euró között mozog. Ehhez jönnek még a készenléti és egyéb pótlékok, amelyek további öt százalékkal növelik a béreket.

A brit egészségügyi minisztérium megbízásából készült felmérés szerint világviszonylatban az orvosok az Egyesült Államokban keresnek a legjobban. Ezt követi Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia, Hollandia, Új-Zéland és Franciaország.
A Süddeutsche Zeitung írása szerint a német kórházakban már most több ezer álláshely betöltetlen. Éppen ezért a DIW azt javasolja, a keleti uniós tagországokból kellene pótolni a hiányt fiatal, tehetséges orvosok célzott toborzásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom