Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

ORTT: erőszakosak a műsorajánlók

A legtöbb erőszakot vagy egyéb, a kiskorúak számára ártalmas elemet tartalmazó ajánlót a kereskedelmi csatornák tűzték műsorukra 1999 és 2008 között - állapította meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elemzése.

A médiahatóság 1999 óta méri a műsorok előzeteseiben fellelhető, a kiskorúak számára ártalmas elemeket. Az ORTT a vizsgálata során tíz televíziós csatorna - az MTV1, a TV2, az RTL Klub, a Duna TV, a Viasat3, a Hálózat TV, a HBO, a Cool TV, a TV3, a Satelit TV - ajánlóit elemezte az említett időszakban, de a kutatás állandó résztvevőjének csak az MTV1, a TV2 és az RTL Klub tekinthető. A testület az adatfelvétel során a hétköznap 16 és 24 óra, míg hétvégén a 8 és 11, valamint a 16 és 24 óra között bemutatott beharangozókra koncentrált - olvasható az MTI-hez eljuttatott elemzésben.

A vizsgált időszakban az előzetesekben mért "erőszakarány" 39 százalék volt, a megfigyelt 36.095 műsorajánló közül 14.171 tartalmazott erőszakos jelenetet. A 36 ezer beharangozóban több mint félmillió jelenetet rögzítettek, amelynek 13 százaléka tartalmazott agressziót. Ez azt jelenti, hogy egy erőszakos előzetesben átlagosan öt agresszív jelenetet láthattak a nézők.

Az elemzés rámutat a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok közötti különbségekre is: a legtöbb erőszakot vagy egyéb, a kiskorúak számára ártalmas elemet tartalmazó ajánlót a profitorientált csatornák tűzték a műsorukra. A Duna TV az előzeteseinek több mint ötödében, az MTV1 pedig 18 százalékában mutatott be agresszív jelenetet. A vezető kereskedelmi szolgáltatók a középmezőnyben foglaltak helyet, 44 illetve 42 százalékos hányadukkal fej-fej mellett végeztek. Sokkal problematikusabbnak minősültek azok a tematikus csatornák, amelyeknél minden második beharangozó erőszakos tartalmú volt - írták.

A csaknem tíz év alatt az agresszív előzetesek vágóképein minden második alkalommal (56 százalék) erőszakos cselekmény jelent meg. 2008-ra az agresszív aktust előtérbe helyező ábrázolás kevésbé intenzív jellege erősödött fel, a beharangozók harmadában kizárólag fizikai, illetve verbális fenyegetés formájában fordult elő az agresszió - olvasható az ORTT elemzésében.

A testület vizsgálata a fegyverhasználat megjelenítésére is kiterjedt. 2003-tól 2008-ig az erőszakot tartalmazó ajánlók több mint 63 százalékában jelenítettek meg valamilyen fegyvert, a vágóképeken leginkább kézi lőfegyverek szerepeltek (45,8 százalék) - állapították meg a kutatók.

A képi megjelenítés vizsgálata során fontos szempontnak számított a látottak intenzitásának feltérképezése is. Kimutatták: az erőszak és a károkozás megjelenítése többnyire hangsúlytalanul történt, ám 2008-ra egyre inkább előtérbe került a kiemelt ábrázolás. A legnagyobb változás 2008-ra a véres áldozatok bemutatásánál történt: míg 2007-ben a vérző sebektől szenvedő emberek 40 százaléka volt látható közeli felvételeken, addig a legutolsó vizsgálat alkalmával megoszlásuk több mint 30 százalékkal nőtt.

Az elemzők rögzítették, hogy az erőszaktartalmú előzetesek 2008-ban már leginkább a 22 és 24 óra közötti műsorsávban fodultak elő. Ezzel szemben 2003-ban még 20 és 22 óra között vetítették a legtöbb ártalmas elemet tartalmazó ajánlót, 2004-ben pedig 16 és 18 óra között.

Olvasóink írták

 • 12. Mankapunka 2010. február 12. 13:53
  „Ezért kell GTA -val játszani,ott legalább ki tudja mindenki élni magát.”
 • 11. lebeke 2010. február 12. 11:43
  „Nem is beszélve a Virgácsról, amit minden évben mikuláskor levetítettek. " Alma herceg konyhájában sül a pite egymagában, pite pite almás pite " :) Hol láttok mostanában értelmes műsort december hatodikán?
  Bocsánat, a gyerekes rajongásomért, de elragadott a hév :))”
 • 10. lebeke 2010. február 12. 11:33
  „Emlékszik még valaki a kaposvári Csiky Gergely színház közvetítéseire? Tizenkét hónap, Tom Sawyer Gyabronkával a főszerepben? Múltkor néztük DVD-n Keménykalap és krumpliorrot. Semmi effekt, semmi trükk, zseniális színészi játék, szeniális történet, irtó jókat szórakoztunk . Nem is beszélve a Palacsintás királyról, és társairól. Nem vagyok a múlt rendszer híve, de az biztos, hogy jobban védve voltak a gyerekek.”
 • 9. enéh 2010. február 12. 11:00
  „A mai tévéken már van gyerekzár, csak tudni kellene használni. Persze a gyerekek már jobban értenek ehhez is, mint mi. A számítógéphez pedig lehet kapni egy usb-t, amivel meghatározhatom, hogy mennyi időt játszhat és esetleg letilthatok oldalakat. Ezek csak tippek, de egy biztos, a műsorok nem lesznek sem jobbak, sem erőszakmentesebbek továbbra sem, hiába minden. Ha amerikában ilyen a műsorstruktúra, akkor nálunk is ilyen lesz. Hol vannak már a délutáni szirupos brazil sorozatok? Abban is ugyanannyi adag gonoszság volt, csak verbálisan, és nem brutálisan.”
 • 8. Róka 2010. február 12. 10:51
  „Kell a lóvé a kormánynak, hogy legyen mit ellopni....
  Ortt büntetés egy igen jó pénzforrás...
  De már nem sokáig...”
 • 7. jimike 2010. február 12. 10:08
  „Jóska Barát a legjobb!!!Kifejezetten szeretem !”
 • 6. NemeszteleN 2010. február 12. 09:53
  „Normális esetben egy gyerek játszik, tanul, nem a tévé előtt lóg egész nap.”
 • 5. Hunicum 2010. február 12. 09:50
  „Az HBO-t tán nem kéne ide sorolni, hisz fizetős csatorna.”
 • 4. tricse 2010. február 12. 09:40
  „A gyerekek nem erőszakosak lesznek ezek hatására,hanem közönyösek! Na ez ám az igazi veszélyforrás!
  Amúgy amikor egy sorozatrész közé betett kettő reklámblokkban még meg kell nézni az ajánlót,a menetrendet,a csajt akinek a családjában két kocsi van,mert neki ez természetes és jár és a menetrendet meg a kenosorsolást,meg a Földünk vízkészletét meg a fülem tudja még mit--ez vérlázító! A reklámot még megértem!”
 • 3. pacsibácsi 2010. február 12. 09:39
  „És a vizsgált időszak alatt tétlenkedtek a testület tagjai? Vagy ha már látták a tendenciát, miért nem léptek közbe? Vagy csak az este kilenc-tízkor kezdődő filmeken kintlévő karikák miatt tudnak büntetni. Normális családban egy 12 éves gyerek azért ilyenkor alszik, így gyakorlatilag tökmindegy, mi megy a tévében. Ahol ilyet tud nézni egy gyerek, ott nem számítanak a szabályok. Szerintem legalábbis.”
 • 2. sont 2010. február 12. 09:21
  „Ha azt nézzük a Rajzfilmcsatornák sem jobbak.”
 • 1. cher 2010. február 12. 08:48
  „Az biztos, hogy ez valós felmérés, a gyerekek egész nap talákoznak az erőszakos jelenetekkel ,ez nagyon aggasztó a jövőre nézve.Szigorú törvényi szabályozás talán megoldaná, de sajnos az internet még ennél is nagyobb veszélyforrás.Én még a Derricken izgultam gyerekkoromban ,ma már a délutáni órákban lévő filmekben az akkori egész sorozatra való gyilkosság megtalálható.Ha majd a felmérést végző ORTT büntetni is tudja ezeket a Tv társaságokat emiatt akkor talán majd jobban szelektálnak, bár a sok idióta show műsor se tanít semi jóra sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: Már hétmilliárdot költöttük a télre

A Nyugat-Dunántúlon továbbra is havazásra, hófúvásokra kell számítani. Zalában két út járhatatlan,… Tovább olvasom