Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Országvédelmi akcióterv: ˝Nagy baj lesz a végtörlesztésből˝

Róna Péter szerint a devizaadósok végtörlesztési lehetőségéből nagyon nagy baj lesz, Magyarország kockázati felára nagy mértékben emelkedni fog, megdrágul az adósság finanszírozása.
Róna Péter szerint a devizaadósok végtörlesztési lehetőségéből nagyon nagy baj lesz, Magyarország kockázati felára nagy mértékben emelkedni fog, megdrágul az adósság finanszírozása. Az MNB felügyelőbizottságának tagja a TV2 Mokka című műsorában szerdán reggel úgy fogalmazott: "ezzel falnak viszik az országot".

Jogilag komolyan aggályos a megoldás, pénzügyileg destruktív, és méltánytalan, mert csak azoknak biztosít lehetőséget, akiknek megvan a pénzük a törlesztésre - mondta Róna Péter. Kifogásolta azt is, hogy az állam a most javasolt megoldásban nem vállal szerepet, csak az adósok és a bankok. Hangsúlyozta, hogy az osztrákok meg fogják támadni a megoldást az EU-nál, és szerinte sikerrel.

A közgazdász saját javaslata a probléma megoldására az lenne, hogy az OTP és az FHB vásárolja fel a devizahitel állományt a bankoktól a 20 százalékos diszkont áron, amelyért saját kibocsátású kötvénnyel fizetne, és a devizahiteleket konvertálnák forinthitelre. A diszkontveszteség felét vállalják a bankok, a másik felét az állam, például úgy, hogy beszámítja azt a bankadóba.

Javasolta azt is, hogy az államadósság gyorsított törlesztése helyett az erre fordítandó devizát adja el a bankoknak, hogy vissza tudják fizetni a devizahitelek forrását. Alternatív megoldás lehetne szerinte erre az is, ha az MNB swap ügylet keretében svájci frankot vásárolna magyar államkötvényekért a svájci jegybanktól, ahogyan azt a lengyelek tették korábban.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. dorombolok 2011. szeptember 20. 17:32
  „2009. májusában 4,8 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelre köttetett szerződést a városi közgyűlés fideszes többsége. Bizony, a Fidesz második embere, Kósa Lajos által vezetett Debrecen tetemes, 24 milliárd feletti adósságának 76 százaléka még ma is svájci frankban felvett hitel.
  S bizony az ezt megszavazó debreceni fideszesek nem lennének egyedül, hiszen az országban mindenfelé durván eladósodtak fideszes városi önkormányzatok, s jelentős részben devizában. S most Kovács Zoltán ( a kormány fődudája)elismerte az akkor frankhitelt felvevő fideszes városvezetők "devizabűnözését".

  Mi legyen hát Kovács úr Önnel és a többi fideszes devizabűnözővel? Menjenek vizsgálóbizottság elé? Önöket is tartsa karácsonykor előzetes letartóztatásban az ügyészség? Netán visszamenőleges hatállyal ítéljék önöket fej- és jószágvesztésre?

  Én a jogállamot tisztelő ember vagyok, s nem követelek börtönt a jóhiszeműen meghozott téves döntések miatt. De, ha Önben szikrányi becsület van, akkor most lemond és örökre búcsút int a politikának.”
 • 40. SENKI 2011. szeptember 15. 23:29
  „Mélyen tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Én, mint az egyik a Zemberek közül, ezúton kérem, hogy ne tessék engem megmenteni.
  Az összes eddigi, ez irányú ötletük csak az adósságomat növelte.
  Most a legújabb az, hogy az első önálló lakáshoz jutó, fiatal, kisgyermekes családok mellett a thaiföldi luxus útra, plazmatévére, mindenféle egyébként felesleges, a tényleges lehetőségeket meghaladó cikkek és szolgáltatások igénybevételére felvett jelzálog hitelek kedvezményes visszafizetésének bankoknál kieső bevételét a napi betevő megszerzéséhez, a munkánkhoz nélkülözhetetlen mobilitást biztosító autónk törlesztőrészletének jelentős emelkedésével fizetem meg. (Ha ezt nem tudom tovább fizetni, a bank bírósági úton rá terheli a lakásunkra, melyre egyik eddigi "mentő ötlet" sem vonatkozik, így szabadon mehetünk a híd alá.)
  "Senkit nem hagyunk az út szélén." - Ha eddig megfeszültél, hogy az eredeti egyezséghez tartsd magad, most nem az útszélén hagynak, hanem egyenest a gödörbe löknek.
  Csak azt nem értem, hogy miért az oroszok Csecsen-földi túszmentése jut eszembe, ahol a biztonság kedvéért mindenkit lelőttek?

  Félve kérdezem csak, hogy a forint gyengítése meghozta-e a várt eredményt, a külkereskedelmi mérleg javulását?”
 • 39. dorombolok 2011. szeptember 15. 19:57
  „Már nagy problémánk nem lehet mert többen is segítenek. Egyetemista korában behatóan foglalkozott a magyarokkal, és nagyon szimpatizál velünk - Orbán Viktor szóvivője szerint többek között ezért javasolta azt a kormányfő Schmitt Pál államfőnek, hogy tüntesse ki a tongai királyt. V. George Tupou pár éve uralkodik az egyetlen polinéziai királyságban, amely több mint 170 szigetből áll. A magyar kormány abban bízik, hogy segíteni fog, hogy tagságot szerezzünk az ENSZ legnagyobb hatalmú szervezetében, a Biztonsági Tanácsban.
  http://www.origo.hu/itthon/20110915-schmitt-pal-allami-kituntetest-adott-v-george-tupou-tongai-kiralynak.html
  Ez több mint kabaré!!!”
 • 38. astra1 2011. szeptember 15. 00:32
  „Nagy baj lesz. Nem gazdagodnak tovább a törvényes uzsorások.”
 • 37. rommel 2011. szeptember 14. 22:07
  „" NAGY BAJ LESZ "
  NAGY BAJ MÁR MOST IS VAN !!!
  ENNÉL NAGYOBB MÁR NEM IS LEHET !
  VESSZENEK AZ UZSORÁS BANKOK !!!”
 • 36. pancser 2011. szeptember 14. 21:32
  „"nonnobis" Benned megtestesül az amit alul tájékozottságnak hívnak. Semmilyen különbség nincsen a magyar és a külföldi bankok magatartása között. A bankok ha van pénzük, nem rajta ülnek, hanem forgatják, befektetik ott ahol több a profit, vagyis nem érdekel senkit a pénz nemzetisége. A profit tulajdonosai ott költik el, ott élik fel a pénzüket, ahol éppen divatos. Nem a Balatonnál, hanem Hawain, meg Dubajban meg a kaszinókban verik el a pénzükét, vagy éppen Namíbiában zsiráfra vadászva.”
 • 35. load 2011. szeptember 14. 21:16
  „32. oPTiKa
  Köszönöm a figyelmeztetést.
  Akkor viszont jó, hogy megadtam nonnobisnak azt a linket, mert tényleg meg kell gondolnia.
  A kormány minden intézkedése kapcsán a lehető legjobb scenarioval számol, ami a gazdasági életben szinte soha nem jön be. Ez az megalapozatlan optimizmus sajnos az állampolgárok nagy részére is átragad.
  A felelős gazdasági szakember viszont a worst case scenario-val számol, a lehető legrosszabb kimenettel.
  Akinek nagy összegű deviza alapú hitele van, úgy kell gondolkodnia, mint egy jó szakembernek.”
 • 34. oPTiKa 2011. szeptember 14. 21:05
  „Hmmm, amúgy valahogy az az érzésem, hogy lesz olyan kitétel, hogy az fizetheti így vissza a hitelt, akinek a fizetése max. a minimálbér kétszerese (vagyis nem tudja kifizetni), vagy egy bizonyos kollégiumba járt az 1990-es években.
  Az elsö kategóriánál adóellenörzés is lesz, mert ugye valahonnan kell egy kis bevétel.”
 • 33. oPTiKa 2011. szeptember 14. 21:00
  „Nonnobis, a gond ott van, hogy a zsebben maradó pénzt a legtöbben a szürke- ill. feketegazdaságba fordítják, így a minimálbéren tengödö vállalkozók off-shore cégébe vándorolna, nem a gazdaságot élénkítené...

  A csúnya a dologban az, hogy ezt a "mentöcsomagot" a kormány átveri, a következö kormány (és természetesen az összes adófizetö) meg fizethet érte 3-4 év múlva, amire lemennek az EU elötti perek.”
 • 32. oPTiKa 2011. szeptember 14. 20:55
  „load, nonnobis mást írt: 1.5 millióval TÖBB a tartozása, mint 6 éve, amikor felvette a hitelt. (Jó hosszú idöre vett fel sok pénzt, ezért az összes kamatból még maradt.)

  Amúgy kíváncsi lennék, mi lenne, ha a svájci frank 100 forintra esne? Mennyien kiabálnának, hogy ök most túl jól jártak, vissza szeretnék fizetni a különbözetet? Vagy az állambácsi akkor ezt akarná megadóztatni?”
 • 31. load 2011. szeptember 14. 20:32
  „26. nonnobis
  Ha tényleg csak másfél millió a tartozásod, akkor valóban nem túlságosan húsbavágó hogyan döntesz.
  Azért javaslom, olvasd el ezt a cikket:
  http://www.privatbankar.hu/cikk/bank/forinthitelek_visszasirjuk_meg_a_svajci_frankot_44927”
 • 30. nonnobis 2011. szeptember 14. 20:02
  „Kedves Jandex!
  Lépjünk már túl az én hitelemen, hidd el, az adott esetben tudni fogom mit hogyan lépjek meg.
  Az írásom lényege az ország és az állampolgárainak érdekeit veszi górcső alá. Az imént néztem a "királyi híradót", a sógoraink bankjai (az egyik az enyém is) többszáz mrd. Ft.-okat visznek ki az országból ilyen-olyan adózási trükkök után. Miért nem lenne jó ha az a pénz itthon maradna? Milyen érdekek állhatnak elébe ezeknek?”
 • 29. SC 2011. szeptember 14. 19:49
  „Hűűűűűű,pancser,te nagyon mérges vagy!Pedig egy-két hónapja mekkora tisztelőjük voltál még...Akkor is lehetett ám már látni,nagy lesz a gáz a fityisszel!”
 • 28. Jandex 2011. szeptember 14. 19:40
  „"26. nonnobis 2011.09.14. 19:24
  Úgy gondolom mivel jó adósnak minősülök (6 éve fizetem a lakáskölcsönömet, gond nélkül hála Istennek...) a jelenlegi frankhitelemet folyósító bank kapaszkodna, hogy náluk vegyem fel a kiváltó forinthitelt, hiszen belőlem és a hasonlókból élnek."
  Valóban azt hiszed, hogy a bank azért ad Neked Huf kölcsönt hogy elveszítse a remélt profitját? Azt hiszem nagyon magas kamatozású hitel lenne az! Ez azoknak készült akik játszva ki tudják fizetni, "teccikérteni"???”
 • 27. pancser 2011. szeptember 14. 19:29
  „Amit a Fidesz fejese művelnek az vérlázító. Mennyivel különbek ezek mint Gyurcsány? 200 ezer frank hitel a valódi árfolyam helyett, 180 ft-al fizetve ez jó Kósának a lakosság meg fizet, már most egekben az Euró! Ezért remélem a Fideszes fejeseknek készítik a cellákat 4 év múlva! Nagyon kezd elegem lenni”
 • 26. nonnobis 2011. szeptember 14. 19:24
  „Kedves fl!
  Úgy gondolom mivel jó adósnak minősülök (6 éve fizetem a lakáskölcsönömet, gond nélkül hála Istennek...) a jelenlegi frankhitelemet folyósító bank kapaszkodna, hogy náluk vegyem fel a kiváltó forinthitelt, hiszen belőlem és a hasonlókból élnek.
  Kedves load!
  A jelenlegi tőketartozásom 1.5 m Ft.-al több 6 év törlesztés után mint amit felvettem. Az árfolyamrögzített törlesztéssel 1.9 m Ft.-al kevesebbet fizetnék a banknak (jelenlegi árfolyamokon és kamatokon számolva), szerintem az MNB nem tud akkora kamatot emelni ami ezt überelné. Nem beszélve a hátralevő 168 hónapban nálam maradó havi 9-10 ezer forintról, amit ismétlem, elfogyasztanék. Nem vagyok Fideszes, de azt hiszem nem olyan hűlyeség amit akarnak, túltekintve a személyes érdekeimtől. Mitől nőne a gazdaság, ha az emberek pénzét könyörtelenül elnyelik a külföldi bankok?”
 • 25. load 2011. szeptember 14. 18:58
  „22. nonnobis
  Lényegesen magasabb árfolyamnál a mai 180 sem lesz 180, ráadásul a zuhanó forint árfolyam miatt az MNB meg fogja emelni a kamatokat, ami a forint hiteled kamatára tesz egy érzékeny pluszt.”
 • 24. load 2011. szeptember 14. 18:47
  „22. nonnobis
  A másik kérdés az, hogy milyen forint árfolyammal számoltál a kalkulátorban.
  Ha a végtörlesztésből törvény lesz, az euró a mai 288-as árfolyamnál is magasabb lesz.
  A Credit Anstalt már most 295-re árazza a forintot.
  Mivel a fizetésed nem a forint romlás arányában emelkedik, a 9-10 ezer sem lesz annyi.”
 • 23. fl 2011. szeptember 14. 18:38
  „22. nonnobis
  A kérdés az, hogy bármelyik bank hitelképesnek tekint e, és kapsz e forinthitelt, amivel kiválthatod a devizahiteledet!
  Reméljük igen! Hajrá!”
 • 22. nonnobis 2011. szeptember 14. 18:23
  „Valamelyik hírportálon van egy kalkulátor. Kiszámoltam a frankhitelem kiváltását forinthitellel, rögzített árfolyamon. 9-10 ezer Ft. maradna a zsebemben havonta. Ezt a pénzt nyilván nem a kispárnámban őrizgetném, hanem elkölteném bármire, úgymond nőne a fogyasztásom "élénkíteném" a gazdaságot, ami most a béka se..e alatt van. Csökken a fogyasztás, nincs gazdasági növekedés, miből is lenne. Amellett, hogy ezek a tervek a kormány részéről állampolgár barátok, még a jól felfogott hosszútávú gazdasági érdekeink is ezt kívánják. A bankok nem fognak lelépni, legfeljebb nem 150 mrd. Ft.-ot zsebelnek be, csak 100 mrd.-ot. nyereségként.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütköztek: súlyos, életveszélyes sérültek

Egy személyautó és egy kisteherautó frontálisan ütközött Budapesten, a XV. kerületi szemétégető… Tovább olvasom