Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Országvédelmi akcióterv - Szerdán a kormány, jövő héten a Ház elé kerül

Szerdán a kormány a jövő héten a parlament tárgyal a devizahitelesek adósságának végtörlesztéséről, miközben jogi bizonytalanságok övezik a tervet.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden közölte, amint a Ház elé kerül a javaslat, az ellenzéken múlik, hogy azt egy vagy két hét alatt, vagy adott esetben egy nap alatt fogadja el az Országgyűlés. A devizahitelek rögzített árfolyamon való egyösszegű végtörlesztése jogi aggodalmakat váltott ki a magyar bankszektor jelentős szereplőinek anyabankjainál Ausztriában. Ezt az aggodalmat tolmácsolta Werner Faymann kancellár az osztrák médiában és Michael Spindelegger alkancellár már hétfőn Brüsszelben Martonyi János külügyminiszternek. Spindelegger azon a véleményen van, hogy az Európai Bizottságnak kell megvizsgálnia, az Európai Bíróságnál el lehet-e érni egy, részben külföldi bankok kárára való adósságelengedési előírással szemben ideiglenes biztosítási intézkedést, vagyis átmeneti tilalmat.

Az Európai Bizottságnak első ránézésre aggodalmai vannak azzal kapcsolatban, hogy a terv a devizahitelek egyösszegű, a mostani piacinál alacsonyabb árfolyamú törlesztésének elfogadására kötelezné a bankokat - mondta az EB egyik szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio úgy vélte: miközben egy ilyen intézkedés valóban csökkentheti a háztartások válságnak való kitettségét, negatív hatása lehet a bankrendszerre. A gazdaságra is negatívan hathat, ha a bankok szigorúbb hitelpolitikára kényszerülnek, ami tágabb vonatkozásban befolyással lehet a befektetési környezet alakulására - tette hozzá. Az elemzőknél vegyes fogadtatásra talált a kormány akcióterve.

Frank Gill, a Standard & Poor's (S&P) európai szuverénadósság-kockázati besorolásokért felelős igazgatója a Bloomberg üzleti hírügynökségnek adott interjúban azt hangoztatta, hogy negatív irányba ható kockázatai vannak a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű törlesztését lehetővé tevő kormányzati terveknek, amelyek veszélyeztetik a hitelezést, a gazdasági növekedést és a közpénzügyeket.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint, ha az elképzelést "jól megtervezett" módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon "nagyon pozitív" fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami a fogyasztást élénkítené. A GS elemzői szerint azonban rövid távon negatív hatás valószínű a forintra, mivel a bankoknak kell átvenniük a háztartások devizakitettségét, és így várhatóan növekszik a bankok devizakereslete.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzőinek értékelése szerint "nehéz bármiféle pozitívumot látni abban", hogy a kormány magánjogi ingatlanhitel-szerződésekbe avatkozik be. A ház szerint valószínű, hogy a külföldi tulajdonú bankok tovább csökkentik magyarországi kitettségüket. A megszólaló ellenzéki politikusok is kritikával illették a devizahitelek végtörlesztésére vonatkozó tervet.

"Az a javaslat, amely egyszerre dönti be a forint árfolyamát, rántja le a budapesti értéktőzsdét és vágja haza a két magyarnak mondott bankot, az OTP-t és az FHB-t, és amelyről ráadásul a jogszerűségét megkérdőjelező szakértői vélemények váltak ismertté, valószínűleg nem jó" - fogalmazott Józsa István. A szocialista képviselő rendkívül kockázatosnak nevezte, hogy a javaslat megismerése után többen a banki hitelezés szűkítését vetítették előre.

Az LMP nyílt levélben kérte szavai pontosítására a miniszterelnököt, mert értetlenül áll Orbán Viktor azon hétfői kijelentése előtt, hogy "a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam", ha pénzügyi nehézségekkel néznének szembe a devizahitel végtörlesztési javaslat nyomán.

Schiffer András frakcióvezető és Vágó Gábor szóvivő az MTI-hez is eljuttatott keddi nyílt levélben emlékeztet arra, hogy míg az OTP-ben az állam közvetlenül - a magánnyugdíj-vagyontól eltekintve - nem tulajdonos, addig az FHB-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek 4,11 százalék tulajdona van. Megérti, de nem osztja Matolcsy György a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésére vonatkozó kormányzati tervekkel szembeni kritikákat, és számít rá, hogy a terv alapján készülő jogszabályokat bíróságon támadják majd meg, a végtörlesztés lehetőségével pedig várakozásai szerint nem élnek majd tömegesen. A miniszter megválaszolta azt a kérdést, hogy mit jelentenek a miniszterelnök által mondottak, miszerint az OTP és az FHB mögött a magyar állam áll. Véleménye: "ha szükségük van segítségre, megadjuk".

Matolcsy György az MTI-vel közölte azt is: számít arra, hogy a végtörlesztésről szóló jogszabályok az Alkotmánybíróság (Ab) és az Európai Bíróság (EB) elé kerülnek, de - fűzte hozzá - majd az onnan érkező válaszok fényében dönt a kormány a válaszlépésről.

Olvasóink írták

 • 11. gjozsi88 2011. szeptember 15. 17:55
  „rommel!
  A baloldalon a mostaninál magasabb lakossági adósság mellett is fizethetők voltak a törlesztőrészletek, mert volt koherens gazdaságpolitika és sokkal erösebb forint és ennél lényegesen kisebb kockázati felárak!
  A baloldalon bizonyítottak, hogy még 6%-os gazdasági visszaesés mellett is fizethető volt a deviza hitel.......most ahhoz képest van minimum 2% gazdasági növekedés, mégis összedölt minden!
  A frank hitelt ki lehet váltani forint hitellel........mely forint hitelezést nem tették kötelezőnek a bank számára, igy a bank feltehetően a saját veszteségei mérséklése miatt nem fogja kihelyezni a forint hitelt!
  Azaz ez csak azoknak lesz jó, akiknek van megtakarításuk.......!
  De felhivom a figyelmed, hogy a forint hitel kamatát elkezdte feltornázni imádott kormányod!!!!”
 • 10. rommel 2011. szeptember 14. 22:49
  „AKKOR SZERINTETEK DÖGÖLJENEK MEG A DEVIZA HITELESEK ???
  A BALOLDALON NINCS ÖTLET !
  NEM IS VOLT !
  A DEVIZA HITELESEK ÖRÜLNEK ENNEK A KORMÁNY JAVASLATNAK !
  A FRANK HITELT KI LEHET VÁLTANI FORINT HITELLEL !!!
  NA BALOSOK MIÉRT NEM KÉPVISELITEK A NÉP ÉRDEKEIT ???
  MOST MI A KIFOGÁS ???”
 • 9. dorombolok 2011. szeptember 14. 15:58
  „ROMMEL mi az igazság ?Te meg Szíjjártó biztosan tudjátok?!tMegindult a szép lassú visszarendeződés a devizahitelek fix árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatban. A kormányfő tegnap a HírTV-ben - igaz intervallum megadása nélkül - már jelezte, a lehetőség csak ideiglenesen lesz nyitva az érdeklődők előtt, ami tovább szűkítheti azok körét, akiknek lehetőségük lesz igénybe venni a megoldást.
  No comment!”
 • 8. dorombolok 2011. szeptember 14. 12:28
  „Kósa Lajos hatalmas frankhitele: tízmilliót spórol a kormány ötletével. (Avagy mi lesz a tartalékokkal nem rendelkezőkkel és a bedőlt hitelesekkel)
  A képviselő 2010. évi vagyonnyilatkozatában szerepel 200 ezer frank lakásfelújítási kölcsön és további 36 ezer frank egyéb hitel. Amennyiben Kósa élni tud a végtörlesztés lehetőségével, tehát van legalább 36 millió forint megtakarítása, úgy 11 millió forintot spórol. Hiszen ennyivel kell kevesebbet visszafizetnie most a lehetőségnek köszönhetően, mint a mai árfolyamon számolt tőketartozása, ami az 55 millió forintot is meghaladja. A Népszabadság kérdésére, hogy neki mit jelent a javaslat, Kósa Lajos ezt válaszolta: "magánemberként még nem számoltam utána". Mint mondta, "a hiteleim fele forinthitel, a másik deviza, azokat letörlesztem".”
 • 7. load 2011. szeptember 14. 12:17
  „3. rommel
  "EZ A DÖNTÉS BEVONUL A MAGYAR TÖRTÉNELEMBE !"
  Ha így halad az ország megmentése, akkor minden bizonnyal.
  A fejezet címe ez lesz a történelem könyvekben:
  A 2012-es magyarországi államcsőd.”
 • 6. dorombolok 2011. szeptember 14. 09:49
  „Fellegi lehülyézte Orbánt
  Címkék: fidesz gazdaság végtörleszés orbán viktor fellegi tamás

  Nem tudom van-e szebb annál, mikor a kettős beszéd úgy nyal vissza, hogy napokig eltart, míg Kedves Vezetőnk ábrázattyáról letörlik a nyalintásból visszamaradt szájhabot.

  " A kormány hiszi azt, hogy egy bizonyos szinten túl az embert terheli a felelősség, amiért elment a bankba hitelt felvenni, de a bankokat is terheli felelősség, amiért az emberek védtelenek voltak ebben a helyzetben. A cél nem az, hogy megbüntessék a pénzintézeteket. Ez felelőtlen volna. Ilyet csak a hülyék tesznek" - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara tegnapi rendezvényén, üzletemberek előtt.

  Annak akár örülhetnénk is, hogy legalább a balkéz észnél és kéznél van, ha nem nekünk, hanem az itt esetleg befektetni szándékozó pénzembereknek nyomja a kormánysódert szakadásig. Csak ilyenkor nem ártana egyeztetni a mondókát és ezek időpontjait. Így esett, hogy nem tudta a fej, mit tett a balkeze, lendületből beszaladt a párthírtévébe, és ott helyben bemutatta milyen az, ha megtesszük amit "csak a hülyék tesznek", és még büszkék is vagyunk rá.”
 • 5. tudorka 2011. szeptember 14. 08:34
  „3. rommel
  Csak az a baj ezzel, hogy ez a terv igazából a nagy pénzű embereknek ad lehetőséget, a kispénzüeknek meg növeli a terheit, mert ugye a forint a bejelentés óta nem, hogy nem erősödött, hanem gyengült, ami a törlesztőrészletek növekedését okozza.
  Szerintem jogállamban jogszerű nem pedig erkölcsi alapon kellene kormányozni.”
 • 4. öszödiböszme 2011. szeptember 14. 08:27
  „Túl sok Superman, meg Spiderman filmet nézett a viktátor.
  rommel. Bekerül. Az biztos, de nem az aranyoldalakhoz.”
 • 3. rommel 2011. szeptember 13. 22:16
  „EZ A DÖNTÉS BEVONUL A MAGYAR TÖRTÉNELEMBE !
  PERDÖNTŐ BIZONYITÉK A JOBBOLDALRÓL : MI KÉPVISELJÜK AZ EMBEREK IGAZI ÉRDEKEIT !
  EZ A MAI BALOLDALRÓL VISZONT NEM MONDHATÓ EL !!!
  ŐK MOST IS A NAGY TŐKE PÉNZÜGYI ÁRNYÉKÁBAN ÉLNEK !!!”
 • 2. dünnyögő 2011. szeptember 13. 21:28
  „Kíváncsi vagyok, hányan élnek ezzel a nagyszerű lehetőséggel, és fizetik be egy összegben a tartozásukat.
  Lehetne esetleg statisztikát vezetni arról, hogy a befizetők közül hányan kormányközeli emberkék, hányan nagyvállalkozók, és hányan fiatal, kétkezi munkások.”
 • 1. dorombolok 2011. szeptember 13. 18:51
  „A nyugdíjvédelmi terv miatt már néhány millióan elvesztették a nyugdíjra befizetett megtakarításukat.Az országvédelmi tervvel remélem nem az ország veszik!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős asszonyt raboltak ki Ózdon

Szórakozásra kellett annak a négy fiatalnak a pénz, akik kiraboltak egy idős nőt a… Tovább olvasom