Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Országvédelmi akcióterv - Határidőt szabhatnak a végtörlesztés teljesítésére

Két módosító javaslat is a parlament elé került hétfőn annak érdekében, hogy a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztése ne határidő nélkül történjen. A fideszes Koszorús László módosító javaslata szerint a devizahiteleseknek az igénybejelentéstől számított 90 napon belül kellene teljesíteniük a végtörlesztést, a gazdasági bizottság 60 napot adna erre. A módosító indítványokról és magáról a törvényjavaslatról még hétfői ülésén dönt a parlament.
Koszorús László hétfőn terjesztette a Ház elé a módosító indítványát, amelyben azt is kezdeményezi, hogy a végtörlesztésre nyújtott kölcsönnel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért a közvetítő ne legyen jogosult díjazásra. A politikus ezt azzal indokolja, hogy ki kell zárni a végtörlesztésekre nyújtott hitelek körében az "indokolatlan közvetítői közreműködést, amely a végtörlesztésben érdekelt hitelfelvevők szempontjából tényleges előnyt nem, de többletköltséget eredményezne". Ugyanezt javasolja a parlament gazdasági bizottsága is.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak.

A törvényjavaslaton KDNP-s politikusok is változtatnának, mégpedig úgy, hogy azok is élhessenek a végtörlesztés lehetőségével, akiknek a kölcsönszerződését a bank június 30-a után mondta fel. Az előterjesztő, a fideszes Rogán Antal eredetileg azt kezdeményezte, hogy a végtörlesztést azok választhassák, akiknek a bank még nem mondta fel a szerződését.

Az MSZP azt javasolta, hogy az országgyűlési képviselőket, a polgármestereket, a főpolgármestert, a megyei közgyűlési elnököket, az állami vezetőket, a kormánybiztosokat, a miniszterelnöki biztosokat, a miniszterelnöki megbízottakat, a miniszteri biztosokat és a kormányhivatal-vezetőket zárják ki a végtörlesztés lehetőségéből. Indoklásuk szerint a javaslat elfogadása a Fidesz-KDNP képviselőinek mintegy 350 millió forint "potenciális fizetéskiegészítést jelenthet", a végtörlesztésre jogosultak köréből való kizárásukkal ugyanakkor bizonyíthatnák, hogy az indítványt nem pusztán saját anyagi érdekeik miatt terjesztették elő.

Az Országgyűlés - a házszabálytól eltérve - még a hétfői ülésnapon lefolytatja a devizahitelek rögzített árfolyamon való, egyösszegű végtörlesztéséről szóló, Rogán Antal által jegyzett törvényjavaslat vitáját és szavaz is róla.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár nem zárná ki a képviselőket az országvédelmi akciótervből

Nem támogatja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt az MSZP-s módosító indítványt, amely a… Tovább olvasom