Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Országvédelmi akcióterv - Aggodalmak Bécsből és Londonból, vita Budapeste

Az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója és londoni piaci elemzők is a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggodalmaikat fogalmazták meg, az MSZP és a Fidesz pedig Budapesten folytatott éles vitát a devizában felvett kölcsönök végtörlesztésére vonatkozó elképzelésekről.

Az összes jogi lehetőség kihasználását tanácsolta az osztrák kormánynak a magyarországi devizahitelek végtörlesztéséről szóló magyar kormányzati tervvel szemben Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) kormányzója szerdán a parlament pénzügyi bizottságának ülésén.
Az osztrák jegybankelnök Michael Ikrath néppárti (ÖVP) parlamenti képviselő hozzászólására válaszolva azt mondta: "nagyon bosszantónak" tartja az intézkedéseket, "amelyekhez legutóbb nyúlt Magyarország", és azt tanácsolja az osztrák kormánynak, hogy használjon ki minden jogi lehetőséget. Magyarország azonnali leminősítése nem valószínű a devizahitelesek megsegítésére bejelentett akcióterv hatására, de a befektetők a már elhangzott negatív hitelminősítői kommentárokra is nyilván figyelnek - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - az akcióterv várható hatásairól összeállított átfogó elemzésében közölte, hogy "valamelyest valószínűtlennek" tartják Magyarország azonnali leminősítését a befektetésre már nem ajánlott kategóriába, bizonyos azonban, hogy a negatív hitelminősítői kommentárok ismét ráirányították a befektetők figyelmét a leminősítés kockázatára.

Budapesten az MSZP kritizálta a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésére vonatkozó kormánypárti javaslatot. Mesterházy Attila elnök a rögzített árfolyamon - svájci frank esetében 180 forinton - történő végtörlesztést célzó javaslatot úgy értékelte: az elképzelés mögött ugyanaz a kormányzati felfogás áll, amely az egykulcsos adó bevezetéséhez vezetett, vagyis a gazdagok támogatásának szándéka. Mint mondta: az egyösszegű törlesztésre képes jómódúak - akik közül a fideszes Kósa Lajost és Rogán Antalt emelte ki - sokat nyerhetnek az elképzeléssel, amely azonban a legnehezebb helyzetben lévő adósoknak nem jelent segítséget. Hozzátette: a szocialista párt azt javasolja, hogy az országgyűlési képviselőket és az állami vezetőket zárják ki a végtörlesztésre jogosultak köréből.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP most sem az emberek oldalán áll, és nevetséges módon próbálja gazdagnak bélyegezni a devizahitelek miatt veszélybe kerülő tanárok, mérnökök, szakmunkások családjait. A politikus közleményében hangsúlyozta: a rendkívül kockázatos, családok százezreit nehéz helyzetbe hozó devizahitelezés elterjedéséért a Gyurcsány-korszak MSZP-kormányait és állami intézményeit terheli a felelősség. Lázár János támogathatónak tartja azt a szocialista javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe - közölte Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke.

A Fidesz-frakció sajtófőnöke hangsúlyozta: egyenesen sértő az MSZP frakcióvezetőjének az a kijelentése, mely szerint a Fidesz és a KDNP otthonmentő javaslata képviselőik saját érdekeit szem előtt tartva készült volna.

"Erről szó sincs! Sőt! Lázár János támogathatónak tartja azt a javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe" - mondta Lázár János nevében is nyilatkozva a frakció sajtófőnöke.

A svájci frank hitelesek 180 forinton való végtörlesztési lehetőségéről Felcsuti Péternek, a Magyar Bankszövetség korábbi elnökének véleményét közli a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs. A bankszakember elmondta: ez azoknak lesz jó, akiknek van pénzük, vagy akik hitelképesek. Egy ilyen lépés arra viszont biztosan jó, hogy a bankok mérlegét tönkretegye, a forintot gyengítse, az ország csődkockázatát megnövelje - tette hozzá. Figyelmeztetett arra is, hogy az ilyesfajta intézkedéseknek súlyos másodlagos következményei lehetnek, például a befektetői légkör alakulása országhatáron belül és kívül.

Olvasóink írták

  • 1. rommel 2011. szeptember 15. 21:39
    „KI DÖGÖLJÖN MEG ???
    A BANKOK VAGY AZ EMBEREK ???
    JAVASLOM A BANKOK !!!
    AZOKÉRT NEM KÁR !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokon felmentették a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blumot

Felmentette a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a Székesfehérvári… Tovább olvasom