Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

Az Országgyűlés 2000-ben emelte e rangra február 25-ét, azt a napot, amelyen 1947-ben jogsértő módon a Szovjetunióba hurcolták a kommunizmus ellen bátran kiálló Kovács Béla országgyűlési képviselőt.
Országszerte megemlékezéseket tartanak szerdán, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján; az Országgyűlés 2000-ben emelte e rangra február 25-én, azt a napot, amelyen 1947-ben jogsértő módon a Szovjetunióba hurcolták a kommunizmus ellen bátran kiálló Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A Terror Háza Múzeumban keddtől péntekig tartanak rendhagyó történelemórákat a diákoknak; ezeken az intézmény fiatal munkatársai adnak betekintést a korba és annak eseményeibe. Itt 10 és 18 óra között protokollmentesen, mécsesgyújtással lehet tisztelegni a meghurcoltak emléke előtt.

A kommunista rezsim Budapestjét "a boldog békeidők" és a 20-as, 30-as évek városképével és hangulatával szembeállító, az MTI archívumából válogató, egy héten át látható fotókiállítás nyílik a Clark Ádám téren, ahol délután két órakor Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mond beszédet az áldozatok tiszteletére.

Vidéken is számos településen emlékeznek meg az évfordulóról. A Magyar Politikai Foglyok Szövetségével közösen tart megemlékezést Debrecenben a Fidesz helyi szervezete, Salgótarjánban pedig az önkormányzat.

Pócspetriben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pécsen Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) mond beszédet a Kovács Béla és sorstársai előtt tisztelgő megemlékezésen, Wittner Mária 1956-os szabadságharcos Szegeden beszél majd az emlékezőkhöz.

A megemlékezésekkel kapcsolatos információ és részletes program a kommunizmusaldozatai.kormany.hu oldalon található.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem foglalkoztak Kovács Béla mentelmi jogával az Európai Parlamentben

Időhiány miatt nem vitatták meg az EP jogi bizottságában a jobbikos képviselő mentelmi jogának… Tovább olvasom