Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Országszerte emlékeztek ´48-ra

A fővárosban a vihar és az erős szél miatt néhány rendezvény elmaradt, más ünnepségeket pedig a szabadtér helyett zárt helyeken tartottak meg.
Áder János köztársasági elnök a modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét a Veszprém megyei Békáson elmondott ünnepi beszédében, a Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnök tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Áder János szólt arról, hogy a 21. század szabad Magyarországának története valójában a 19. század polgárosodásában gyökerezik. Példaként említette a '48-as ifjúság 12 pontját, az első népképviseleti országgyűlést, az első felelős kormány megalakulását és az 1848-as áprilisi törvényeket.

Az elmúlt 166 évben a magyarok mindig képesek voltak erőt meríteni 1848. március 15. üzenetéből - jegyezte meg, hozzátéve: az a nap megmutatta, hogy "politikai nemzetünk lelkében egyszerre van meg Kossuth elszántsága, Széchenyi felelősségérzete, Deák bölcsessége és Petőfi szabadságszeretete".

Áder János Békáson. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Áder János Békáson. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt négy évben azért teljesített jobban, mert egységes volt, sőt ma Európában a legegységesebb ország, amely egy új korszak kapujában áll. 2010 óta azért dolgoztunk, hogy ide megérkezhessünk - jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor / MTI Fotó: Beliczay László
Orbán Viktor / MTI Fotó: Beliczay László

A megújult Kossuth téren Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Országház és a Kossuth tér 2010 óta tartó újjáépítése a magyar állam újjáépítésének a jelképe is.

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt elmondott beszédében Kövér László kiemelte: az újjáépítés - miként a magyar állam esetében is - évtizedek óta égetően esedékes volt, célja pedig a történelmi hagyományok tiszteletben tartásával történő korszerűsítés. Mindez rövid idő alatt, rendkívüli magyar alkotóerő kifejtésével valósult meg - tette hozzá.

Az ellenzéki összefogás pártjai délután a fővárosi Szabad sajtó útján tartottak volna közös rendezvényt, amelyet Talpra, magyar! szlogennel hirdettek. A rendezvényt a várható vihar és az erős szél miatt lemondták, miután szervezőik konzultáltak a rendőrséggel és a meteorológusokkal. Az ellenzéki összefogás vezetői végül a Petőfi-szobornál találkoztak az ünneplőkkel.

Mesterházy Attila, a baloldali összefogás miniszterelnök jelöltje itt bejelentette, hogy a nagygyűlést a Békemenet után egy nappal, március 30-án tartják meg. A szocialisták elnöke a rendezvény elmaradása miatt csalódásukat hangoztató embereknek rögtönzött beszédében elmondta: március 30-án "kormányváltó demonstrációt" fognak tartani, ahol el fogják mondani, hogy Orbán Viktor ellopta a magyar emberektől a demokráciát és tönkretette a magyar gazdaságot.

A "kormányváltó erők" vezetője egyben televíziós vitára hívta ki a miniszterelnököt.

Mesterházy Attila Budapesten. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Mesterházy Attila Budapesten. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint a Fidesz a szabadságkorlátozók pártjává vált, de március 15-e egyik legfontosabb üzenete az, hogy a szabadság nem lehet ellenzékben. Erről Fodor Gábor beszélt az ellenzéki párt fővárosi rendezvényén, a Petőfi szobornál. A politikus úgy fogalmazott: ahogy elődeink uniót akartak Erdéllyel, ők is uniót akarnak, uniót Európával.

A Jobbik elnöke szerint a magyaroknak szabadság kell, a párt pedig azért akar győzni április 6-án, hogy feltámassza Magyarországot. Vona Gábor a Jobbik március 15-i ünnepi nagygyűlésén Budapesten arról beszélt: "a szabadság ma is itt él bennünk, és elég egy szikra, hogy Attila unokái, Árpád gyermekei megmutassák erejüket". A pártelnök hangsúlyozta: "nem fogunk holmi Gyurcsányok és Orbánok kedvéért megváltozni, (…) nem leszünk gyarmat".

Vona Gábor utalt arra, hogy nagyapja kész volt meghalni Erdélyért, s ha neki is az a sorsa, hogy meghaljon ezért az országért, ezért a nemzetért, azt büszkén fogja vállalni.

Vona Gábor Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vona Gábor Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás

Schiffer András, az LMP társelnöke a párt ünnepi megemlékezésén, a Pilvax kávéházban azt mondta: 1848-49 üzenete, hogy hűbéri ország nem lehet független, és függő ország lakói nem lehetnek szabadok.

Az ellenzéki politikus, frakcióvezető azt mondta, 1848-49 tanulságait a mai időkre úgy lehet lefordítani, hogy nincs nemzeti függetlenség ott, ahol egy állam adósságcsapdában vergődik, ahol az ország energiaellátása ezer szálon függ külső hatalmaktól, és ahol szabadon "ki lehet pumpálni" az itt megtermelt jövedelmeket. 2014-ben azt kell eldönteni, hogy a közeljövőben szakítunk-e az újfeudális viszonyokkal, fel tudjuk-e szabadítani az emberek alkotóképességét – hangoztatta.

Schiffer András Budapesten.
Schiffer András Budapesten.

Koszorúzást tartottak a budapesti Bem József szobránál szombat délután. A Civil Összefogás Fórum és a vele szövetséges Gazeta Polska Klubok szervezte ünnepségén több mint kétszázan, többségében lengyelek vettek részt. A szobornál koszorút helyezett el Tarlós István főpolgármester, a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska 350 klub vezetője, Sutarski Konrád, a Lengyel Kulturális Intézet igazgatója, valamint Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője.

sizmadia László CÖF-alapító, a CÖKA-CET elnöke (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) és Tarlós István főpolgármester (j3). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
sizmadia László CÖF-alapító, a CÖKA-CET elnöke (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) és Tarlós István főpolgármester (j3). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Miskolcon az idén is közösen ünnepeltek a politikusok március 15-én, Petőfi Sándor szobránál szombat délelőtt egymás után helyezték el koszorúikat a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselői.

Az ünnepségen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter úgy fogalmazott: amikor szükséges, akkor nem ismerünk kétséget, meghátrálást, "összefogunk, hogy együtt állhassunk ki igazunkért és Magyarország jövőjéért".

Mint mondta: elődeinkkel ellentétben bennünket már nem fenyeget idegen hadsereg, "azonban a nemzet egységére, az összetartásra igenis nagy szükségünk van". Sorsdöntő lehetőség ellőtt állunk, a "tét közösen elért eredményeink megőrzése és az ország fejlődésének biztosítása az elkövetkező négy évben is" - hangoztatta a miniszter.

Németh Lászlóné Miskolcon. MTI Fotó: Vajda János
Németh Lászlóné Miskolcon. MTI Fotó: Vajda János

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprémben azt mondta: elsősorban magyarok vagyunk, ebben kell egyetértenünk. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Dózsa téren, több száz ünneplő előtt kifejtette: az egyetértés azt jelenti, hogy az alapvető dolgokban, a nemzet ügyeiben és azok megoldásában egyetértünk. Az egyetértés azt a tudatot jelenti, hogy mindenekelőtt magyarok vagyunk, s csak azután baloldaliak vagy jobboldaliak, katolikusok vagy protestánsok, hívők vagy nem hívők, férfiak vagy nők - jelentette ki.

Lázár János szerint a következő hónapok és évek tétje, hogy Magyarország képes lesz-e az elmúlt években visszaszerzett nemzeti szuverenitását, önállóságát megőrizni, megvédeni. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár Hódmezővásárhelyen, a március 15-i ünnepségen, párhuzamot vonva a '48-as eseményekkel hangsúlyozta: "nem vagyunk erőtlenek, nem hagyjuk magunkat, jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől és megtanulja, hogy a szabadságszerető magyaroknak senki nem diktálhat".

Lázár János Hódmezővásárhelyen. MTI Fotó: Rosta Tibor
Lázár János Hódmezővásárhelyen. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint 1848-49 történelmi hagyománya, az ősök kitartása nekünk is erőt ad. Karcagon, a március 15-i ünnepségen Fazekas Sándor kiemelte: a cselekvésben a magyarság a jövőben is számíthat a kunokra, és az olyan összetartó közösségekre, amelyek nélkül egyetlen nemzet sem maradhat fenn. A 166 évvel ezelőtt történtek arra is jó például szolgálnak, hogy "fel kell vállalni nemzeti ügyeinket, nekünk kell eljárni dolgainkban, nem számíthatunk másokra"; ha a magyarság nem volt elég kitartó, mindig óriási veszteségek érték - mondta a politikus.

Kósa Lajos szerint ami a lényeget illeti, semmi nem változott: 1848-ban ugyanúgy a nemzeti érdekek hívei álltak szemben az idegen érdekek kiszolgálóval, mint ma. Debrecen fideszes polgármestere a Református Nagytemplom előtti Kossuth szobornál egybegyűlt több száz fős hallgatóságának azt mondta: ma is olyan felelős parlament és felelős kormány kell, amelynek a magyar családok a legfontosabbak.

Kósa Lajos Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kósa Lajos Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Botka László, Szeged szocialista polgármestere a Klauzál téren arról beszélt, hogy talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van. "Szegedet oly pontnak tekintem, melyből kiindulva a haza szabadságát, a nemzet üdvét megmenteni erősen hiszem" - idézte Kossuth Lajos egykor ugyanezen a téren elhangzott szavait a politikus.

A küzdelem ma szelídebb formában érkezik, mint 166 éve, nem kell sem kardot, sem lőfegyvert ragadnunk, de még nyergelnünk és kürtöket fújnunk sem, mint ahogyan azt nem régiben ajánlották. Elég hozzá a Radnóti Miklós-i "emberséghez méltó értelem" - hangsúlyozta az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus.

Botka László Szegeden. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Botka László Szegeden. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton, nem sokkal délután fél hat után azt közölte az MTI-vel, sikeresen, nagy érdeklődés mellett zajlottak le az állami ünnepség programjai, a nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, a mentőknek összesen négy embert kellett ellátniuk enyhe rosszullét miatt.

A közleményben azt írták: a kormány által szervezett eseményeken több tízezren vettek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt faágakhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat

Két településen, a fák villanyvezetéket szakítottak le, több helyen óránként 90 kilométernél erősebb… Tovább olvasom