Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Országreformáló javaslatcsomag

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc vasárnap az országreformot elindító kilenc törvényjavaslatot, amelyekről az ellenzéki pártokkal egyeztetnek mától.
A javaslatok között szerepel a parlamenti képviselők számának 386-ról 298-ra csökkentése, az egyfordulós országgyűlési képviselő-választás, az önkormányzati képviselők számának csökkentése, a megyei és fővárosi közgyűlések esetében átlagosan 20–40 százalékkal már ez év őszétől. A javaslat azt is tartalmazza, hogy 2009-től a megyei helyett regionális közgyűlések működjenek Magyarországon.
A javaslat szerint a parlamenti képviselők mentelmi joga nem terjed ki arra, hogy megtagadják az alkoholszonda megfújását. Szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok. A parlamenti képviselők semmilyen állami és önkormányzati cégben nem lehetnek vezetők, felügyelőbizottsági tagok; nem kaphatnak semmilyen juttatást a közalapítványokban, köztestületekben és közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért. Ugyanezek a gazdasági összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak az Európai Parlament magyar tagjaira is. A képviselők gazdasági összeférhetetlenségi szabályait 2010-től kiterjesztik a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozókra is.
Csökkenne a minisztériumok száma 17-ről 12-re, továbbá közvetlenül a miniszter és helyettese irányítaná az adott tárca munkáját és megszűnnének a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkári posztok. A javaslat szerint a pártok vezetőit anyagi felelősség terheli, ha pártjuk törvénysértést követ el. Minden támogatásról, a természetbeniről is számot kell adni a nyilvánosság előtt. A javaslat a kampánykiadásokat nem korlátozza, de azok teljes körűen nyilvánossá válnak.
A jogalkotási törvény anakronizmusait is megszünteti a javaslat, továbbá minden jogszabály előkészítésekor kötelezővé teszi a hatásvizsgálat elkészítését. A civil szervezetek és az egyházak pedig minden jogszabály tervezetét megismerhetik, még mielőtt a kormány elfogadná.
A Fidesz szóvivője elmondta: az előre jelzettnél később, a hét végén kapták meg a kormányzati javaslatcsomagot, melyet át fognak tanulmányozni, és már ma a szövetség jogi és közigazgatási kabinetjének vezetője, Répássy Róbert egyeztetni fog a miniszterelnök kabinetfőnökével. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom