Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Országos Roma Önkormányzat: új alapszabály

Új névről, új szervezeti és működési szabályzatról döntött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése szombati kihelyezett ülésén Kaposváron.

A január 9-i kisebbségi választást követően megalakult szervezet neve ezentúl Országos Roma Önkormányzat (ORÖ).

Az új név alkalmazkodik az Európai Unió szóhasználatához - mondta Farkas Flórián a testület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi miniszteri biztos, akit a választáson győztes Lungo Drom vezetőjeként a január 20-ai alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választottak a képviselők az OCÖ elnökévé. A politikus, aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot, hangsúlyozta: az új alapszabály a korábbinál átláthatóbb, mindenki számára világos útmutató, amely illeszkedik a hatályos törvényekhez. Hozzátette: elfogadásával minden előzetes döntés hatályát vesztette.

A közgyűlésen elfogadott határozatok sorából az ORÖ elnöke kiemelte az alkalmazottak létszámának csökkentését, továbbá azt, hogy valamennyi intézményvezetőjüket visszahívták. Közölte: miután tájékoztatta a tagságot, a közgyűlés jóváhagyta, megerősítette azt az ismeretlen tettes elleni büntetőfeljelentést, amelyet az Országos Cigány Önkormányzat hivatalának átadás-átvétele kapcsán tett. A feljelentésről Farkas Flórián még pénteken Budapesten tájékoztatta az újságírókat, és azzal indokolt, hogy eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.) Kolompár Orbán, az OCÖ előzőleg nyolc évig elnöke, a jelenlegi országos testületben a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) frakcióvezetője a kaposvári közgyűlés után újságíróknak hangsúlyozta: a roma önkormányzatnak egységesen, pártérdekektől függetlenül kell a romák érdekeit képviselnie, ezért komolyan gondolja az együttműködést a Lungo Drommal.

Az elmúlt húsz évben jobb és baloldal egyaránt volt kormányon, és "igazából romaügyben nem sok történt" - jegyezte meg Kolompár Orbán, aki ezúttal nem kívánt reagálni Farkas Flórián pénteki feljelentésére. Jelezte: a jövő hét elején sajtótájékoztatón ad választ. Az 53 delegáltból álló ORÖ közgyűlésén az MCF által delegált 16 képviselőből hatan jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a 37 tagú Lungo Drom frakcióhoz.

Olvasóink írták

 • 2. meir 2011. február 12. 19:36
  „a valasz egyszeru!!!
  mert a ROM,a GITAN,a CIGANY, NEM UGYANAZ!!!!
  A "GITAN" PL,.6MAGABAN FOGLALJA AZOKAT A FEHERBORU SPANYOL EMBEREKET,CSALADOKAT IS AKIK AZT AZ UTAZGATOS ELETFORMAT VALASZTJAK!!! Semmi kozuk a nepcsoporthoz amit a koznyelv ugy hiv "cigany"!!”
 • 1. Pofátlan 2011. február 12. 19:05
  „Már ebben az elnevezésben is sértő a "cigány" szó? Nem elég hogy az OCÖ előző vezetése alatt sok pénznek lába kélt?
  Na persze, egyik anyaországuk, Románia szenátusa sem engedte hogy a roma szót visszaváltoztassák hivatalosan cigánnyá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: vonja vissza a semmiségi törvényjavaslatot a Fidesz!

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy azonnal vonja vissza a semmisségi törvényjavaslatot, amellyel… Tovább olvasom