Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Országos paphiány van, helyi nincs

Országos paphiánnyal küzd a Magyar Katolikus Egyház. Pápai Lajos megyés püspök szerint – ezzel szemben – a győri egyházmegyében minden plébániát el tudnak még látni, és egy-egy jelölttel minden évben növekszik a papnevelőbe jelentkezők száma is.
A katolikus püspöki konferencia legutóbbi ülésén a papság helyzetével, a hivatásuk gyakorlása során tapasztalható nehézségekkel foglalkoztak. Az utána tartott sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros, prímás megállapította, hogy paphiánnyal küzd a Magyar Katolikus Egyház. A 2005-ös adatok tanúsága szerint az országban 2576 katolikus pap szolgál, ebből 2006 egyházmegyésként, a többi pedig valamelyik szerzetesrend tagjaként.
Időleges megoldás az egyházközségek összevont ellátása. Elhangzott, hogy a papságra készülő hittudományi főiskolások, egyetemisták száma az elmúlt tanévben 356 volt, ebből 263 egyházmegyés és 93 szerzetes.
A győri egyházmegyében reménykeltő tendencia, hogy évről évre – ha csak eggyel is – növekszik a Győri Papnevelő Intézetbe jelentkezők száma, nyilatkozta érdeklődésünkre Pápai Lajos megyés püspök. – Így mi az öt-hat új elsősünkkel a többi egyházmegyénél szerencsésebbek vagyunk. Persze tavaly nálunk is előfordult, hogy újmisés papot nem, csak

diakónusokat szenteltünk. Az is oldja gondjainkat, hogy számos idős paptársunk szolgál tovább plébánián a nyugdíjkorhatár – nálunk hetvenöt év – felett is. Egyelőre még az egyházmegyénkhez tartozó összes helyet el tudjuk látni, és néha, szorosabb idősza-

kokban világi kisegítők szolgálatára is számíthatunk.
A győri megyés püspök az egyházmegye sajátos lehetőségeként említette, hogy a papnevelőben egy-egy felvidéki magyar fiatal is tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom