Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Országos hóhelyzet vasárnap - Nincs járhatatlan út

Visszafizeti a MÁV a jegyek árát. Zala megyében mindenütt havas a burkolat. Sószóró borult az árokba.


18.30 - A főutak burkolata általában latyakos, sónedves, a hegyvidéki szakaszokon havasak, vagy hókásásak, Győr környékén jégbordás szakaszokra, Szombathely, Körmend, valamint Vásárosnamény térségében hóbordás burkolatra kell számítani. A mellékutak burkolata letaposott-havas, havas, vagy hókásás. Járhatatlan út sehol sincs.

Az autópályák, így az M1-es, M3-as, M7-es burkolata, továbbá déli irányban az M5-ös és M6-os a sózás hatására nedves. Ugyanez mondható el az M0-s autóút teljes szakaszáról is. (Forrás: útinform)

16.40 - Megjavították a váltót a Déli pályaudvaron

Megjavították a váltót a budapesti Déli pályaudvaron, így ott már megindult a vasúti közlekedés - mondta az MTI-nek vasárnap délután négy óra után Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

A Keleti pályaudvaron azonban - ahol délelőtt a váltófűtés romlott el - még nem állt helyre a forgalom.

A Nyugati pályaudvar továbbra is fogad és indít szerelvényeket - tette hozzá. Mint mondta: Budapest elővárosi vasúti közlekedésében jelentősek a fennakadások, nem menetrendszerűen közlekednek a vonatok, jelentős késésekre kell számítani.

16.15 - Latyakosak Észak-Magyarország főútjai

Latyakosak, sónedvesek az észak-magyarországi főutak, a mellékutak döntő többsége hókásás, letaposott havas - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatósága vasárnap délután. A látási viszonyok jók, általában szélcsend van, így nem kell a térségben hóátfúvásokra számítani.

16.10 - Útállapotok délután

Délután már csak Nyírbátor és Debrecen környékén havazik, Eger, Heves és Nyíregyháza térségéből hószállingózást jelentettek.

A főutak burkolata általában latyakos, sónedves, a hegyvidéki szakaszokon havasak, vagy hókásásak. A Dunántúlon a 71-es főút Zánka és Aszófő között. A mellékutak burkolata letaposott havas, havas, vagy hókásás.

Járhatatlan út sehol sincs. Az autópályák, így az M1-es, M3-as, M7-es burkolata, továbbá déli irányban az M5-ös és M6-os a sózás hatására nedves. Ugyanez mondható el az M0-s autóút teljes szakaszáról is.

A látótávolság mindenhol jó, csupán Eger és Nyírbátor környékén 100–300 méteres a belátható útszakasz hossza. Gyengült a levegő mozgása, már sehol nem jelentettek erős széllökéseket.

15.50 - Előrejelzés az ország területére hétfő estig

Hétfőn északon kezdetben változóan felhős idő ígérkezik, délen néhány órára kisüt a nap, majd délután mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Hétfőn eleinte északon, délutántól másutt is elszórtan valószínű kisebb havazás, késő délután délnyugaton fagyott eső, ónos eső is lehet már.

Vasárnap az északnyugati szelet kezdetben többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik, amely további hófúvásokat okoz, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Éjszakától a szél délire fordul, és a Dunántúlon helyenként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -13 és -18 fok között, egyes tartósan derült, szélvédett helyeken -20 fok alatt valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire -3 és -8 fok között, délnyugaton -1 fok körül alakul.

13.40 - Visszafizeti a MÁV a jegyek árát

Ha az utas lemond az utazásról az időjárás okozta késések miatt, a vasárnapi menetjegyeket, helyjegyeket és pótjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszafizeti a MÁV - közölte az MTI-vel Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese. Budapesten se a Déli pályaudvar, se a Keleti pályaudvar nem tud vonatokat indítani és fogadni a hideg miatt bekövetkezett váltóhibák miatt.

Rákosrendező, Rákos és Vác sem tud vonatokat fogadni, illetve indítani. A Miskolcot és Nyíregyházát érintő vonalakon jelentősek a késések, akárcsak a Budapest és Székesfehérvár között, ahol Polgárdinál méteres hótorlasz állta útját a vonatoknak.

11.00 - Kutya hideg

A Zala megyei Iklódbördőce volt Magyarország leghidegebb pontja vasárnap hajnalban, ott mínusz 21,1 Celsius-fokot mértek - tudta meg az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől.

Gaál Áron elmondta: a délnyugati országrészben több helyütt mértek hasonló hőmérsékletet, Nagykanizsán például mínusz 19,4 fok volt.

Vasárnap keleten még többnyire megnövekszik a felhőzet, ott több helyen várható - összesen legfeljebb 5 centiméternyi - havazás. Másutt azonban többórás napsütés lesz - tette hozzá az ügyeletes.

A hőmérséklet mínusz 4 és mínusz 9 fok között alakul. Többfelé erős lesz az északnyugati szél, viharos széllökések is lehetnek, de délutánra-estére mérséklődik a légmozgás.

A karácsonyig tartó időszakról szólva Gaál Áron azt mondta: felhős, enyhe idő várható, túlnyomóan borult lesz az ég, és szinte minden nap várható csapadék. Az ünnepek előtt ónos esővel is számolni kell. A meteorológiai szolgálat a dunántúli megyékre adott ki narancssárga riasztást, mert ott az erős, viharos széllökések hófúvást okozhatnak.

Sószóró autó borult árokba a szigetmonostori révnél

Megcsúszott és árokba borult egy sószóró autó vasárnap hajnalban a szigetmonostori rév közelében - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, a tűzoltóság szóvivője.

A balesethez - amelyben senki nem sérült meg - szentendrei tűzoltókat hívtak reggel, Budapestről pedig daruskocsi érkezett a helyszínre. A sószóró felépítményét le kell bontani, másképpen nem tudják kihúzni az árokból az útfenntartók járművét - mondta a szóvivő.

Jelentős késésekre kell számítani a vasúton

A vasúti közlekedésben is gondot okoz a havazás és az erős szél miatti hóátfúvás, valamint a hideg; több a késés, elsősorban a Miskolcot és Nyíregyházát érintő vonalon, valamint Budapest elővárosaiban - mondta az MTI-nek vasárnap Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

A Keleti pályaudvar nem tud fogadni vonatokat, mert elromlott a váltófűtés, bár a váltókat folyamatosan takarítják.

A székesfehérvári vonalon már egyórás késések vannak hasonló okok miatt. A miskolci és nyíregyházi "tengelyben", valamint a Budapest környéki elővárosi vonalakon szintén jelentős késésekre kell számítaniuk az utasoknak. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szél több helyen hóátfúvásokat okoz.

Jégtelenítés miatt késnek az induló gépek Ferihegyen

Harminc-negyven perces késésekkel indulnak a járatok Ferihegyről, főként a repülőgépek jégtelenítése miatt - tájékoztatta az MTI-t a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója vasárnap délelőtt.

Hardy Mihály elmondta: emellett mindkét kifutópályát folyamatosan tisztítaniuk kell, mert a szél - bár iránya miatt a fel- és leszállást nem zavarja - ráfújja a havat. Hozzátette: továbbra is huszonegy géppel takarítják a repteret. Az utasoknak számolniuk kell azzal is, hogy a repülőtérre jutás az időjárási nehézségek miatt több időbe telhet. Emellett Hardy Mihály azt is tanácsolta, hogy az utasok ellenőrizzék járatuk várható indulási idejét a www.bud.hu honlapon.

Csaknem húsz centiméternyi hó esett Borsodban

Átlagosan csaknem húszcentis hótakaró borítja Borsod-Abaúj-Zemplént - tájékoztatta az MTI-t a helyi meteorológiai szolgálat vasárnap. A 19-20 centiméteres hóréteg vasárnap tovább növekedhet, mivel további havazás lehet, vasárnap éjszakára viszont kiderül az ég, így akár mínusz 15 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatósága arról számolt be, hogy több térségből jelentettek vasárnap reggel is havazást, hószállingózást, így Edelény, valamint Sátoraljaújhely környékéről is, ahol a látási viszonyok közepesek, párás a levegő. Szintén ködös az idő Putnok körzetében. A megye főútjai hókásásak, latyakosak, a mellékutak havasak, letaposottak. Járhatatlan út nincs Borsod-Abaúj-Zemplénben, viszont a közlekedők mindenütt téli útviszonyokra számíthatnak.

A Bánkúti Síklub honlapja szerint a Bükkben is 17 centiméteres a hó, így vasárnap délelőtt elindul a D, E, és G felvonó, majd a nagy pályák gépi előkészítése után várhatóan a C felvonó is. A szánkófelvonó egyelőre nem üzemel. A bánkúti sípályákhoz feljutáshoz azonban hólánc valószínűleg szükséges.

9.10 - Zalában hóátfúvásokra kell számítani

Zala megyében
nincs megközelíthetetlen település a szombaton esett 20-25 centiméteres hó miatt, de a teljes úthálózat havas, a várhatóan feltámadó szél pedig átfúvásokat okozhat - tájékoztatták vasárnap az MTI-t a közútkezelő társaságok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. régiós központjainak közlése szerint a megyében mindenütt havas a burkolat, a folyamatos tisztítás ellenére nehezen járhatók az utak, az alacsony hőmérséklet miatt ugyanis a sózás ilyenkor hatástalan. Már feltámadt a szél, ami az előrejelzések szerint komoly hóátfúvásokat okozhat.

Zalában nincs megközelíthetetlen település, a közútkezelők azonban azt tanácsolják, hogy csak azok keljenek útra, akiknek feltétlenül szükséges, és kizárólag megfelelő téli felszereltségű autóval.

Az Állami Autópályakezelő Zrt. tájékoztatása szerint a szombati balesetek által okozott torlódások után már nincs fennakadás az M70-es autóúton és járható az M7-es autópálya is, a Romániába hazafelé tartó vendégmunkások miatt azonban erős a forgalom. A szél miatt ugyanakkor bárhol számítani lehet arra, hogy a gyorsforgalmi utak is havassá válnak


7.30 - Az útinform jelentése

Jelenleg csak Tatabánya, Székesfehérvár, valamint Putnok, Edelény, Sátoraljaújhely, Edelény és Tiszafüred térségében havazik.

Szállingózik a hó Mosonmagyaróvár, Kisbér, Veszprém, Salgótarján, Szikszó, továbbá Kisújszállás, Berettyóújfalu és Orosháza térségében.

A szombati, illetve az éjszakai, hajnali időszakban lehullott hó vastagsága 15-20 cm közötti.

Az elmúlt - közel 24 órás – havazás nyomán, a folyamatos ekézés, sózás és takarítás ellenére a főutak többsége letaposott havas, hókásás, jégbordás. A mellékutakon is már dolgoznak a gépek, azonban a rendkívüli hideg és a nagymennyiségű csapadék miatt ezeken az utakon többnyire egy nyomon, csak nehezen lehet közlekedni.

Járhatatlan út sehol sincs.

A hegyvidéki területeken, az emelkedőkön csak téli gumival biztonságos a közlekedés, de sík területen is ajánlatos a téli gumi használata.

Erős a szél a Dunántúlon Pápa és Tapolca térségében, és közepes széllökések vannak a Dunántúl középső részén, a Duna menti területeken, és a keleti országrészben. Hóátfúvások, útakadályok nem alakultak ki.

Az autópályák, így az M1-es, M3-as, M7-es burkolata, továbbá déli irányban az M5-ös és M6-os a sózás hatására nedves. Ugyanez mondható el az M0-s autóút teljes szakaszáról is.

Az egész ország úthálózatára jellemző havas, hókásás, télies útviszonyok miatt ajánljuk az autósoknak, hogy amennyiben elhalasztható, ma se induljanak útnak. Amennyiben autóba ülnek, vigyenek magukkal meleg folyadékot, takarót, hólapátot, és csak a téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak.

Az országban mindenhol menetrendszerűen indult el a vasúti közlekedés

A magyarországi vasúthálózaton a vasárnap hajnali üzemkezdetkor mindenhol megindult a vasúti közlekedés, azonban a Dunántúl területén késésekre, Észak-Magyarországon pedig jelentősebb késésekre is számítani kell - tájékoztatta az MTI-t közleményéban az MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A havazás miatt, Debrecen és Miskolc térségében közlekedő személyszállító vonatok menetidejében előreláthatólag 10-15 perces késések várhatók a reggeli órákban. A vasútvállalat felhívja a figyelmet arra, hogy a havas időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért arra kéri az utasokat, hogy a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.


Nincs játhatatlan út

Járhatatlan út nincs az országban, minden település megközelíthető - közölte vasárnap reggel az MTI-vel Palády Ferenc, az Útinform ügyeletese. Az elmúlt órákban a havazás intenzitása csökkent az országban, a reggeli órákban már csak a Dunántúl középső részéről, valamint az Északi-Középhegységből jeleztek havazást. Zala megyében -15 és -18 fok körüli a hőmérséklet, keleten -4 fokot mutat a hőmérő higanyszála.

Palády Ferenc szerint a főutak általában latyakosak, hókásásak, az alsóbbrendű utak havasak. A Dunántúl északi, északnyugati részén enyhe szél viszi a havat, de egyelőre nem okoz fennakadást. Az Útinform ügyeletese szerint vasárnap napközben hóátfúvások okozhatnak gondot. Rendkívüli események nincsenek az utakon, súlyosabb baleset sehol sem akadályozza a forgalmat.

Hajnali 3-4 óra tájban megszűnt a torlódás Herceghalomnál az M1-es és az M0-s autóúton, ahol az éjszaka folyamán több kilométeres kocsisorok alakultak ki, mert a kamionok nem tudtak felhajtani az emelkedőkön. Ködöt jeleztek Nagykanizsa, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplém megye északi területéről, itt 100-200 méteres a látótávolság. Körmend környékén jegesedik az úthálózat. A reggeli órákban még takarítják az utakat, ezért az Útinform arra kéri az utazni szándékozókat, hogy egyelőre még várjanak az indulással.

Még mindig hatalmas a torlódás az M0-on és M1-en

Még mindig több kilométeren torlódnak a gépkocsik Herceghalomnál az M1-es autópályán és az M0-s autóúton - közölte vasárnap, éjfél után két órával az MTI-vel Palády Ferenc, az Útinform ügyeletese. Akik az M1-es autópályán haladnak Budapest felé, azok Herceghalom után már csak lépésben közlekednek vagy állnak.

Az M1-en 4-5 kilométeres, az M0-on 3 kilométeres a kocsisor. Néhány órával ezelőtt összesen 12 kilométeren állt a forgalom. A torlódást az okozza, hogy a kamionok nem tudnak felmenni az M0-s emelkedőin, és keresztbeállnak az autóúton. A rendőrség úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy kettéválasztja a kocsisort: az M1-en visszatorlódó személyautókat Budapest felé terelik, a kamionokat pedig hagyják az M0-ra menni, mivel a kamionstop miatt Budapestre nem jöhetnek be. Ettől remélhetőleg hajnalra rendeződik a helyzet.

Az Útinform szerint a torlódás csak lassan szűnik, ezért a személyautósok számára javasolja, hogy az első adandó alkalommal, a legközelebbi csomópontban térjenek át az 1-es főútra, ott gyorsabban lehet haladni. Palády Ferenc szerint a Balatontól nyugatra már nem esik a hó, a tótól az ország keleti határáig viszont esik vagy szállingózik. A főutak havasak, de ez nem okoz fennakadást a közlekedésben. Az Útinform ügyeletese felhívta a figyelmet arra, hogy erősödik a szél, s hajnalban hófúvások is lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tizenéves alatt beszakadt a jég

Két tizenöt éves fiatal alatt beszakadt a Csónakázó-tó jege Kazincbarcikán. Tovább olvasom