Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Országos elsők a Veres-diákok

Az ózonpajzshatástól a gönyűi erdőben még fellelhető henye boroszlán tanulmányozásáig többféle témában nyújtottak be országos pályázatot a győri Veres-szakközépiskola diákjai. Munkájukat 200 induló közül két első, valamint egy különdíjjal jutalmazták.
A Természet Világa folyóirat tudományos diákpályázata a hagyományos Kitaibel-versenyek mellett a tanulók legrangosabb seregszemléjének számít. A matematikától a szkepticitásig meglehetősen színes a pályázható témák palettája, a Veres-szakközépiskola 11. és 12. évfolyamos hallgatói pedig a kívülálló számára is rendkívül érdekes, ugyanakkor értékes témaköröket választottak.
Fekete Pál Márk a biológiai sokféleség (szaknyelven szólva a biodiverzitás) kategóriában hozta el a pálmát. A győrszentiváni fiatalember a gönyűi erdőben még fellelhető henye boroszlán nevű növény életterét, annak körülményeit tanulmányozta. – A barátaimmal, illetve Zátonyi tanár úrral együtt megszámoltuk a töveket, összesen 1628 darabot az erdőben – mondta a diák.
A győri Nagy Zoltán az ózonsugárzás egy- és kétszikű növények csírázására és fejlődésére gyakorolt hatását tanulmányozta azzal a sommázattal, hogy az ózonpajzs eltűnése beláthatatlan következményekkel jár. A végzős diák gyakorlati kísérletének elemzését a zsűri biofizika kategóriában a legkiválóbbnak ítélte. Az „Equus-nyelv” a lovak magatartásával foglalkozó tudomány, de sokan csak suttogómódszerként említik. Az ajkai Bene Adrienn és a soproni Kiss Bianka szerint ez a testbeszéd a legzabolátlanabb lovaknál is bejön. Pk is erre esküsznek és tapasztalataikat összegezték. Önálló kutatásukért különdíjat vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében.
– A pályázatírás és a mostani eredmény is kivételes élményt jelentett számomra is – összegezte Zátonyi Szilárd. – A diákok nemcsak jó érzékkel, hanem óriási lendülettel is vetették bele magukat a munkába. Biztos vagyok benne, hogy a természet és az élővilág iránt később is elkötelezettek lesznek, ismereteiket pedig főiskolákon, egyetemen bővítik tovább.
(Utóirat: a cikk felvételét követő napokban a tanár úr édesapja, Zátonyi Zsigmond telefonált szerkesztőségünkbe: fia súlyos agyműtéten esett át – egy cisztát kellett eltávolítani sürgősséggel –, Zátonyi Szilárd állapotát azóta stabilizálták. Ezúton is tolmácsoljuk a szeretett tanítványok és a magunk üzenetét: mielőbbi jobbulást kívánunk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom