Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Országos aszályhelyzet: kárenyhítő juttatást kaphatnak a gazdák

Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter, így kárenyhítő juttatást kaphatnak azok a gazdák, akik a szárazság miatt szenvedtek el károkat.
Országos aszályhelyzetet hirdetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán, így kárenyhítő juttatást kaphatnak azok a gazdák, akik a szárazság miatt szenvedtek el károkat.

A kárenyhítő juttatási igénylést november 30-ig kell benyújtani.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy idéntől aszálykár után akkor fizethető kárenyhítő juttatás, ha a termelő az aszálykárt bejelenti a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósághoz, igazolja az aszálykárt és a hozamcsökkenést, valamint ha a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizeti.

A támogatás további feltétele, hogy az adott termelő hozamérték-csökkenése üzemi szinten mérve meghaladja a 30 százalékot. A közlemény szerint az új kockázatkezelési rendszerben a kockázati közösség tagjai azok a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő mezőgazdasági termelők, akik egységes támogatási kérelmen jelezték csatlakozási szándékukat, vagy, a termesztésre szolgáló terület nagysága az ültetvényeknél meghaladja az egy hektárt, szántóföldi zöldség termesztésénél az 5 hektárt, vagy egyéb szántóföldi kultúrák termesztésénél a 10 hektárt.

Az új kockázatkezelési rendszernek a VM közleménye szerint mintegy 74.000 termelő a tagja és a 2013 elején kifizethető kárenyhítő juttatás várhatóan 8,3 milliárd forint lesz.

A kárenyhítő juttatás teljes összegére azok a termelők jogosultak, akik az üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére mezőgazdasági biztosítást kötöttek. Ennek hiányában az európai uniós szabályok alapján a gazdálkodók csak az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták egy 1996-os gyilkosság gyanúsítottját

Az elfogott B. Elemér megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1996. július 30-án megölte Cs.… Tovább olvasom